Sluiten

Museumillustrator Pieter Van Eenoge

Een jaar lang geeft museumillustrator Pieter Van Eenoge een eigenzinnige en kleurrijke interpretatie aan onze rijke collectie. Met zijn kenmerkende stijl creëert hij twee keer per maand unieke, surrealistische museumillustraties die een nieuwe, frisse dimensie toevoegen aan onze gevarieerde collectie en museumwerking.

Ga naar...

Ontdek de museumillustraties

Twee keer per maand geeft Pieter Van Eenoge een creatieve interpretatie aan onze collectie, programmatie of werking. Ontdek zijn illustraties op onze sociale media-kanalen, in onze nieuwsbrief of hieronder (klik op de illustratie om in volle grootte te bewonderen):

 1. Nieuwe Brugse museumillustrator • mei 2023
 2. De canon van Vlaanderen, een (on)verteerbare hap • mei 2023
 3. Volkskundemuseum 50 jaar! • juni 2023
 4. Start Beiaardseizoen • juni 2023
 5. Portretten van de kattendynastie van het Volkskundemuseum: Aristide I, II, III, IV en V • juni 2023
 6. Liggen de grootste Brugse schatten gewoon nog onder de grond? • juli 2023
 7. Filmavond onder de sterren in de Gezelletuin (MB OP ZONDAG): Guido Gezelle in zijn tuin, met popcorn en een traan • juli 2023
 8. Speurplezier in het Gruuthusemuseum met de gratis zoektochten voor kinderen • augustus 2023
 9. Schuilen voor regenvlagen en hittegolven tussen de prachtige werken in onze museumzalen • september 2023
 10. Pieter vindt een verloren gewaande pagina uit het Mirakelboekje van de O.L.V. ter Potterie met een 19e mirakel! Die luidt zo:
  "Marieke de Vlamynck, van’t Peerdeken
  Den mond vol ghegodver ende ghevloeck
  Doet in set drie een beede aan’t vrouwcken
  En wynt den ynterklub van Asschenbrouck." • september 2023
 11. Pieter maakte een eigen versie van Jacob van Oosts 'De roeping van de heilige Mattheüs' (1640, O.L.V.-kerk), in het (onderkoelde) licht van het programma 'Godvergeten' over kindermisbruik in de Kerk. Brugges bekendste barokschilder, Jacob van Oost haalde voor zijn werk dan weer de mosterd bij Caravaggio’s wereldberoemde versie. • oktober 2023
 12. Welkom in de O.L.V ter Potterie. Herken je de triptieken, het Laatste Avondmaal en de lange eettafel? • oktober 2023
050523 Museumkunstenaarschap c Pieter Van Eenoge
052623 Vlaamse Canon c Pieter Van Eenoge
Illustratie Volkskundemuseum c Pieter Van Eenoge LR
150623 Start Beiaardseizoen c Pieter Van Eenoge
Ari 1
Ari 2
A Ri 3
Ari 4
Ari 5
200723 Zomer in Brugge c Pieter Van Eenoge
310723 Film in Gezelletuin c Pieter Van Eenoge
050823 Gruuthuse c Pieter Van Eenoge
130923 Kwakkelzomer c Pieter Van Eenoge
250923 19e Mirakel c Pieter Van Eenoge
091023 Godvergeten c Pieter Van Eenoge
061123 OL Vter Potterie c Pieter Van Eenoge

Wie is Pieter Van Eenoge?

Pieter Van Eenoge (°1976, Brugge) studeerde grafische vormgeving en illustratie aan het Hoger Sint-Lucas Instituut in Gent (nu LUCA) en werkt sinds 1999 als fulltime freelance illustrator voor kranten, tijdschriften, uitgeverijen en allerhande bedrijven in binnen- en buitenland. Met een stijl die hij omschrijft als ‘introvert expressionisme’ vertaalt Van Eenoge complexe thema’s naar leesbare beelden, en omgekeerd.

Foto Pieter Van Eenoge

Zijn kleine schilderijen sierden al de pagina’s van Humo, Vrij Nederland, The New York Times en Süddeutsche Zeitung Magazin. In 2011 verscheen een eerste prentenboek ('De dokter en het leger van Davy’ met Edward van de Vendel) en ontwierp hij de affiche van de 75ste Boekenbeurs. Een jaar later won Van Eenoge een gouden medaille van de Society of Illustrators in New York dankzij zijn reuzeganzenbord voor het Openluchtmuseum van Bokrijk. Volgden nog: dubbele covers voor Zeit Magazin, illustraties voor The New Yorker, een campagne voor Eurostar en een muurtekening in Ronse. Later dit jaar verschijnt ‘Een boek vol huizen', zijn grootste werk tot nu toe.

Vorige museumkunstenaars

Bekijk hier de projecten van onze vorige museumkunstenaars