Sluiten

FAQ

Hier vind je het antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Coronamaatregelen

Moet ik (nog) verplicht tickets reserveren?

Musea Brugge hanteert een beperkte capaciteit om de minimale afstand en veiligheid voor bezoekers en museummedewerkers te garanderen. Daarom raden we aan om je tickets te bestellen voor de dag waarop je het museum wenst te bezoeken. Dat kan eenvoudig via onze online ticketshop. Door je tickets te bestellen ben je zeker van je plaats!

Het blijft ook mogelijk om tickets aan de kassa's van onze musea te kopen zolang de capaciteit niet bereikt is. Ook in het museumpaviljoen bij het Gruuthusemuseum kun je tickets kopen voor al onze locaties.

Moet ik een mondmasker dragen in het museum?

Vanaf 7 maart 2022 verdwijnt de brede mondmaskerplicht, het is dus niet verplicht om in onze musea een mondmasker te dragen.

Heb ik een Covid Safe Ticket nodig om de musea te bezoeken?

Musea Brugge volgt de geldende coronamaatregelen. Vanaf zaterdag 19 februari 2022 is het Covid Safe Ticket niet meer nodig bij een regulier bezoek aan onze locaties.

Alle richtlijnen die van kracht zijn vind je op de pagina van visitbruges.

Welke maatregelen neemt Musea Brugge nog?

In een periode waarin de aanwezigheid van het virus blijft fluctueren is het belangrijk om waakzaam te blijven en de basisregels te blijven respecteren. We vragen bezoekers dan ook om steeds de richtlijnen ter plaatse te volgen.

Wij blijven op verschillende plaatsen in onze musea handgel voorzien en behouden de schermen in plexiglas aan onze kassa’s.

Online tickets

Online tickets aankopen: hoe doe ik dat?

  1. Klik hier om tickets te kopen en kies je locatie(s)
  2. Kies je gewenste tickets door op '+' te drukken naast het cijfer 0
  3. Kies je gewenste tijdslot (hou rekening met het sluitingsuur van het museum), je krijgt alleen de nog beschikbare tijdsblokken te zien.
  4. Kies je betaalwijze en betaal je ticket
  5. Ga met je ticket naar het museum

Moet ik (nog) verplicht tickets reserveren?

Musea Brugge hanteert een beperkte capaciteit om de minimale afstand en veiligheid voor bezoekers en museummedewerkers te garanderen. Daarom raden we aan om je tickets te bestellen voor de dag waarop je het museum wenst te bezoeken. Dat kan eenvoudig via onze online ticketshop. Door je tickets te bestellen ben je zeker van je plaats!

Het blijft ook mogelijk om tickets aan de kassa's van onze musea te kopen zolang de capaciteit niet bereikt is. Ook in het museumpaviljoen bij het Gruuthusemuseum kun je tickets kopen voor al onze locaties.

Kan ik telefonisch of via e-mail een ticket aankopen / reserveren?

Tickets kunnen niet telefonisch of via e-mail worden aangekocht. Ook het reserveren van plaatsen is via telefoon of e-mail niet mogelijk.

Kan ik online tickets kopen?

Voor alle locaties en tentoonstellingen zijn online tickets beschikbaar. Koop hier je tickets.

Kan ik aan de kassa nog tickets kopen?

We bieden ook tickets aan de kassa's op onze verschillende locaties aan.

In het museumpaviljoen bij het Gruuthusemuseum en in onze centrale museumshop in het Arentshof kun je tickets kopen voor al onze locaties.

Wil je zeker zijn van je bezoek? Dan raden we je aan om je ticket vooraf online te kopen. Dit geldt zeker voor het drukbezochte Belfort.

Groepstickets zijn alleen online te koop.

Kan ik online tickets kopen voor een tentoonstelling?

Voor alle tentoonstellingen zijn online tickets te koop. Tenzij anders vermeld, geldt een ticket voor een locatie ook voor de tijdelijke tentoonstelling die er plaatsvindt.

Welke online betalingswijzen worden aanvaard?

