Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Slotdebat ‘Are we there yet?’

Queer Was Here

26 maart 2023
Salon Arents

We sluiten ‘Queer Was Here’ af met een slotdebat over de plaats van queer art in musea en andere culturele instellingen.

Queer Was Here Arts festival Musea Brugge

Uitverkocht

De hele maand lang nodigden we gastcuratoren Kim Note (fotograaf) en Maria Kleopatra (model en DJ) uit voor ‘Queer Was Here’. Met een queer art expositie en een kalender vol lezingen, debatten, sessies en feesten gingen we het gesprek aan over de (onder)representatie van LGBTQ in musea.

In dit slotdebat stellen we ons de vraag ‘Are we there yet?’. Een debat over de nood aan representatie en de aan/afwezigheid van queer kunstenaars in musea. Voor of na het debat nodigen we je graag uit om een bezoek te brengen aan de queer art expo in de expositiezaal van Salon Arents.

Panel

Jaouad Alloul (hij/hem) is een artistieke kameleon. Hij speelt graag met het thema gender en gaat controversiële thema’s niet uit de weg. Jaouad draagt verschillende identiteiten in zich, die hij graag uit via zijn activisme en ondernemerschap. Hij wordt vaak gevraagd als ervaringsdeskundige rond thema’s als gender, seksualiteit, religie en migratie. De vele kruispunten in zijn identiteit en zijn werk vormen hiervoor het fundament.

Hind Eljadid (zij/haar) is spoken­word­artist en schrijver. Met haar platformen 'zonderwolk' en 'Slam Aleikum' biedt Hind een podium aan woordkunstenaars, rappers, storytellers, comedians. In haar debuut 'KRUIMELDIEF' (2021) schreef ze het leven van zichzelf en haar zus Zahra neer.

Kopano Maroga (die/hun) is een Zuid-Afrikaanse performancekunstenaar, schrijver en cultureel werker. Kopano woont in Brussel en is curator en dramaturg bij het Kunstencentrum VIERNULVIER in Gent.

Xavier Taveirne (hij/hem) leidt het gesprek in goede banen en staat klaar met enkele lastige en prangende vragen voor de panelleden. Als presentator en journalist bij VRT maakte hij in 2018 de driedelige documentaire 'Voor de mannen'. Daarin praat Xavier Taveirne met de eerste generaties mannen die zich in Vlaanderen durfden te outen als homo en over het taboe hierrond.

Als directeur Publiek & Tentoonstelingen bij Musea Brugge doet Elviera Velghe (zij/haar) de visie van Musea Brugge rond queer art en LGBTQ-thema's uit de doeken. Elviera gaat ook dieper in op de rol die onze nieuwe tentoonstellingshal BRUSK hierin wil spelen.

Sofie Veramme (zij/haar) is activist, erfgoedwerker en dichter, veellezer en cultuurgulzigaard. Sofie is actief binnen de Gentse grassroots queer collectieven en maakte deel uit van onder meer Wel Jong vzw, Casa Rosa, Queer Pride Ghent en losse radicale queer initiatieven.

Praktisch

  • Zondag 26 maart, 14u00-15u30
  • Salon Arents/Arentshuis, Dijver 16, 8000 Brugge
  • Het slotdebat is in het Nederlands en het Engels
  • Gratis
Koop tickets
Jaouad c Paule Josephe
Hind
Kopano Maroga c Louis Kerckhof
Xavier Taveirne Musea Brugge LR
Elviera Velghe Opening Salon Arents Musea Brugge
Sofie veramme

Salon Arents is een safe(r) space, een plek waar iedereen volledig zichzelf kan zijn zonder zich ongemakkelijk, onwelkom of onveilig te voelen omwille van gender, etniciteit, seksuele geaardheid, genderidentiteit, mobiliteit of religieuze overtuiging. Een plaats waar je bij gelijkgestemden kan thuiskomen.

Andere activiteiten

Bekijk de volledige kalender