Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten
Bezoek op maat Groeningemuseum2 Musea Brugge

Toegankelijkheid

Iedereen welkom. Kom je met een rolstoel of kinderwagen, ben je slecht te been of heb je een beperking? Hier vind je per museum de nodige info voor een vlot bezoek.

Toegankelijkheid van onze locaties

De meeste museumgebouwen zijn beschermde monumenten. Daardoor kunnen ze niet altijd fysiek aangepast worden voor iedereen. Hieronder vind je een overzicht van de toegankelijkheid van onze museumlocaties. Op de aparte museumpagina’s vind je meer details over wat wel en niet mogelijk is.

Toegankelijke locaties

Het Groeningemuseum, het Gezellehuis, het O.L.V.-kerk Museum, de O.L.V. ter Potterie en het Stadhuis zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ons onthaalpersoneel helpt je graag tijdens je bezoek.

In het O.L.V.-kerk Museum staat de ‘Madonna met Kind’ van Michelangelo. Dankzij het voelstation met een 3D geprinte versie van het beeld kunnen (slechtziende) bezoekers het beeld en altaar waarop het prijkt ontdekken en het koude carraramarmer voelen.

Minder toegankelijke locaties

Het Brugse Vrije is te bereiken via een drietal treden. De schepenzaal bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping. Het Volkskundemuseum en Sint-Janshospitaal is grotendeels toegankelijk voor bezoekers met een fysieke beperking. Alleen de tentoonstellingszaal op de eerste verdieping is niet bereikbaar met een rolstoel. De apotheek van het Sint-Janshospitaal is bereikbaar via twee treden.

Het Arentshuis, het Belfort, het Gruuthusemuseum en de Sint-Janshuismolen zijn alleen bereikbaar met trappen en daarom minder geschikt voor bezoekers met een fysieke beperking. Door de steile trappen in de Sint-Janshuismolen en in het Belfort zijn deze locaties ook minder geschikt voor bezoekers met een visuele beperking en hun assistentiehond.

Het Gruuthusemuseum is een historisch monument met drie verdiepingen. Tussen de zalen zijn telkens kleine niveauverschillen. Dit kan een uitdaging vormen voor bezoekers met een visuele beperking. We raden blinden en slechtzienden aan om met een begeleider te komen.
In het museum kun je een audioguide vragen met een audiotour met beschrijvende teksten, speciaal voor bezoekers met een visuele beperking. Het museum biedt ook een rondleiding met filmpjes in Vlaamse Gebarentaal en International Sign (IS) aan voor bezoekers met een auditieve beperking.

Reductie met European Disability Card

Personen met een beperking genieten op vertoon van een European Disability Card van het reductietarief.

Begeleiders en hulphonden

Begeleiders van personen die het museum niet zelfstandig kunnen bezoeken, mogen gratis binnen.

Geregistreerde assistentiehonden zijn toegelaten op alle locaties van Musea Brugge. Breng je je assistentiehond mee? Laat ons dit op voorhand even weten via musea.reservatie@brugge.be. Opgelet, huisdieren zijn niet toegelaten.

Programma’s

Voor kinderen

In het Gruuthusemuseum is de speurtocht 'Op zoek naar het verloren perkament' toegankelijk voor horende, slechthorende en dove kinderen vanaf 8 jaar.

Voor volwassenen

Musea Brugge en Foton bieden, onder de noemer Memorabel, een rondleiding aan voor bezoekers met dementie en hun begeleiders. Een speciaal opgeleide gids neemt je mee in het Volkskundemuseum op een zintuigelijke ervaring langs het dagelijkse leven van weleer.

Dankzij onze samenwerking met Vier het leven kunnen Brugse ouderen, die de drempel naar onze musea te hoog vinden, toch samen proeven van cultuur.

Reserveer een rolstoel

In het Groeningemuseum voorzien we rolstoelen om je bezoek zo comfortabel mogelijk te maken. Let wel, de rolstoel is een duwrolstoel en kan dus alleen gebruikt worden met een begeleider.

Reserveer je rolstoel voor het Groeningemuseum eenvoudig via de onderstaande knop. Selecteer de gewenste datum en tijd van je bezoek. Vergeet niet om ook je toegangsticket voor het museum te boeken.

We houden de rolstoel een halve dag voor jou gereserveerd. Wil je niet langer gebruik maken van de rolstoel? Stuur dan tijdig een mailtje naar musea.reservatie@brugge.be zodat we deze voor je kunnen annuleren.

Reserveer je rolstoel (Groeningemuseum)


Info en contact

Van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur.

Veelgestelde vragen