Volgende betalingswijzen worden, afhankelijk van de landkeuze, online aanvaard: Bancontact, Maestro, Mastercard, Visa, AliPay, American Express, Bank Payment, Carte Bancaire, Diners, Disover, EPS, ExpressPay, GiroPay, IDEAL, JCB, Local Polish Payment Methods, Multibanco, Pay later with Klarna, Payconiq, Trustly, Visa Dankort, Vpay, WeChatPay. Betalen met overschrijving is niet mogelijk.

Wat zijn de ticketprijzen voor een museum?

Je vindt alle tarieven op de aparte museumpagina's.

Moet ik voor mijn kinderen ook een online ticket bestellen?

Kinderen jonger dan 13 jaar bezoeken onze musea gratis (Belfort: gratis tot 7 jaar). Schaf daarvoor een gratis online ticket aan. Elke bezoeker moet zijn ticket kunnen voorleggen aan de toegangscontrole.

Het kopen van online tickets lukt niet, hoe komt dit?

We proberen zoveel mogelijk moderne browsers te ondersteunen op zoveel mogelijk verschillende toestellen. Als het kopen van online tickets bij jou niet lukt, raden we je aan om cache te wissen. Als je de cache wist, wordt je browser gedwongen om alle bestanden voor een website opnieuw op te halen, zodat je de meest recente versie van de pagina kunt zien. Hieronder vind je de sneltoets combinaties om dit te doen:

- Windows: Ctrl + F5
- Mac/Apple: Cmd + R

Zorg er ook voor dat de website niet bezoekt via een vertaalsite, indien je de taal wenst te veranderen kan je dit zelf doen via de knop rechts boven. Als tickets bestellen dan nog niet lukt, raden we aan om een recente versie van een andere browser of een ander toestel te gebruiken. (Bijvoorbeeld: Google Chrome, Mozilla Firefox)

Kan ik mijn online aangekocht ticket ook laten scannen vanaf mijn smartphone?

We kunnen online tickets scannen via je smartphone, je hoeft deze dus niet af te drukken. Verhoog de helderheid van je smartphone zodat het ticket goed leesbaar is wanneer je het laat scannen.

Wat als ik mijn ticket(s) niet onmiddellijk via email ontvangen heb?

We raden je aan om je spam, of ongewenste e-mails na te kijken. Kun je ook daar jouw tickets niet vinden, stuur dan een e-mail naar musea.reservatie@brugge.be (van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur, tijdens het weekend zijn we niet bereikbaar). Bezoek je Musea Brugge in het weekend, dan kun je je aanmelden aan de kassa van het museum, waar de kassier jouw tickets kan opzoeken.

Hoe weet ik of er nog plaats is in een bepaald museum?

Wanneer je tickets bestelt via onze ticketpagina krijg je de tijdsloten te zien, alsook het aantal beschikbare plaatsen. Je krijgt enkel de nog beschikbare tijdsloten te zien. Wanneer je geen tijdslot voor je gewenste bezoektijd kan vinden, dan is dit tijdslot volzet.

Let op: enkel met een vooraf online aangekocht ticket hebt u de garantie dat u het museum kan bezoeken, tickets kunnen ter plaatse altijd uitverkocht zijn.

Als ik het laatste tijdsblok boek, heb ik dan nog voldoende tijd om het museum te bezoeken?

Onze musea sluiten de deuren om 17.00 uur stipt (Belfort: 18.00 of 20.00 uur). Het laatste beschikbare tijdsblok is 16.00 - 16.15 uur (Belfort: 17.00 of 19.00 uur). Hou hier rekening mee bij het boeken van een ticket voor het laatste tijdsblok.

Musea Brugge geeft hier graag de gemiddelde duur van een bezoek. Uiteraard staat het je vrij de duur van jouw bezoek zelf te bepalen.

- Arentshuis: 1 uur
- Belfort: 1 uur
- Groeningemuseum: 1,5 uur
- Gruuthusemuseum: 2 uur
- O.L.V.-kerk Museum: 45 min
- O.L.V. ter Potterie: 1 uur
- Sint-Janshospitaal: 1,5 uur
- Stadhuis + Brugse Vrije: 1 uur
- Sint-Janshuismolen: 30 min.
- Volkskundemuseum: 1,5 uur

Wat als ik te laat ben?

