Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Musea Brugge verhuist

Met de bouw van het nieuwe centrale depot de Erfgoedfabriek en de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK zet Musea Brugge de komende jaren belangrijke stappen in zijn collectiebeheer en museale werking. En daar zijn we trots op! Ontdek hier alle informatie en updates rond onze verhuisprojecten.

Ga naar...

Verhuisblog: wat gebeurt er achter de schermen?

De komende vijf jaar worden alle erfgoedobjecten en kunstvoorwerpen uit onze rijke collectie verhuisd naar de Erfgoedfabriek en BRUSK. Aan die verhuis gaat een intensieve denkoefening en voorbereiding vooraf: objecten registreren, fotograferen, schoonmaken, inpakken en klaarmaken voor transport. Dit veeleisende werk achter de schermen vormt het fundament van onze museumwerking, maar blijft vaak onzichtbaar voor de bezoekers. Daarom zetten we de komende jaren de depotwerking en alles daarrond in de schijnwerpers. In een maandelijkse blog nemen we je mee achter de schermen van 'Musea Brugge verhuist'.

Musea Brugge bouwt aan de toekomst

De Erfgoedfabriek en de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK lossen twee decennialange noden in voor Musea Brugge: een centraal depot om de rijke collectie te bewaren en beheren, én een geschikte tentoonstellingsruimte voor tijdelijke expo’s van internationaal niveau. Wat misschien minder bekend is, is dat BRUSK ook depots voor onze werken op papier (het Prentenkabinet) en schilderijen zal bevatten. Aan deze twee projecten gaat een intensieve voorbereiding vooraf. Voor de verhuis naar de Erfgoedfabriek worden maar liefst 50.000 objecten klaargemaakt voor transport. Voor de verhuis naar BRUSK zijn dat er meer dan 25.000. Musea Brugge zet zo belangrijke stappen om het erfgoed te bewaren voor de toekomst.

De Erfgoedfabriek

In totaal beschikt Musea Brugge over ruim 75.000 collectiestukken, waarvan minder dan vijf procent permanent wordt getoond. Die objecten worden momenteel bewaard in zeven verschillende gebouwen in de Brugse binnenstad die eigenlijk niet als museumdepot zijn ontworpen. Om voor de hele collectie de beste opslagnormen te garanderen en de kwaliteit van de bewaring op te tillen naar een internationaal niveau, komt er een nieuw centraal depot: de Erfgoedfabriek. Die zal ook dienen als regionaal erfgoeddepot en biedt onderdak aan de archeologische dienst Raakvlak en het kostuumatelier van Stad Brugge. Vanaf 2023 verhuizen we het grootste deel van onze collectie naar dit nieuwe gebouw. Maar liefst 50.000 objecten worden klaargemaakt voor verhuis.

Kunst- en museumsite BRUSK

Met de realisatie van BRUSK komt er een eigentijdse tentoonstellingshal voor tijdelijke expo’s. Het nieuwe gebouw komt pal in het Brugse Museumkwartier en maakt deel uit van een totaalproject: een museumsite die een inspirerende onderzoeks- en ontmoetingsplek moet worden voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en het erfgoed van Brugge en Musea Brugge. Op de museumsite komt er ook een onderzoekscentrum met de museumbibliotheek en plaats voor de wetenschappelijke werking van Musea Brugge. En achter de schermen biedt BRUSK ruimte aan depots voor schilderijen en werken op papier, restauratieateliers en een ruimte voor technisch onderzoek.