Sluiten

The Healing Museum: de kunst van emotionele expressie

Culture Crossing x Salon Arents

14 januari 2023
Salon Arents

Op deze cosy winteravond in januari komen we samen in Salon Arents voor een nieuwe Culture Crossing-talk met drie boeiende gasten. Onze gasten buigen zich over de vraag hoe kunst een helende kracht kan hebben en wat het effect van kunst is op onze mentale gezondheid. Kom binnen, strijk neer op de comfortabele stoelen van ons salon en warm je op aan een gesprek over de kracht van kunst. De avond wordt muzikaal gedragen door Mimi Waterfall.

IGSQ V2

Welk effect heeft kunst op onze mentale gezondheid en hoe heeft de mentale gezondheid van de kunstenaar invloed op de manier waarop die te werk gaat?

De afgelopen maanden gingen we in Salon Arents, het Sint-Janshospitaal – een plek die al sinds de middeleeuwen in het teken van verzorging en troost staat – en op verschillende plekken in Brugge samen met onze bezoekers en met de inwoners van de stad op zoek naar de helende kracht van kunst. Van de helende installaties van Otobong Nkanga, de krachtige tentoonstelling ‘Oog in oog met de Dood’ tot de vele concerten, gespreksavonden en performances. Dat kunst meer is dan het fysieke kunstobject, daar zijn we ondertussen wel van overtuigd.

Op 14 januari gaan onze sprekers het gesprek aan over het effect van kunst op onze mentale gezondheid. Hoe kan schoonheid troostend werken? En wat is de inbreng van de psyche van de kunstenaar op hun werk?

Na het panelgesprek sluiten we de avond af met een miniconcert door Mimi Waterfall.

Praktisch

  • Zaterdag 14 januari, 20u00-23u00 (doors: 19u00)
  • Salon Arents / Arentshuis, Dijver 16, Brugge
  • Ticket: € 5

Culture Crossing is een maandelijkse reeks van DO vzw waarin verschillende gasten in gesprek gaan over relevante maatschappelijke vragen met betrekking tot kunst en de culturele wereld, in samenwerking met Brugse cultuurhuizen.

Koop tickets

Gasten

Als DJ en klinisch psycholoog onderzoekt Zohra Lkasbi (aka DjSAHЯA) als een brug tussen beiden carrières de link tussen muziek en mentale gezondheid. SAHЯA is gekend voor haar energievolle sets waarmee ze het publiek uitnodigt de zorgen van zich af te schudden.

De naam van Rose-Myrtha Fortuna verwijst naar planten die bekend staan om hun helende kwaliteiten en hun schoonheid. Twee elementen die de essentie vormen in haar werk als kunstcurator, oprichter van Kuchukua Hatua vzw, healer en plantenvrouw.

Als publiekswerker bij KMSKB is Isabel Vermote overtuigd van de sociale rol van musea en de kracht van kunst. Vermote werkt specifiek aan een programma om mensen met een ernstige ziekte te helpen om zich uit te drukken en te praten over sterfelijkheid door middel van kunst.

Erik Thys (1961) is niet alleen een psychiater (PSC St.-Alexius Elsene en UPC KU Leuven Campus Kortenberg), maar ook een artistieke duizendpoot. Naast zijn onderzoek naar de link tussen psychische kwetsbaarheid en creativiteit, reist hij ook de wereld af om muziekstukken te componeren en tekeningen tentoon te stellen.

Mimi Waterfall is een onafhankelijke artieste uit Antwerpen. Via haar muziek en in haar dagelijks leven wordt Mimi geïnspireerd door de helende kracht van woorden en self-impowerment. In haar visie zijn beide essentiële pilaren van groei en een beter begrip van onze plaats in de wereld van vandaag.

IGSQ Healing Museum slide3
HM Spreker Rose Myrtha Fortuna
HM Spreker Isabel Vermote
HM Spreker Erik Thys
HM Moderator Zohra Lkasbi