Sluiten

Musea Brugge verhuist

Met de bouw van het nieuwe centrale depot de Erfgoedfabriek en de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK zet Musea Brugge de komende jaren belangrijke stappen in zijn collectiebeheer en museale werking. En daar zijn we trots op! Ontdek hier alle informatie en updates rond onze verhuisprojecten.

Ga naar...

Verhuisblog: wat gebeurt er achter de schermen?

De komende jaren worden alle erfgoedobjecten en kunstvoorwerpen uit onze rijke collectie verhuisd naar de Erfgoedfabriek en BRUSK. Aan die verhuis gaat een intensieve denkoefening en voorbereiding vooraf: objecten registreren, fotograferen, schoonmaken, inpakken en klaarmaken voor transport. Dit veeleisende werk achter de schermen vormt het fundament van onze museumwerking, maar blijft vaak onzichtbaar voor de bezoekers. Daarom zetten we de komende jaren de depotwerking en alles daarrond in de schijnwerpers. In een maandelijkse blog nemen we je mee achter de schermen van 'Musea Brugge verhuist'.

Musea Brugge bouwt aan de toekomst

De Erfgoedfabriek en de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK lossen twee decennialange noden in voor Musea Brugge: een centraal depot om de rijke collectie te bewaren en beheren, én een geschikte tentoonstellingsruimte voor tijdelijke expo’s van internationaal niveau. Wat misschien minder bekend is, is dat BRUSK ook depots voor onze werken op papier (het Prentenkabinet) en schilderijen zal bevatten. Aan deze twee projecten gaat een intensieve voorbereiding vooraf. Voor de verhuis naar de Erfgoedfabriek worden maar liefst 50.000 objecten klaargemaakt voor transport. Voor de verhuis naar BRUSK zijn dat er meer dan 25.000. Musea Brugge zet zo belangrijke stappen om het erfgoed te bewaren voor de toekomst.

De Erfgoedfabriek

In totaal beschikt Musea Brugge over ruim 75.000 collectiestukken, waarvan minder dan 10 procent permanent wordt getoond. Een goed depotbeheer is dus essentieel voor onze museumwerking. Die objecten werden bewaard in zeven verschillende gebouwen in de Brugse binnenstad die eigenlijk niet als museumdepot zijn ontworpen. Om voor de hele collectie de beste opslagnormen te garanderen en de kwaliteit van de bewaring op te tillen naar een internationaal niveau, renoveerden we een oud fabrieksgebouw tot een gloednieuw centraal depot: de Erfgoedfabriek. Het nieuwe depotgebouw is volledig omgebouwd en ingericht om onze collecties in de allerbeste omstandigheden te bewaren en onderzoeken. Het depotgebouw biedt ook onderdak aan de collecties van Raakvlak, het Brugs Kostuumatelier en regionale collecties. In de zomer van 2023 was de Erfgoedfabriek klaar en konden we van start gaan met de verhuis van maar liefst 50.000 objecten.

Kunst- en museumsite BRUSK

Met de realisatie van BRUSK komt er een eigentijdse tentoonstellingshal voor tijdelijke expo’s. Het nieuwe gebouw komt pal in het Brugse Museumkwartier en maakt deel uit van een totaalproject: een museumsite die een inspirerende onderzoeks- en ontmoetingsplek moet worden voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en het erfgoed van Brugge en Musea Brugge. Op de museumsite komt er ook een onderzoekscentrum met de museumbibliotheek en plaats voor de wetenschappelijke werking van Musea Brugge. En achter de schermen biedt BRUSK ruimte aan depots voor schilderijen en werken op papier, restauratieateliers en een ruimte voor technisch onderzoek.