Bekijk ter plaatse met een medewerker van Musea Brugge wat de mogelijkheden zijn. In principe vervalt de geldigheid van het ticket buiten de tijdsduur vermeld op je ticket, we kunnen dus niet garanderen dat een bezoek nog mogelijk is. Een ticket is enkel geldig op de gekozen dag en het vermelde tijdslot. Je kunt je vanaf een kwartier voor tot een kwartier na het vermelde tijdslot aanmelden in het museum.

Let op: Het Belfort is een drukbezochte locatie. Wees stipt op tijd! Om veiligheidsredenen kunnen we je niet binnen laten voor of na het tijdslot op jouw ticket.

Kunnen tickets ingeruild worden?

Een ticket is enkel geldig op de gekozen dag en het vermelde tijdstip en kan slechts één keer gebruikt worden. Een ticket kan niet meer gewijzigd, geruild of geannuleerd worden. Ook gratis tickets kunnen niet meer gewijzigd, geruild of geannuleerd worden. Ook het achteraf toekennen van een kortingstarief is niet meer mogelijk.

Je kunt je vanaf een kwartier voor tot een kwartier na het vermelde tijdstip aanmelden in het museum. Buiten deze tijdsduur vervalt de geldigheid van het ticket.

Let op: Het Belfort is een drukbezochte locatie. Wees stipt op tijd! Om veiligheidsredenen kunnen we je niet binnen laten voor of na het tijdslot op jouw ticket.

Wat als een museum niet kan openen omwille van overmacht?

Als een museum niet kan openen omwille van overmacht bij Musea Brugge, krijgt de bezoeker een e-mail en een voucher met de waarde van het gekochte ticket (drie maanden geldig).

Aanvaarden jullie de sport- en cultuurcheque van Sodexo4You / Edenred?

Bij Musea Brugge kun je tickets betalen met de papieren sport- en cultuurcheque van Sodexo4You / Edenred. Schaf via de ticketknop een gratis e-ticket aan voor het museum dat je wil bezoeken. Meld je met dit e-ticket aan de kassa aan en reken de tickets ter plaatse af met je geldige sport- en cultuurcheque. Een medewerker van Musea Brugge zal na betaling jouw toegangsticket activeren, waarna je naar de toegangscontrole kunt gaan.

Let op: in dit geval wordt geen wisselgeld teruggegeven.

Aanvaarden jullie de consumptiecheque van Sodexo4You / Edenred?

Bij Musea Brugge kan je tickets betalen met de papieren consumptiecheques van Sodexo4You / Edenred. Schaf via de ticketknop een gratis e-ticket aan voor het museum dat je wil bezoeken. Meld je met dit e-ticket aan de kassa aan en reken de tickets ter plaatse af met je geldige consumptiecheque. Een medewerker van Musea Brugge zal na betaling jouw toegangsticket activeren, waarna je naar de toegangscontrole kunt gaan.

Let op: in dit geval wordt geen wisselgeld teruggegeven.

Vragen bij reducties / combitickets

Ik heb een combiticket 'Gruuthusemuseum + O.L.V.-kerk Museum', hoe reserveer ik de kerk?

Met het combiticket 'Gruuthusemuseum + O.L.V.-kerk Museum' kun je binnen de 72 uur ook het museumgedeelte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk bezoeken. Je kunt hiervoor een ticket 'Tijdslot met Combiticket Gruuthusemuseum + O.L.V.-kerk Museum' reserveren. Reserveer jouw tijdslot via de ticketknop 'Reservatie tijdslot met Combikaart Gruuthusemuseum + O.L.V.-kerk Museum' in de ticketshop van het O.L.V.-kerk Museum.

In het bezit van een combiticket 'O.L.V.-kerk Museum + Gruuthusemuseum'? 'Reserveer je bezoek aan het Gruuthusemuseum dan in de ticketshop van het Gruuthusemuseum via de ticketknop 'Tijdslot met Combiticket O.L.V.-kerk Museum + Gruuthusemuseum'.

Beide combitickets zijn altijd betalend. Heb je recht op een gratis ticket via bijvoorbeeld jouw museumpas? Boek dan een gratis ticket voor beide locaties via de ticketknop 'Ticket Gratis' op deze pagina.

Waar kan ik de Musea Brugge Card kopen?

