Laatste dagen 'Oog in oog met de Dood': nog tot en met zondag 5 februari. Tickets & info

Sluiten

Salon Arents

Salon Arents is een open ontmoetingsplek in het Arentshuis (Dijver 16) waar we events rond actuele thema's en tijdelijke expo's organiseren.

Ga naar...

Activiteiten in Salon Arents

Ontdek de activiteiten en evenementen in Salon Arents. Ook op andere dagen is iedereen welkom om plaats te nemen in het salon. Om te verstillen, om te debatteren, om na te denken, om te lezen, of gewoon om te genieten van de unieke historisch-artistieke locatie die het Arentshuis is. Ook lees- en schrijfclubs zijn welkom in het Salon.

Queer Was Here • Arts festival

4 tot en met 26 maart 2023

In maart heerst er – zoals steeds – een inspirerende drukte in Salon Arents. De hele maand lang nodigt Musea Brugge gastcuratoren Kim Note (fotograaf) en Maria Kleopatra (model en DJ) uit voor ‘Queer Was Here’. Met een queer art expositie en een kalender vol lezingen, debatten, sessies en feesten in en rond het salon gaan we het gesprek aan over de (onder)representatie van LGBTQ in musea. Neonlichten, drag queens en debatten op het scherpst van de snede. Dit is ‘Queer Was Here’:

Salon Arents 5 mei Campagnebeeld

Actuele vragen en blinde vlekken

Salon Arents is een open, cosy ontmoetingsplek waar we jou als bezoeker uitnodigen om stil te staan bij de toekomst van erfgoed, kunst en musea. Hoe kunnen we in de 21ste eeuw verzamelen en tonen? Hoe houden we de vinger aan de pols? We doen dit aan de hand van eigenzinnige (collectie)presentaties, lezingen en debat. Ontdek het programma hier.

Om op zoek te gaan naar de blinde vlekken in onze werking en verzameling, werken we samen met verschillende partners. In eerste instantie zijn dat DO vzw, KAAP en De Republiek. Ook jij als - vaste of toevallige - bezoeker wordt betrokken bij de vraag hoe onze werking relevant(er) kan worden binnen de huidige maatschappij. Een gezellige zitruimte met bibliotheek nodigt uit om geregeld terug te komen.

Inspiratie uit 17de-eeuws Parijs

Het artistiek-literaire salon, ontstaan in het Parijs van de vroege 17de eeuw, vormt de inspiratie van ons project. Ondernemende vrouwen nodigden schrijvers, filosofen en beeldende kunstenaars uit om bij een hapje en een drankje te discussiëren over filosofie of politiek, of om te luisteren naar muziek en poëzie. We gaan met Salon Arents het vroegere Parijs achterna. We vragen jou, de bezoeker, om mee te schrijven aan onze verhalen. Ook onze nieuwe museumdichter bouwt er zijn vaste plek uit.

Ruimte voor verdieping

Het Arentshuis is een uitvalsbasis om dieper in te gaan op onze tentoonstellingen, Otobong Nkanga (voorjaar 2022) en ‘Oog in oog met de Dood’ (najaar 2022-begin 2023). We diepen er actuele maatschappelijke thema’s uit als gendergelijkheid, de klimaatproblematiek, de plaats van kunst in tijden van oorlog… Salon Arents is een dynamische en flexibele plek, waar de presentaties geregeld wisselen of aangevuld worden, en waar ook last-minute activiteiten plaatsvinden. O ja, en onze gasten zullen er regelmatig ook culinair verwend worden.

Eigenzinnige presentaties

In de expo-zaal van Salon Arents tonen we allerlei eigenzinnige collectiepresentaties die de dialoog aangaan met onze eigen vaste collecties en de blinde vlekken van onze werking. De nieuwste Salon Arents-presentatie in februari neemt je mee in de hedendaagse collectie van een Brugse privéverzamelaar met werken van uitsluitend vrouwelijke artiesten. In maart nemen curatoren Kim Note en Maria Kleopatra over met een queer art expositie.

Februari: vrouwelijke artiesten uit privécollectie

Vanaf zaterdag 4 februari kan je in Salon Arents genieten van een unieke selectie werken uit de kunstcollectie van een Brugse privéverzamelaar. Uiteenlopende hedendaagse werken van zowel opkomende als gerenommeerde internationale namen, maar met één gemeenschappelijke eigenschap. De werken zijn uitsluitend gemaakt door vrouwelijke artiesten, een groep die nog steeds ondervertegenwoordigd is in musea en collecties.

Doorheen de geschiedenis speelden privékunstverzamelaars een invloedrijke rol in de kunstproductie in de Vlaamse steden. Zij bepaalden wat hot was en traden op als mecenas van verschillende kunstenaars. Vandaag hebben overheden via subsidies en musea die functie grotendeels overgenomen. Toch speelt de privéverzamelaar nog steeds een essentiële en invloedrijke rol. De privéverzamelaar vult vaak hiaten van overheidscollecties in en deinst er niet voor terug om al vroeg in de carrière van kunstenaars werk aan te kopen.

Wat is de verhouding tussen privé- en overheidscollecties? Hoe versterken de collecties elkaar en wat kunnen dichtere samenwerkingen opleveren? Vragen die centraal staan in deze collectiepresentatie in Salon Arents en waar we ook in onze nieuwe tentoonstellingshal BRUSK verder mee aan de slag zullen gaan.

Ontdek de unieke presentatie van de privécollectie gratis tussen zaterdag 4 en zondag 26 februari in Salon Arents, of laat je rondleiden door de verzamelaar zelf op zondag 19 februari.

De tentoongestelde artiesten: Avery Singer, Latifa Echakhch, Anne Imhof, Nathanaëlle Herbelin, Louise Giovanelli, Paula Siebra, Christine Safa, Marina Perez Simão, Ser Serpas, Issy Wood, Miriam Cahn, Joanna Woś, Jill Mulleady, Cassi Namoda, Ivy Haldeman en Tacita Dean.