Sluiten

Dit was Salon Arents: archief

Musea Brugge lanceerde in 2022 een gloednieuw concept op een locatie die geschiedenis ademt: Salon Arents. Salon Arents is een open ontmoetingsplek in het Arentshuis (Dijver 16) waar we events rond actuele thema's en tijdelijke expo's organiseren. Hier vind je de afgelopen evenementen van Salon Arents.

Salon Arents_Musea Brugge
QWH Vernissage Opening Party Femke den Hollander 76
© Femke den Hollander

Salon Arents?

Actuele vragen en blinde vlekken

Salon Arents was een open, cosy ontmoetingsplek waar we jou als bezoeker uitnodigden om stil te staan bij de toekomst van erfgoed, kunst en musea. Hoe kunnen we in de 21ste eeuw verzamelen en tonen? Hoe houden we de vinger aan de pols? We deden dit aan de hand van eigenzinnige (collectie)presentaties, lezingen en debat.

An Evening With Jaouad Alloul c Femke den Hollander 3
© Femke den Hollander

Om op zoek te gaan naar de blinde vlekken in onze werking en verzameling, werkten we samen met verschillende partners. In eerste instantie zijn dat DO vzw, KAAP en De Republiek. Ook jij als - vaste of toevallige - bezoeker werd betrokken bij de vraag hoe onze werking relevant(er) kan worden binnen de huidige maatschappij. Een gezellige zitruimte met bibliotheek nodigde uit om geregeld terug te komen.

QWH Vernissage Opening Party Femke den Hollander 69
© Femke den Hollander

Inspiratie uit 17de-eeuws Parijs

Het artistiek-literaire salon, ontstaan in het Parijs van de vroege 17de eeuw, vormde de inspiratie van ons project. Ondernemende vrouwen nodigden schrijvers, filosofen en beeldende kunstenaars uit om bij een hapje en een drankje te discussiëren over filosofie of politiek, of om te luisteren naar muziek en poëzie. We gingen met Salon Arents het vroegere Parijs achterna. We vroegen jou, de bezoeker, om mee te schrijven aan onze verhalen.

Ruimte voor verdieping

Het Arentshuis was een uitvalsbasis om dieper in te gaan op onze tentoonstellingen en werking. We diepten er actuele maatschappelijke thema’s uit als gendergelijkheid, de klimaatproblematiek, de plaats van kunst in tijden van oorlog… Salon Arents was een dynamische en flexibele plek, waar de presentaties geregeld wisselden of aangevuld werden, en waar ook last-minute activiteiten plaatsvonden.

In de expo-zaal van Salon Arents toonden we geregeld eigenzinnige collectiepresentaties die de dialoog aangingen met onze eigen vaste collecties en de blinde vlekken van onze werking.

Archief activiteiten van Salon Arents

Ontdek hier de afgelopen activiteiten van Salon Arents.