Sluiten

Bench-mark

Salon Arents-expo

6 april 2023 tot 16 april 2023
Salon Arents

In april ontdek je in Salon Arents een verrassende presentatie rond vergeten kunst en kunstenaars uit de collectie van Musea Brugge. Een expositie vol verhalen, met artistieke ingrepen en dagelijkse performances. Ga zitten op een bankje in de expozaal en neem de tijd om de verhalen tot je te laten spreken.

2023 Bench Mark campagnebeeld square 2

In de expozaal op het gelijkvloers van Salon Arents zet Bench-mark kunstwerken in de kijker die niet of nauwelijks aan bod komen in musea. Ontdek de verhalen van kunstwerken en hun makers die niet worden getoond of gehoord. Werk van vrouwelijke, niet-westerse, vergeten of verdwenen kunstenaars. De blinde vlekken van het museum. Ga zitten en neem de tijd om de vergeten verhalen te laten spreken. Daarnaast kan je je dagelijks laten verrassen door onzichtbare performances.

Je neemt plaats op een museumbank voor een schilderij. Waaraan denk je? Welk verhalen vertellen de kunstwerken? Wat denken de andere bezoekers over de werken, over het museum, over de museumbewakers… over jou?

QWH Vernissage Opening Party Femke den Hollander 69
Arentshuis (c) Femke den Hollander

De imposante trap in de inkomhal leidt je naar de eerste verdieping van het Arentshuis. Daar brachten de hedendaagse kunstenaars Gabriela Acha en Christine Clinckx ingrepen aan tussen de 20ste-eeuwse werken van Brangwyn, die sterk door het ‘oriëntalisme’ was beïnvloed. De hedendaagse werken gaan in dialoog met de vaste Brangwyn-collectie en zetten enkele niet-westerse blinde vlekken op scherp.

Het is overigens de laatste keer dat je de volledige Brangwyn-collectie kan bewonderen in het Arentshuis. Vanaf 17 april sluit de bovenste verdieping van het museum. In Salon Arents, op het gelijkvloers van het Arentshuis, zal je nog steeds terecht kunnen voor verrassende activiteiten en evenementen.

Bench-mark gaat op zoek naar de vergeten verhalen achter de kunstwerken en de kunstenaars, maar ook naar de verhalen van de musea, van de gidsen en museummedewerkers en van de bezoeker. Laat je verrassen.

Het concept van Bench-mark is geïnspireerd door het boek ‘Alte Meister’ (1985) van de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard. Het duo Gem Heads en kunstenaars Gabriela Acha en Christine Clinckx brengen een performance over Bernhard’s boek op zaterdagnamiddag 8 april. Meer info.

Uit eigen collectie: Euphrosine Beernaert, Roberte Devooght, Margaret (& Walter) Keane, Christine Clinckx, Alice Frey, Godfried Guffens, Marc Ngandu en Nicolai Roerich.

Performances en nieuwe werken/ingrepen: Gabriela Acha, Christine Clinckx & Gem-Heads

Praktisch

  • Donderdag 6 april - Zondag 16 april, 9u30-17u00 (ook open op Paasmaandag)
  • Salon Arents/Arentshuis, Dijver 16, 8000 Brugge
  • Gratis - reserveren is niet nodig, loop gerust binnen
MUS230405 09 FB Bench mark web
MUS230405 14 FB Bench mark web
MUS230405 19 FB Bench mark web
MUS230405 22 FB Bench mark web
MUS230405 21 FB Bench mark web
MUS230405 27 FB Bench mark web
MUS230405 34 FB Bench mark web
MUS230405 37 FB Bench mark web