De Musea Brugge Card is online en aan alle kassa's te koop voor 32 euro (26+ j.) of 24 euro (13-25 j.) Al onze musea (met uitzondering van het Belfort) zijn gratis voor kinderen tot en met 12 jaar, daarom bieden we deze kaart niet aan voor kinderen.

Met deze kaart bezoek je 72 uur lang alle geopende locaties van Musea Brugge. Een online aangekochte Musea Brugge Card wordt pas actief bij de start van je eerste bezoek. Je kunt er dus ook iemand mee verrassen! Een online aangekochte Musea Brugge Card kan tot 1 jaar na aankoop geactiveerd worden.

Let op: vergeet niet om per museum jouw tijdslot te reserveren via de ticketknop 'Tijdslot met Musea Brugge Card'

Hoe reserveer ik een tijdslot met mijn Musea Brugge Card?

Bestel via de ticketshop van het gewenste museum het online ticket "Tijdslot met Musea Brugge Card". Kies hierbij de datum en het tijdstip van je bezoek. Meld je met dit tijdslotticket en je Musea Brugge Card aan bij de toegangscontrole van het museum aan. Een medewerker van Musea Brugge zal na verificatie jouw de toegang verlenen.

Kan ik voor mijn kinderen ook een (online) Musea Brugge Card kopen?

Al onze musea (met uitzondering van het Belfort) zijn gratis voor kinderen tot en met 12 jaar, daarom bieden we deze kaart niet aan voor kinderen. Schaf voor hen een gratis e-ticket per te bezoeken locatie aan. Elke bezoeker moet zijn ticket kunnen voorleggen aan de toegangscontrole.

Ik heb een museumPASSmusées, hoe reserveer ik mijn bezoek?

Koop via de ticketshop het online ticket met de ticketknop "Ticket Gratis", je hoeft hiervoor geen kortingscode in te vullen. Meld je met dit gratis ticket aan de kassa aan en breng je geldige museumPASSmusées mee om de gratis toegang te laten verifiëren. Een medewerker van Musea Brugge zal na verificatie jouw toegangsticket activeren, waarna je naar de toegangscontrole kunt gaan.

Ik wil een museumPASSmusées kopen / verlengen bij Musea Brugge, hoe reserveer ik mijn bezoek?

Koop via de ticketshop het online ticket met de ticketknop 'Ticket Gratis'. Je hoeft hiervoor geen kortingscode in te vullen. Meld je met dit gratis ticket aan de kassa aan en koop / verleng ter plaatse je museumPASSmusées. Een medewerker van Musea Brugge zal na de verlening je bezoek registreren en vervolgens jouw online ticket activeren, waarna je naar de toegangscontrole kunt gaan.

Let op: een nieuw aangekochte museumPASSmusées kun je meteen gebruiken voor 2 museumbezoeken. Na 2 museumbezoeken is het belangrijk om je museumpas online te activeren, zodat je van de voordelen gebruik kunt blijven maken. Een medewerker van Musea Brugge zal na de aankoop je eerste bezoek registreren en vervolgens jouw online ticket activeren, waarna je naar de toegangscontrole kunt gaan.

Ik heb recht op een reductie of op een gratis ticket. Kan ik ook online reserveren?

Ook wie recht heeft op een reductie of op een gratis ticket kan online een ticket aanschaffen. Zo ben je bovendien zeker van je bezoek. Bezoekers met een officiële perskaart dienen hun gratis persticket vooraf aan te vragen via deze pagina.

Hoe schaf ik een online ticket met reductie of een gratis online ticket aan?

Koop via de ticketknop het online ticket met de door jouw gekozen reductie of kies het gratis ticket. Meld je met dit online aangekochte ticket aan de kassa aan en breng je geldig en officieel (identiteits)bewijs mee om je gekozen korting of gratis toegang te laten verifiëren. Een medewerker van Musea Brugge zal na verificatie jouw toegangsticket activeren, waarna je naar de toegangscontrole kunt gaan. Bezoekers met een officiële perskaart dienen hun gratis persticket vooraf aan te vragen via deze pagina.

Waar kan ik vinden welke reducties geldig zijn bij Musea Brugge?

