Sluiten

Brunchlezing: Bedwingen en bezingen

De representatie van homo-erotiek in laatmiddeleeuwse kunst

19 maart 2023
Salon Arents

Welkom in Salon Arents voor bagels en een lezing over de representatie van homoseksualiteit in de middeleeuwse kunst door historicus Jonas Roelens

Queer Was Here Arts festival Musea Brugge
Valkenier lezing Jonas Roelens QWH
Valkenier en metgezel, Meester van het Amsterdamse Kabinet, 1483 - 1487 (c) Rijksmuseum Amsterdam

Homo-erotische verlangens waren een absolute doodzonde in de middeleeuwen. Zogenoemde sodomieten verstoorden de natuurlijke orde en riskeerden de goddelijke toorn over hun gemeenschap af te roepen. In de Zuidelijke Nederlanden, en in Brugge in het bijzonder, werd sodomie dan ook genadeloos bestraft met de brandstapel.

Het lijkt evident dat er in een samenleving waarin homo-erotiek een huizenhoog taboe was, geen kunst gemaakt werd dat dit thema afbeeldde. Maar een queer blik op de kunstgeschiedenis laat ons meer zien dan er op het eerste gezicht lijkt.

Deze lezing toont tal van middeleeuwse en vroegmoderne representaties van homo-erotiek om de veelzijdigheid van deze afbeeldingen te demonstreren: van morele exempla tot verhuld verlangen.

Tijdens de lezing kan je genieten van een heerlijke (vegan) brunch, voorzien door Blackbird.

Jonas Roelens
is historicus en gastprofessor aan de UGent. Met zijn onderzoek naar sodomie in de vroegmoderne Zuidelijke Nederlanden won hij de juryprijs en publieksprijs van de Vlaamse PhD Cup. Samen met Elwin Hofman en Wannes Dupont schreef hij ‘Verzwegen Verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België’ (Uitgeverij Vrijdag, 2017). Momenteel is hij bezig met een nieuw boek over de representatie van homo-erotiek in kunst.

Praktisch

  • Zondag 19 maart, 11u00-14u00
  • Salon Arents / Arentshuis, Dijver 16, Brugge
  • De lezing is in het Nederlands

Salon Arents is een safe(r) space, een plek waar iedereen volledig zichzelf kan zijn zonder zich ongemakkelijk, onwelkom of onveilig te voelen omwille van gender, etniciteit, seksuele geaardheid, genderidentiteit, mobiliteit of religieuze overtuiging. Een plaats waar je bij gelijkgestemden kan thuiskomen.

QWH Brunchlezing Femke De Hollander 8
QWH Brunchlezing Femke De Hollander 7
QWH Brunchlezing Femke De Hollander 6
QWH Brunchlezing Femke De Hollander 5
QWH Brunchlezing Femke De Hollander 4
QWH Brunchlezing Femke De Hollander 3
QWH Brunchlezing Femke De Hollander 2
QWH Brunchlezing Femke De Hollander 1

Foto's: © Femke den Hollander