Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Erfgoedfabriek

De Stad Brugge en de provincie West-Vlaanderen investeren de komende jaren in een gloednieuw ‘state-of-the-art’ erfgoeddepot voor Musea Brugge en Raakvlak. Daarmee is de toekomst van de beide collecties verzekerd. Het nieuwe gebouw zal door het leven gaan als de Erfgoedfabriek.

Erfgoedfabriek Musea Brugge

Vanaf 2023 verhuizen de archeologische collectie en een groot deel van de museale collecties naar dit nieuwe gebouw. Maar liefst 50.000 objecten en 256 lopende meter archeologische vondsten worden klaargemaakt voor verhuis. Via onze verhuisblog houden we je op de hoogte van de voorbereidingen achter de schermen.

Ontdek de verhuisblog

Het gebouw

De nieuwe Erfgoedfabriek is gelegen op het industrieterrein de Blauwe Toren. Het voormalige fabrieksgebouw wordt er volledig omgebouwd, want een erfgoeddepot vraagt zeer specifieke bouwtechnische vereisten. Samen met Claeys/Haelvoet Architecten maken we in dit industriële pand gecompartimenteerde depotruimtes met het nodige en stabiele klimaat. Op die manier kan elke materiaalsoort in goede omstandigheden bewaard worden. De Stad trekt bij de renovatie voluit de kaart van duurzaamheid. Opvallende blikvanger wordt een grote luifel over de volledige lengte van de Erfgoedfabriek.

Erfgoedfabriek Musea Brugge

Claeys/Haelvoet architecten

Erfgoedfabriek Luifel Musea Brugge
Musea Brugge Erfgoed Groeningemuseum

Alle collecties onder twee daken

Ruim 75.000 collectiestukken- en dat nog zonder de archeologische artefacten - dat is wat we in huis hebben! De meeste objecten zijn verbonden aan de rijke Brugse geschiedenis. Er zijn verschillende deelcollecties, waaronder de panelen van de 15e-eeuwse Vlaamse primitieven en de Vlaamse schilderkunst uit de 16e eeuw. Er zijn ook verzamelingen op het gebied van schone en toegepaste kunsten. We bewaren ten slotte ook een bovenlokale volkskundige collectie en we zijn verantwoordelijk voor het beheer van de collecties van het OCMW Brugge en de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Van die 75.000 collectiestukken wordt een kleine 5% permanent tentoongesteld. Een goed depotbeheer is dus essentieel voor onze werking. Die objecten worden momenteel bewaard in zeven verschillende gebouwen in de Brugse binnenstad die eigenlijk niet als museumdepot zijn ontworpen. Daarom verhuizen we vanaf 2023 het grootste deel van onze collectie naar de nieuwe Erfgoedfabriek, die speciaal is ontworpen om te voldoen aan de beste opslagnormen. Het depot voor schilderkunst en het Prentenkabinet verhuizen we naar BRUSK, onze nieuwe locatie in het Brugse Museumkwartier.

Ruimte voor een steeds groeiende collectie

Zowel Musea Brugge als (de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst) Raakvlak hebben een levende collectie. De collectie groeit nog steeds door aankopen en schenkingen en door opgravingen. Het nieuwe depot beschikt daarom ook over laadkades én quarantaine- en behandelingsruimtes voor erfgoed en archeologische vondsten, zodat nieuwe aanwinsten meteen op een verantwoorde manier opgenomen kunnen worden in de collecties.

Raakvlak en het Brugse kostuumatelier

Raakvlak krijgt er een nieuwe werkplek. Er worden bureaus, vergaderruimtes, een fotostudio, een schervenpuzzelruimte, een wasruimte voor archeologische vondsten én een educatieve ruimte ingericht. Dankzij middelen van de provincie West-Vlaanderen wordt de Erfgoedfabriek ook een regionaal erfgoeddepot. Collecties uit Brugge en het Brugse ommeland krijgen eveneens een plek in het nieuwe depot. Ten slotte zullen ook het kostuumatelier en het depot voor de kostuums van de Heilig Bloedprocessie en de Gouden Boomstoet er een plaats krijgen.

Erfgoedfabriek Vooraanzicht Musea Brugge

Lees meer over Musea Brugge verhuist

Musea Brugge verhuist