Je vindt de legende van de gratis tickets en tickets met reductie onderaan de ticketpagina van elke locatie.

Ik ben inwoner van Brugge, kan ik ook een online ticket bestellen?

Inwoners van Brugge (en de deelgemeenten: Brugge, Koolkerke, Sint-Andries, Sint-Michiels, Assebroek, Sint-Kruis, Dudzele, Lissewege, Zeebrugge) hebben gratis toegang tot alle locaties van Musea Brugge. Bestel een ‘gratis ticket’ en ga met dit e-ticket en je identiteitskaart langs de kassa voor je museumbezoek. Een medewerker van Musea Brugge zal na verificatie jouw toegangsticket activeren, waarna je naar de toegangscontrole kunt gaan.

Plan je bezoek

Zijn de locaties van Musea Brugge vandaag open?

-Belfort, Brugse Vrije, O.L.V.-kerk Museum, Stadhuis en O.L.V. ter Potterie (tot 24 oktober) zijn 7 dagen op 7 open.
-Alle andere locaties zijn elke dag open, behalve op maandag.
-Op paas- en pinkstermaandag zijn alle musea open.
-Alle musea zijn gesloten op 01/01 en 25/12.

LET OP! Een locatie kan om uitzonderlijke redenen (werkzaamheden, afbraak expo ...) gesloten zijn. Controleer voor je bezoek de aparte museumpagina's voor meer informatie.

Bekijk alle openingstijden op de aparte museumpagina's.

Wat zijn de openingsuren van een museum?

Je vindt de openingsuren op de aparte museumpagina's.

Zijn de musea open op feestdagen?

Onze locaties zijn open op feestdagen, volgens de reguliere openingstijden. Enkel op Kerstdag (25 december) en Nieuwjaarsdag (1 januari) zijn alle locaties gesloten. Op 24 en 31 december zijn alle locaties om 16.00 uur gesloten.

Hoeveel tijd heb ik gemiddeld nodig om een locatie te bezoeken?

Musea Brugge geeft hier graag de gemiddelde duur van een bezoek. Uiteraard staat het je vrij de duur van jouw bezoek zelf te bepalen.

- Arentshuis: 1 uur
- Belfort: 1 uur
- Groeningemuseum: 1,5 uur
- Gruuthusemuseum: 2 uur
- O.L.V.-kerk Museum: 45 min
- O.L.V. ter Potterie: 1 uur
- Sint-Janshospitaal: 1,5 uur
- Stadhuis + Brugse Vrije: 1 uur
- Sint-Janshuismolen: 30 min.
- Volkskundemuseum: 1,5 uur

Kan ik het museum bezoeken met een groep, klas of gids?

Samen is Musea Brugge nog leuker. Bezoek ons met jouw groep (max. 15 personen) of met jouw klas.

Kan ik reserveren voor het Belfort, zodat ik niet in de rij moet aanschuiven?

Het Belfort is een populaire locatie. Omwille van veiligheidsredenen is het aantal bezoekers per uur beperkt, koop daarom vooraf online je ticket en wees zeker van je bezoek. Kom stipt op tijd, anders vervalt je ticket.

Musea Brugge biedt ook tickets aan de kassa van het Belfort aan zolang de capaciteit niet bereikt is. In het museumpaviljoen bij het Gruuthusemuseum kun je tickets kopen voor al onze locaties. Wil je zeker zijn van je bezoek, dan raden we je aan om je ticket vooraf online te kopen.

Kan ik de Madonna met kind van Michelangelo zien?

De Madonna met kind van Michelangelo is te zien in het O.L.V.-kerk Museum. We raden je aan om vooraf online een ticket aan te kopen. Zo ben je zeker van je bezoek.

Waarom is het vernieuwde Gruuthusemuseum niet rolstoeltoegankelijk gemaakt?

Bij de restauratie zijn pogingen ondernomen om voor een oplossing te zorgen, maar dit bleek omwille van de structuur van het gebouw helaas niet mogelijk. Het Gruuthusemuseum is een historisch monument met drie verdiepingen. Tussen de zalen zijn er telkens kleine niveauverschillen. Er zijn heel wat trappen die niet structureel konden worden weggewerkt. De integratie van een lift was eveneens technisch niet mogelijk.

