BRUSK, onze gloednieuwe kunsthal in het bruisende hart van Brugge, opent de deuren op 8 mei 2026. Nu al nieuwsgierig naar de plannen? Hier lees je alles over de nieuwe, inspirerende cultuurtempel voor tentoonstellingen en evenementen van internationaal topniveau.
Stad Brugge investeert samen met Vlaanderen in een indrukwekkend museaal masterplan in het historisch centrum van UNESCO-werelderfgoedstad Brugge. De nieuwe kunsthal BRUSK vormt het hart van een volledig nieuwe kunstsite van twee hectare met onderzoekscentrum BRON, het gerenoveerde Groeningemuseum en een groen museumpark. Een gloednieuwe inspirerende en artistieke hotspot midden in de stad. De nieuwe kunstsite vormt het sluitstuk van het Brugse Museumkwartier, vergelijkbaar met steden als Berlijn, Amsterdam en Wenen. Een inspirerende oase waar kunst en creatie tot volle bloei komen.
In kunsthal BRUSK programmeert Musea Brugge jaarlijks verschillende baanbrekende, veelzijdige en verrassende tentoonstellingen en culturele events met internationale uitstraling. Tegelijk biedt BRUSK ruimte om de rijke kunstcollectie van Musea Brugge te bewaren en onderzoeken.
Met BRUSK krijgt Brugge er niet zomaar een nieuw gebouw bij, maar een plek die de stad cultureel hertekent. Hoewel de eerste tentoonstellingen pas in mei 2026 openen, wil de stad het gebouw al eerder delen met het publiek. Op 20 en 21 september 2025, tijdens het feestelijke openingsweekend WELKOM BRUSK, krijgt iedereen de kans om deze unieke plek in haar pure, nog lege vorm te ervaren. Een kennismaking met de architectuur, de schaal, de sfeer – en vooral met het potentieel van wat komen zal. Geen klassieke museumbeleving, maar een zintuiglijke ontdekkingstocht door ruimte en verwachting. Kunst en spektakel veroveren letterlijk de stad, met ingrepen die de publieke ruimte omtoveren tot een open podium voor verwondering.
BRUSK programmeert baanbrekende, veelzijdige en verrassende tentoonstellingen en culturele events met internationale uitstraling
Veelzijdig, verrassend, baanbrekend. In zijn eerste jaar pakt BRUSK meteen uit met drie hoogstaande tentoonstellingen die de gloednieuwe kunsthal internationaal op de kaart zetten als culturele trekpleister. De BRUSK-tentoonstellingen van Musea Brugge vertellen nieuwe, impactvolle en verrassende verhalen die actueel en maatschappelijk relevant zijn. De exposities brengen originele inzichten en eigentijdse verhalen over eeuwen kunst, erfgoed en cultuur en vergroten kennis, passie en appreciatie voor kunst en erfgoed.
Op 8 mei 2026 is het zover. BRUSK opent met twee tentoonstellingen: een prestigieuze cultuurhistorische expo en een indrukwekkende digitale kunsttentoonstelling van een toonaangevende hedendaagse kunstenaar. In het najaar brengt BRUSK een verrassende ontmoeting tussen mode en hedendaagse kunst. Een ambitieus tentoonstellingsprogramma dat raakt, inspireert, verwondert.
De drie tentoonstellingen zijn bovendien omkaderd door een straffe publieksprogrammatie, met een agenda vol inspirerende activiteiten. Van instaprondleidingen, workshops en performances tot lezingen en kinderactiviteiten. BRUSK wil er van in het begin zijn voor iedereen.
BRUSK opent met een groots, feestelijk openingsweekend van 8 tot 10 mei 2026. Een evenement dat door Vlaanderen als Topevenement is benoemd.
BRUSK is een indrukwekkend, state-of-the-art museumgebouw. Het ontwerp van Robbrecht & Daem en Olivier Salens architecten, gerealiseerd door ontwikkelaar CIT Red, stelt integrale duurzaamheid, architecturale vernieuwing en harmonie voorop.
Het gelijkvloers is een transparante en vrij toegankelijke plek dat openbare ruimte teruggeeft aan de stad, haar bewoners en bezoekers. Via de lichtrijke ‘Scala’, de centrale trappenhal, lopen bezoekers vrij binnen in het gebouw. Van hieruit ontdekken ze aan de ene kant het ruime en levendige ‘Forum’, met het onthaal, de museumshop en kinderateliers.
