Elegant herenhuis met werk van de Brits-Brugse kunstenaar Frank Brangwyn en ruimte voor collectiepresentaties van het Groeningemuseum en het Prentenkabinet
Het Arentshuis sluit permanent de deuren vanaf 17 april 2023. In Salon Arents, op het gelijkvloers van het Arentshuis, kan je nog steeds terecht voor verrassende activiteiten en evenementen.
Welkom in het Arentshuis. Loop gerust binnen, je hoeft niet vooraf te reserveren.
Op de eerste verdieping van dit elegante 18e-eeuwse herenhuis maak je kennis met het oeuvre van Frank Brangwyn (1867-1956). De Brangwyn-collectie is gevarieerd: van schilderijen, aquarellen, tekeningen, grafiek, meubelen tot tapijten en aardewerk. Zelfs de vitrinekasten zijn gemaakt naar een ontwerp van Brangwyn.
De Britse all-round kunstenaar Frank Brangwyn heeft meer dan 12.000 creaties op zijn naam. Hij schilderde met olieverf, tempera en waterverf, was een vooraanstaand graficus én ontwierp onder invloed van de 'Arts & Crafts' beweging ook meubels, tapijten, glasramen en zelfs juwelen. Zijn oeuvre is schatplichtig aan verschillende internationale kunststromingen uit het begin van de 20e eeuw. Zo vind je in zijn werk echo’s van het sociaal-realisme, de Wiener Secession, Art Nouveau, Art Deco en het modernisme.
Brangwyn bleef zijn geboorteplek Brugge in het hart dragen. Hij schonk een belangrijk deel van zijn collectie aan de Stad Brugge die het Arentshuis in 1936 inrichtte als Brangwynmuseum.
In het voorjaar van 2022 lanceert Musea Brugge een gloednieuw concept op een locatie die geschiedenis ademt: Salon Arents! Salon Arents is een open ontmoetingsplek in het Arentshuis waar we events rond actuele thema's en tijdelijke expo's organiseren. Meer info.
Het Arentshof, ooit de binnentuin van het Arentshuis en nu een rustig stadsparkje, biedt je een mooi zicht op de gevels van het gerestaureerde Gruuthusemuseum. Vier ruiters van de Apocalyps van Rik Poot staan in een halve cirkel rond een zuil in arduin die ooit het gewelf van de Waterhalle op de Markt van Brugge ondersteunde.
Via de pittoreske Bonifaciusbrug, één van de meest gefotografeerde Brugse plekken, kom je tot bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk museum, het Gruuthusemuseum en het Sint-Janshospitaal, drie andere locaties van Musea Brugge.
Dijver 16 , 8000 Brugge