Kan ik parkeren bij het museum?

Onze locaties hebben geen eigen parking. In de Brugse binnenstad geldt overal betalend parkeren. Het aantal parkeerplaatsen is beperkt. Je parkeert het best in één van de ondergrondse parkings, in de parking Station of op één van de randparkings. Van op de parking Station neem je gratis de bus naar één van de haltes dichtbij de musea.

Meer info: https://www.brugge.be/parkeren-bezoekers

Welke bus kan ik nemen naar het museum?

Is er een mogelijkheid om te lunchen in het museum?

Daar zijn geen mogelijkheden toe. In de Brugse binnenstad vind je heel wat kwaliteitsvolle horecazaken in verschillende prijsklassen.

Waar kan ik picknicken in de buurt van het museum?

Je kunt picknicken in een van de stadsparken. Het Gezellehuis heeft een grote tuin waar je kunt picknicken als je het museum bezoekt. Ruim nadien je afval op.

Mag ik foto's maken in het museum?

Behalve indien het tegendeel wordt vermeld, kan de bezoeker tijdens de openingsuren voor het publiek, voor privégebruik, zonder flits of statief, kunstwerken fotograferen of filmen in de zalen van de permanente tentoonstelling. In de zalen waar tijdelijke tentoonstellingen doorgaan, is het verboden opnames te maken.

Zijn er audiogidsen ter beschikking?

In een aantal van onze musea bieden we gratis audiotours aan. Je kan deze tours volgen op je eigen toestel (smartphone of tablet). Zet je het volume graag luid? Breng dan je eigen hoofdtelefoon of oortjes mee. Scan de QR-code in de inkomhal en je bent vertrokken.

Deze musea kan je ontdekken via onze gratis audiotours: Stadhuis, Brugse Vrije, Gruuthusemuseum, Groeningemuseum, Sint-Janshospitaal.

In het Gruuthusemuseum bieden we ook gratis audioguides aan bij aankoop van een ticket.

Zijn honden toegelaten in het museum?

Nee, honden (en andere huisdieren) zijn niet toegelaten in onze musea. Uitzondering zijn hulp- en geleidehonden. Er is overigens geen kennel voorzien.

Is er wifi in de musea?

Alle locaties van Musea Brugge (behalve het Gezellehuis) beschikken over 'free wifi'.

Hoe maak je hiervan gebruik?

  • Via de instellingen van je smartphone of tablet, ga je naar instellingen, wifiverbindingen en kies je het netwerk van de museumlocatie gevolgd door ‘free wifi’.
  • Je komt nu op een portaalpagina waarop je gevraagd wordt in te loggen. Je kunt dit via jouw social mediaprofiel of door het invullen van je e-mailadres.
  • Eens dat gebeurd is, kom je automatisch terecht op de online bezoekersgids van die specifieke museumlocatie. Op locaties waar geen online bezoekersgids beschikbaar is, komt je terecht op de museumwebsite.

Andere vragen

Kan ik een voorwerp/kunstwerk schenken aan Musea Brugge?

Ja, we ontvangen je graag voor een gesprek als je een kunstwerk wil schenken, een gift wil doen of via testament iets wil nalaten. Stuur een mail naar musea@brugge.be. We nemen contact met je op.

Meer info

Is er de mogelijkheid om een privé misviering in de kerk te organiseren?

Het is niet mogelijk om een privé misviering te organiseren in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. In Brugge zijn er nog veel kerken, kloosters, abdijen en kapellen waar dit mogelijk is. Een overzicht kun je op deze pagina vinden.

Kunnen wij met ons koor komen zingen in de kerk?

Het is niet mogelijk om een concert te geven in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. In Brugge zijn er nog heel wat kerken, kloosters, abdijen en kapellen waar dit eventueel wel mogelijk is. Een overzicht vind je op deze pagina.

Ik wil iets verkopen op het Midwinterfeest, hoe kan dit?

Je kunt daarvoor een mail sturen naar musea@brugge.be.

Webshop

Raadpleeg de veelgestelde vragen van onze webshop hier.

Heb je nog vragen?

Contacteer ons via musea.reservatie@brugge.be of +32 50 44 87 43 (van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur)