Laatste dagen 'Oog in oog met de Dood': nog tot en met zondag 5 februari. Tickets & info

Sluiten

Een nieuw museumdepot inrichten: hoe begin je eraan?

3 januari 2023

Een nieuw museumdepot inrichten? Dat gaat niet over een nacht ijs. Nu de verbouwingswerken aan de Erfgoedfabriek volop aan de gang zijn, is het tijd om na te denken over de inrichting. Want een depot met 50.000 verschillende objecten heeft hele specifieke en complexe noden. Gelukkig vonden we met de firma Bruynzeel Storage Systems de perfecte partner voor de depotinrichting van de Erfgoedfabriek (én van BRUSK).

Uittrekbare rekken c Bruynzeel

De Erfgoedfabriek: ons nieuw depot

In 2023 verhuizen we het grootste deel van onze collectie naar de Erfgoedfabriek. Daar vinden 50.000 objecten uit de collecties van Musea Brugge, de volledige collectie van Raakvlak en collecties van partners uit de Brugse regio een permanente bewaarplek. Je kan je wel voorstellen dat al die collectie-objecten erg uiteenlopend zijn op vlak van materiaal, vorm, afmetingen, toestand en gevoeligheid voor klimaatschommelingen.

Depotwerking Musea Brugge 23
Rolsystemen voor textiel

Om voor alle objecten de optimale bewaaromgeving te creëren is er dus een unieke depot-inrichting nodig. Naast verpakkingen op maat en de juiste klimatologische omstandigheden hebben we ook het meest aangewezen opbergmeubilair nodig. Zo zullen ingelijste kunstwerken moeten kunnen hangen op gaaswanden, losse stukken textiel bewaard worden in lades of op een rolsysteem (zie de foto hiernaast), en kostuums en luchters omhoog moeten hangen. Nu de verbouwingswerken aan de Erfgoedfabriek volop aan de gang zijn, is het tijd om deze complexe inrichting voor te bereiden. Een werkje dat heel wat denk- en rekenwerk vraagt. Wat hebben we precies nodig? En welke firma nemen we onder de arm?

De voorbereiding: wat hebben we precies nodig?

Om op die vraag te kunnen antwoorden, hebben we voor alle deelcollecties in kaart gebracht wat de opbergnoden precies zijn. In 2020 maakten we een analyse van de inhoud van alle huidige depotruimtes. Die depots (bijna 50!) zijn vandaag verspreid over verschillende historische gebouwen in de Brugse binnenstad, wat niet altijd praktisch is.

Legbordrekkensysteem c Bruynzeel
© Bruynzeel, Compactus Original XT R, mechanisch verrijdbaar legbordrekkensysteem

In de Erfgoedfabriek zetten we volop in op ideale bewaaromstandigheden voor alle collecties. Daarom is het belangrijk om te investeren in een efficiënt en hedendaags inrichtingsplan. Het resultaat van de analyse was een lijst met een aantal verschillende types meubilair en opbergsystemen, zoals gaaswanden voor de opslag van lichte en zware tweedimensionale stukken, palet-rekken voor zwaardere en grotere driedimensionale objecten en rekken met buissystemen voor opgerolde stukken zoals wandtapijten. Daarnaast hebben we ook een vertaling gemaakt naar een mogelijke praktische invulling van de ruimte in de Erfgoedfabriek zelf.

Uittrekbare rekken c Bruynzeel
© Bruynzeel, Arte Store Terra, uittrekbare rekken voor tweedimensionale werken

De opdracht: met welke firma gaan we in zee?

Omdat Musea Brugge deel uitmaakt van Stad Brugge maken we voor een grote opdracht, zoals de inrichting van de Erfgoedfabriek, gebruik van een raamcontract. Met de voorbereiding in de hand volgden in het voorjaar van 2021 verkennende gesprekken met potentiële firma’s voor de levering en installatie van het depotmeubilair. Die firma zou bovendien niet alleen de Erfgoedfabriek inrichten, maar ook de depotruimtes voor onze collecties schilderijen en werken op papier in BRUSK. Een belangrijke opdracht dus!

Bij de aanbesteding hadden we aandacht voor onder meer de gefaseerde uitvoering van de opdracht, de kwaliteit van het materiaal, de prijs, het hergebruik van rekken en opbergsystemen die we nu al gebruiken. In oktober wezen we de opdracht definitief toe aan de firma Bruynzeel Storage Systems.

We kijken alvast uit naar een goede samenwerking en een prachtig eindresultaat. In onze verhuisblog brengen we geregeld updates over het verloop van de opbouw en verhuis, dus stay tuned!

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht

Lees meer over Musea Brugge verhuist

Musea Brugge verhuist