In het Forum kunnen bezoekers ook geregeld genieten van avondactiviteiten zoals optredens of performances. Aan de andere kant van de Scala vind je de ‘Aula’, een ruimte voor lezingen en andere events, en het bruisende en gastvrije BRUSK-café. De horecazaak, uitgebaat door De Republiek, is een warme plek om elkaar te ontmoeten, iets te drinken of eten, na te praten, ideeën uit te wisselen, en te genieten.
Scala
Expozaal
Een verdieping hoger bevinden zich de twee monumentale expozalen (40x40m en 20x40m). Hier ontdekken bezoekers spectaculaire BRUSK-tentoonstellingen. Meteen valt het hoge plafond op: 13,5 meter. Een architecturale knipoog naar historische kerken en kathedralen. Via een noordgericht raam valt natuurlijk licht binnen, precies zoals in klassieke kunstenaarsateliers.
In BRUSK speelt integrale ecologische duurzaamheid een belangrijke rol. De daken van BRUSK zijn bekleed met elektriciteitsopwekkende glasschaliën die het gebouw van duurzame energie voorzien. Onder BRUSK ligt een BEO-veld dat zorgt voor natuurlijke verwarming in de winter en verkoeling in de zomer. Zo wordt het gebouw meer dan tweemaal energiezuiniger dan de huidige BENnorm. Het gebouw voldoet ook zoveel als mogelijk aan de normen van circulair bouwen.
BRUSK is meer dan een museum voor tijdelijke tentoonstellingen. De kunsthal is een nieuwe open ruimte waar je vrij binnenloopt. Een artistieke hotspot die garant staat voor verrassende ervaringen. Waar verschillende kunstvormen, culturen en werelden samenkomen onder één dak. BRUSK is een plek die bruist van creativiteit, waar nieuwe ontmoetingen en belevingen nooit ver weg zijn. Een open huis dat je uitnodigt om kunst – in elke betekenis van het woord – op een ongeziene manier te ontdekken, beleven en bespreken.
Elke BRUSK-tentoonstelling is omkaderd door een straffe publieksprogrammatie, gemaakt met het oog op diverse doelgroepen: jong, oud, Bruggelingen, toeristen, kunstfanaten, bezoekers op zoek naar nieuwe ervaringen... In de Scala, het Forum, de Aula en de expozalen van BRUSK ontdek je doorlopend concerten, lezingen, instaprondleidingen, kinderactiviteiten, feesten, debatten, workshops en nog veel meer. Je vindt het publieksprogramma op bruskbrugge.be vanaf 2026.
BRUSK wordt dé plaats om onze schitterende collecties op vooruitstrevende wijze te verbinden met een eigentijdse cultuurbeleving
Aan de achterkant van het gebouw, niet toegankelijk voor het publiek, is de logistieke vleugel geïntegreerd. Die staat in verbinding met de expozalen van BRUSK en het Groeningemuseum en biedt alle moderne faciliteiten om de collectie van Musea Brugge op topniveau te bewaren en onderzoeken. Naast restauratieateliers en polyvalente ruimtes voor fotografie en natuurwetenschappelijk onderzoek bevinden zich hier ook depotruimtes om de schilderijencollectie en collectie werken op papier van Musea Brugge in optimale omstandigheden te bewaren.
Aanpalend aan BRUSK staat BRON (opening: 19 november 2025), het wetenschappelijk onderzoekscentrum van Musea Brugge waar collectie, expertise en kennisbronnen samenkomen op één inspirerende plek. Centraal in BRON vind je de wetenschappelijke museumbibliotheek en de consultatieruimte voor de collectie werken op papier. Het onderzoekscentrum brengt experts van over de hele wereld samen om diepgaand onderzoek te doen op de kunst- en erfgoedcollectie van Brugge. De onderzoeksresultaten en studieprojecten die BRON voortbrengt, worden in ambitieuze tentoonstellingen, wetenschappelijk onderbouwde vaste opstellingen, boeiende lezingen, activerende evenementen en digitale ontsluiting gegoten die de museumbezoeker betrekt en stimuleert, en de kunstbeleving in het Brugse Museumkwartier naar een ongezien niveau katapulteert.
Prentenkabinet
De werfcamera is afgesloten. Het is bijna tijd voor het echte werk.
Onze BRUSK-fotografe Femke den Hollander brengt de werf in beeld
Foto's: © Femke den Hollander
Renders: © Design by Robbrecht en Daem architecten & Olivier Salens architecten, Image by MakeMe.