Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Salon Arents

Salon Arents is een open ontmoetingsplek in het Arentshuis (Dijver 16) waar we events rond actuele thema's en tijdelijke expo's organiseren.

Ga naar...

Activiteiten in Salon Arents

Ontdek de activiteiten en evenementen in Salon Arents. Ook op andere dagen is iedereen welkom om plaats te nemen in het salon. Om te verstillen, om te debatteren, om na te denken, om te lezen, of gewoon om te genieten van de unieke historisch-artistieke locatie die het Arentshuis is. Ook lees- en schrijfclubs zijn welkom in het Salon. Ons Salon is open van 9u30 tot 17u00 (sluitingsdag: maandag).

Queer Was Here • Arts Festival

4 tot en met 26 maart 2023

In maart heerst er – zoals steeds – een inspirerende drukte in Salon Arents. De hele maand lang nodigt Musea Brugge gastcuratoren Kim Note (fotograaf) en Maria Kleopatra (model en DJ) uit voor ‘Queer Was Here’. Met een queer art expositie en een kalender vol lezingen, debatten, sessies en feesten in en rond het salon gaan we het gesprek aan over de (onder)representatie van LGBTQ in musea. Neonlichten, drag queens en debatten op het scherpst van de snede. Dit is ‘Queer Was Here’.

Salon Arents 5 mei Campagnebeeld

Salon Arents?

Actuele vragen en blinde vlekken

Salon Arents is een open, cosy ontmoetingsplek waar we jou als bezoeker uitnodigen om stil te staan bij de toekomst van erfgoed, kunst en musea. Hoe kunnen we in de 21ste eeuw verzamelen en tonen? Hoe houden we de vinger aan de pols? We doen dit aan de hand van eigenzinnige (collectie)presentaties, lezingen en debat. Ontdek het programma hier.

Om op zoek te gaan naar de blinde vlekken in onze werking en verzameling, werken we samen met verschillende partners. In eerste instantie zijn dat DO vzw, KAAP en De Republiek. Ook jij als - vaste of toevallige - bezoeker wordt betrokken bij de vraag hoe onze werking relevant(er) kan worden binnen de huidige maatschappij. Een gezellige zitruimte met bibliotheek nodigt uit om geregeld terug te komen.

Inspiratie uit 17de-eeuws Parijs

Het artistiek-literaire salon, ontstaan in het Parijs van de vroege 17de eeuw, vormt de inspiratie van ons project. Ondernemende vrouwen nodigden schrijvers, filosofen en beeldende kunstenaars uit om bij een hapje en een drankje te discussiëren over filosofie of politiek, of om te luisteren naar muziek en poëzie. We gaan met Salon Arents het vroegere Parijs achterna. We vragen jou, de bezoeker, om mee te schrijven aan onze verhalen. Ook onze nieuwe museumdichter bouwt er zijn vaste plek uit.

Ruimte voor verdieping

Het Arentshuis is een uitvalsbasis om dieper in te gaan op onze tentoonstellingen, Otobong Nkanga (voorjaar 2022) en ‘Oog in oog met de Dood’ (najaar 2022-begin 2023). We diepen er actuele maatschappelijke thema’s uit als gendergelijkheid, de klimaatproblematiek, de plaats van kunst in tijden van oorlog… Salon Arents is een dynamische en flexibele plek, waar de presentaties geregeld wisselen of aangevuld worden, en waar ook last-minute activiteiten plaatsvinden. O ja, en onze gasten zullen er regelmatig ook culinair verwend worden.

Eigenzinnige presentaties

In de expo-zaal van Salon Arents tonen we geregeld eigenzinnige collectiepresentaties die de dialoog aangaan met onze eigen vaste collecties en de blinde vlekken van onze werking. In maart ontdek je er een queer art expositie met werken geselecteerd door gastcuratoren Kim Note en Maria Kleopatra. We sluiten Salon Arents af met Bench-mark, de laatste expositie in Salon Arents. Bench-mark focust zich op vergeten kunst en hun makers.

QWH Vernissage Opening Party Femke den Hollander 108

Queer art expo (4 - 26 maart 2023)

In de tweede zaal van Salon Arents ontdek je tussen 4 en 26 maart een queer art expositie met een mix van fotografie, installatie, tekeningen, collage, mixed media, poëzie. Queer art door queer artists Kim Note & Maria Kleopatra, Peter Platel, Tom Van Den Wijngaert, Arjan Vanmeenen, Ugo Woatzi, Ifa Brand, Jonas Van Der Haegen, Cavalier Queer, Sero, Zoë Monsaert.

Bench-mark (6 - 16 april 2023)

Een verrassende presentatie rond vergeten kunst en kunstenaars uit de collectie van Musea Brugge. Een expositie vol verhalen, met artistieke ingrepen en dagelijkse performances. Bench-mark is overigens de laatste keer dat je de volledige Brangwyn-collectie kan bewonderen in het Arentshuis.