Sluiten

BRUSK: een ambitieus museumproject

In het hart van de Brugse binnenstad bouwt Musea Brugge aan de toekomst. Met de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK, het onderzoekscentrum BRON, de renovatie van het Groeningemuseum en de aanleg van een nieuwe, groene kunstsite in het midden van het Brugse Museumkwartier investeren we in een innovatief, hedendaags kunstbeleid met een uitstraling tot ver buiten onze landsgrenzen. Een ambitieus museumproject dat doet dromen van spraakmakende tentoonstellingen, een dynamische ontmoetingsplek en een groen museumpark.

Ga naar...

BRUSK signange facade 02
BRUSK Musea Brugge Femke den Hollander 8969
© Femke den Hollander

There's a new kid in town

De komende jaren investeren Stad Brugge, Musea Brugge en Vlaanderen in een indrukwekkend museaal masterplan in de Brugse binnenstad, met paradepaardje BRUSK als kloppend hart.

Met BRUSK lossen we een decennialange nood aan geschikte tentoonstellingsruimte op, voor zowel oude, moderne als hedendaagse kunst. Tegelijk creëren we ook ruimte om onze rijke kunstcollectie te bewaren en te onderzoeken. Met dit museumproject realiseren we vier grote ambities, die samenvallen met de wereldwijd erkende basisfuncties van musea: tonen, verzamelen en bewaren, delen met een zo ruim mogelijk publiek, en onderzoeken.

Deze vernieuwde site van twee hectare zal het sluitstuk vormen van het Brugse Museumkwartier en een boost geven aan Brugge – en bij uitbreiding Vlaanderen – als cultuurregio. De subsidies van de Vlaamse overheid van 27,2 miljoen euro betekenen een sterke hefboom voor de verdere realisatie van dit museumproject ter waarde van 47,5 miljoen euro.

Musea Brugge Femke den Hollander 9506
© Femke den Hollander

In het kort

  • State-of-the-art tentoonstellingshal voor tijdelijke expo’s van topniveau
  • Indrukwekkend museumgebouw met grote expozalen, horeca, auditorium, ateliers…
  • Onderzoekscentrum BRON met museumbibliotheek en consultatieruimte Prentenkabinet
  • Dynamisch museumpark met geïntegreerde Reie
  • Vernieuwd Groeningemuseum en kapel
  • Ontwerp van Robbrecht en Daem architecten en Olivier Salens architecten in samenwerking met ontwikkelaar CIT Red
  • Geplande opening: 2025

BRUSK, een indrukwekkende tentoonstellingshal

BRUSK wordt een nieuwe dynamische, culturele plek voor tentoonstellingen met internationale uitstraling. Een state-of-the-artmuseumgebouw dat integrale duurzaamheid, architecturale vernieuwing en harmonie vooropstelt.

Je wandelt BRUSK vrij binnen via een lichtrijke passage. Op het gelijkvloers vind je het onthaal, de museumshop, ateliers, een auditorium en een restaurant. Dit is een open, transparante en vrij toegankelijke plek waarmee we ruimte willen teruggeven aan de stad, haar bewoners en bezoekers.

BRUSK Vooraanzicht avond Musea Brugge

Vooraanzicht

BRUSK Gelijkvloers Musea Brugge

Gelijkvloers

Op de eerste verdieping vind je twee ruime, museale zalen die alles in huis hebben om grote, internationale tentoonstellingen te ontvangen. De zalen (40x40m en 20x40m) onderscheiden zich sterk in het museale landschap door een natuurlijke lichtinval uit het noorden, precies zoals het licht ook in het klassieke kunstenaarsatelier binnenvalt.

Door twee grote, noordgerichte ramen (19x15m en 9,5x15m) valt het licht rijkelijk binnen in beide zalen. Daarnaast draagt de hoogte van de ruimtes (13,75m) de historische herinnering aan een kerk of kathedraal met zich mee. De tentoonstellingszalen zijn bovendien flexibel inzetbaar en kunnen gemakkelijk worden opgedeeld. Hierdoor zullen we uitzonderlijke werken en tentoonstellingen kunnen presenteren, maar ook dans, theater en muziek binnenbrengen in het museum.

