Sluiten

Salon Arents

Musea Brugge lanceert een gloednieuw concept op een locatie die geschiedenis ademt: Salon Arents. Salon Arents is een open ontmoetingsplek in het Arentshuis (Dijver 16) waar we events rond actuele thema's en tijdelijke expo's organiseren.

Actuele vragen en blinde vlekken

Salon Arents is een open, cosy ontmoetingsplek waar we jou als bezoeker uitnodigen om stil te staan bij de toekomst van erfgoed, kunst en musea. Hoe kunnen we in de 21ste eeuw verzamelen en tonen? Hoe houden we de vinger aan de pols? We doen dit aan de hand van eigenzinnige (collectie)presentaties, lezingen en debat.

Om op zoek te gaan naar de blinde vlekken in onze werking en verzameling, werken we samen met verschillende partners. In eerste instantie zijn dat DO vzw, KAAP en De Republiek. Ook jij als - vaste of toevallige - bezoeker wordt betrokken bij de vraag hoe onze werking relevant(er) kan worden binnen de huidige maatschappij. Een gezellige zitruimte met bibliotheek nodigt uit om geregeld terug te komen.

220317 Salon Arents 2x3 Beeldwebsite

Inspiratie uit 17de-eeuws Parijs

Het artistiek-literaire salon, ontstaan in het Parijs van de vroege 17de eeuw, vormt de inspiratie van ons project. Ondernemende vrouwen nodigden schrijvers, filosofen en beeldende kunstenaars uit om bij een hapje en een drankje te discussiëren over filosofie of politiek, of om te luisteren naar muziek en poëzie. We gaan met Salon Arents het vroegere Parijs achterna. We vragen jou, de bezoeker, om mee te schrijven aan onze verhalen. Ook onze nieuwe museumdichter bouwt er zijn vaste plek uit.

Ruimte voor verdieping

Het Arentshuis is een uitvalsbasis om dieper in te gaan op onze tentoonstellingen, te beginnen dit jaar met die van Otobong Nkanga en ‘Oog in oog met de Dood’. We diepen er actuele maatschappelijke thema’s uit als gendergelijkheid, de klimaatproblematiek, de plaats van kunst in tijden van oorlog… Salon Arents is een dynamische en flexibele plek, waar de presentaties geregeld wisselen of aangevuld worden, en waar ook last-minute activiteiten plaatsvinden. O ja, en onze gasten zullen er regelmatig ook culinair verwend worden.

Arentshuis

Activiteiten in Salon Arents

Ontdek de activiteiten en evenementen in Salon Arents. Ook op andere dagen is iedereen welkom om plaats te nemen in het salon. Om te verstillen, om te debatteren, om na te denken, om te lezen, of gewoon om te genieten van de unieke historisch-artistieke locatie die het Arentshuis is. Ook lees- en schrijfclubs zijn welkom in het Salon.

De hele zomer lang kan je bovendien genieten van lokaal gebrande koffie, Brugse bieren, thee, cheesecake en meer in de pop-up tearoom in Salon Arents. Lees meer.

1983 GRO0061 XXXI A
Les animaux de la ferme, Marcel Broodthaers

Eigenzinnige presentaties

Etappe 1: Marcel Broodthaers

Dichter en beeldend kunstenaar Marcel Broodthaers (1924-1976) is ruim vertegenwoordigd in de collecties van Musea Brugge. Hij vormt het uitgangspunt voor een eerste presentatie, gecureerd door Kunstencentrum KAAP en Culture Crossing (DO vzw).

Marcel Broodthaers is met wereldberoemde kunstwerken als De Mosselpot een van de bekendste Belgische kunstenaars uit de vorige eeuw. Zijn werk maakt onder meer de brug tussen de internationale pop-art, de conceptuele kunst en de kunstenaarsbeweging Fluxus die eind de jaren 1960 acties en happenings tot kunst wist te verheffen.

Broodthaers wilde met zijn werk de discussie openen over welk soort museum we willen als maatschappij. Willen we kunstinstellingen die verheven tempels zijn voor alles wat ‘schoon’ is? Of werken we aan musea die broedplekken zijn, laboratoria voor kunstenaars? Voor Broodthaers zelf was die keuze snel gemaakt.

De komende weken zal de presentatie van de werken van Broodthaers evolueren. Kritische posities van nieuwe kunstenaars worden toegevoegd, er wordt geschoven, gediscussieerd, nagedacht en uitgewisseld. Met vallen en opstaan willen we - samen met alle bezoekers, bewuste of toevallige passant - een nieuw museum dromen. Broodthaers als blanco canvas van wat het ware doel van Salon Arents is dus.

Salon A Sarah B 06
Salon Arents