In BRUSK zullen we elk jaar minimaal vijf steengoede, innovatieve en actuele tentoonstellingen over oude, moderne en hedendaagse kunst organiseren. Tentoonstellingen die de schitterende en eeuwenoude collecties van Musea Brugge verbinden met nieuwe, verrassende verhalen. Doordat ze kunst en erfgoed uit verschillende tijden en continenten samenbrengen met onze hedendaagse leefwereld, zijn de BRUSK-tentoonstellingen actueel, maatschappelijk relevant en prikkelen ze de bezoeker tot kennisverbreding, verbinding en appreciatie.

BRUSK Kleine hal Musea Brugge

Twee tentoonstellingshallen

BRUSK Grote hal Musea Brugge

Nieuwe site in het hart van het Brugse Museumkwartier

BRUSK Plattegrond site3 Musea Brugge

De nieuwbouw BRUSK maakt deel uit van een totaalaanpak die zal leiden tot een bruisende kunstsite en een inspirerende onderzoeks- en ontmoetingsplek. Aanpalend aan BRUSK realiseren we BRON, het nieuwe onderzoekscentrum voor Musea Brugge. Je kan het beschouwen als het brein van Musea Brugge: de plaats voor onderzoek naar de collectie, waar internationale wetenschappers, gidsen, studenten en museummedewerkers elkaar ontmoeten, waar er ruimte is om te brainstormen over projecten en waar je je kan terugtrekken met een boek of vaktijdschrift. Centraal in BRON komt de wetenschappelijke museumbibliotheek en de consultatieruimte voor prenten en tekeningen.

Ook het Groeningemuseum en de kapel – de huidige inkom van het Groeningemuseum – die binnen de site komen te liggen, worden meegenomen in het masterplan en zullen een grondige renovatie ondergaan.

BRUSK wordt dé plaats om onze schitterende collecties op vooruitstrevende wijze te verbinden met een eigentijdse cultuurbeleving

BRUSK Onderzoekscentrum Musea Brugge

Onderzoekscentrum BRON

BRUSK touchscreen
BRUSK Zicht vanop Reie Musea Brugge
Museumpark met Reie

Al deze museumgebouwen – BRUSK, BRON en het Groeningemuseum – worden omringd door een nieuw museumpark. Een groene ontmoetingsplek, een oase in de stad met bomen, planten en een stukje Reie, dat geïntegreerd wordt in het park tot een echte eye-catcher.

De nieuwe museumsite wordt geen plaats voor een vluchtig bezoek, maar een nieuwe creatieve, artistieke ‘hub’ in de stad. Een ontmoetingsplek voor zowel Bruggelingen als bezoekers, een plek waar verschillende kunstvormen tot volle bloei kunnen komen.

2022 Prentenkabinet 5 LR
Depotruimte

Ruimte voor een topcollectie

Via een logistieke passerelle staan de twee museale zalen van BRUSK én het Groeningemuseum in verbinding met de logistieke vleugel. Een enorme logistieke troef.

Het niet-publieke, logistieke gedeelte geeft een belangrijke boost aan de collectie-faciliteiten van Musea Brugge. Naast restauratieateliers en een polyvalente ruimte voor fotografie en natuurwetenschappelijk onderzoek, komt er ook depotruimte voor onze meest kwetsbare collecties: de schilderijencollectie (bijna 2.000 objecten) en de collectie werken op papier (meer dan 20.000 prenten en tekeningen). Samen goed voor 1.100 m² aan ruimte voor collectiezorg.

BRUSK stelt een innovatief, hoogkwalitatief tentoonstellingsprogramma samen over (inter)nationale, multidisciplinaire kunst vanaf de 14e eeuw tot vandaag

Een duurzame stap vooruit

BRUSK mikt van bij het begin op een sterke integrale ecologische duurzaamheid. Bij de opstart en inrichting van BRUSK en de vaste presentaties passen we concrete maatregelen toe uit het duurzaamheidsplan van Musea Brugge. Zo zetten we in op modulaire scenografie, recycling of hergebruik van materialen, ecologisch duurzaam transport, de afbouw van papier ten voordele van digitale middelen, lokale en vegetarische catering bij openingen. BRUSK neemt een leidende rol in debatten rond ecologie, kunst en cultuur via onder meer participatie en co-creatie, zowel met het specifieke veld als met de brede bevolking.

BRUSK Zicht op gebouw Musea Brugge

Ook het ontwerp van de gebouwen houdt rekening met de hedendaagse normen rond duurzaamheid. De daken van de twee tentoonstellingszalen en de westgevel van de grote zaal worden integraal bekleed met donkergroene elektriciteitsopwekkende glasschaliën die het gebouw van duurzame energie voorzien. Zo wordt het gebouw meer dan tweemaal energiezuiniger dan de huidige BEN-norm. Het gebouw voldoet ook zoveel als mogelijk aan de normen van circulair bouwen.

Bovendien zetten we met de renovatie van het Groeningemuseum en kapel een grote stap in de richting van goed geïsoleerde en energiezuinige gebouwen voor Brugge. Alle gebouwen op de museumsite worden gekoppeld aan een BEO-veld dat zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer. Ook andere gebouwen in het Museumkwartier, zoals het Koetshuis en Arentshuis, zullen in de toekomst aangesloten worden op het warmtenet.

Timing

Augustus – oktober 2022: Afbraak schoolgebouw

Oktober – december 2022: Archeologisch onderzoek

2023 - half 2025: Bouwwerken BRUSK en renovatie BRON

Najaar 2025 - voorjaar 2026: Ingebruikname BRUSK voor collectiebeheer

Half 2025: Opening BRON

December 2025 - maart 2026: Openingsfestival BRUSK

Mei 2026: Openingstentoonstellingen BRUSK

2027 - 2028: Renovatie Groeningemuseum

2028 - 2029: Aanleg museumpark

Voorjaar 2029: Opening vernieuwd Groeningemuseum

BRUSK zkt Horeca square2

BRUSK zoekt: concessiehouder voor bruisende horecazaak

Stad Brugge en Musea Brugge zoeken een concessiehouder voor BRUSK, die - net als de nieuwe expohal - vernieuwt, inspireert en verbindt. Ben jij de geknipte kandidaat? Dien je kandidatuur in vóór donderdag 20 juni om 10u00.

Een blik achter de schermen van de werken

Latest

Live-foto van de werf

De werken op de voet volgen? Elke 2 uur maken we een foto van de werf.

Bekijk de werf hier
Musea Brugge Femke den Hollander 9484
Musea Brugge Femke den Hollander 9472
BRUSK Musea Brugge Femke den Hollander 1216
BRUSK Musea Brugge Femke den Hollander 1201
BRUSK Musea Brugge Femke den Hollander 8949
BRUSK Musea Brugge Femke den Hollander 8947
BRUSK Musea Brugge Femke den Hollander 8936
BRUSK Musea Brugge Femke den Hollander 8932
DSC 7180
DSC 6874
DSC 6832
042023 Persmoment Start Bouw BRUSK c Femke den Hollander 102
042023 Persmoment Start Bouw BRUSK c Femke den Hollander 97
042023 Persmoment Start Bouw BRUSK c Femke den Hollander 96
042023 Persmoment Start Bouw BRUSK c Femke den Hollander 63
012023 Afbraak BRUSK c Femkeden Hollander39
012023 Afbraak BRUSK c Femkeden Hollander27
012023 Afbraak BRUSK c Femkeden Hollander24
012023 Afbraak BRUSK c Femkeden Hollander10
DSC 8336
DSC 8324
DSC 4801
DSC 4891
DSC 4832

Foto's: © Femke den Hollander

Renders: © Design by Robbrecht en Daem architecten & Olivier Salens architecten, Image by MakeMe.

Lees meer over Musea Brugge verhuist

Musea Brugge verhuist