Sluiten

Een veilige verhuis: hoe we onze schatten inpakken

2 mei 2023

Als je ooit al eens bent verhuist, weet je hoe belangrijk het is om je spullen stevig te verpakken in verhuisdozen. Dat geldt ook voor onze waardevolle en delicate collectiestukken, die we zorgvuldig en efficiënt verpakken voor transport naar de nieuwe depots in de Erfgoedfabriek. Momenteel hebben we al duizenden objecten verpakt. Routinewerk? Helemaal niet: elk object is uniek en vraagt soms om creatieve oplossingen.

Verhuisblog verpakken Musea Brugge 6

Om onze collecties op een veilige en efficiënte manier te kunnen verhuizen moeten de stukken verhuisklaar gemaakt worden. Dat doen we voor elk object - zo'n 50.000! - op een gestandaardiseerde, open en veilige manier, waarbij we steeds dezelfde stappen volgen: reinigen, registreren, fotograferen, labelen en tot slot verpakken. Lees hier meer over de stappen die we nemen om een object verhuisklaar te maken. In de verhuisblog van deze maand werpen we een licht op die laatste stap: duurzaam en veilig verpakken.

Duurzame verpakkingen

Objecten verpakken voor een verhuis, da’s toch gewoon alles in noppenfolie of zijdepapier wikkelen? Helemaal niet, die aanpak is niet meer van deze tijd en kan zelfs gevaarlijk zijn voor onze collectiestukken.

Verhuisblog verpakken Musea Brugge 8

Iedere materiaalsoort (hout, textiel, metaal...) vraagt een andere aanpak en elk object heeft andere gevoeligheden. Door alles in bubbelplastic te verpakken maak je de voorwerpen bovendien onzichtbaar en weet je niet meer welke onderdelen het fragielst zijn bij het hanteren. We gebruiken wel nog steeds noppenfolie, maar in veel mindere mate dan vroeger. Grote hopen bubbelplastic zijn ook niet meer ecologisch verantwoord. Door dat soort single-use plastics te beperken tot het minimum maken we een duurzame keuze.

Verhuisblog verpakken Musea Brugge 4

De meeste verpakkingen zullen trouwens niet alleen gebruikt worden voor een veilig transport naar de Erfgoedfabriek, maar zullen ook dienstdoen als langdurige depotverpakking. Duurzame verpakkingskeuzes zijn dus heel belangrijk.

Beweging uit verpakking halen

We kiezen voor gestandaardiseerde verpakkingen van inerte materialen die geen (slechte) invloed kunnen hebben op de collectiestukken. Het doel is om met een minimum aan materiaal de beweging uit de objecten in de verpakking te halen en voldoende te ondersteunen waardoor de kans op schade miniem wordt. Daardoor zijn deze verpakkingen geschikt voor zowel transport als lange termijn opslag in de Erfgoedfabriek.

Een collectie zoals de onze heeft een hele grote diversiteit aan objecten en materiaalsoorten. Sommige objecten vragen wat creativiteit om veilig te kunnen verpakken en transporteren. Gelukkig ontbreekt het niet aan vindingrijkheid binnen het verhuisteam. Ons technisch atelier is een team van echte vakmensen die helpen om creatieve oplossingen te bedenken voor complexere objecten, zoals bijvoorbeeld een veilige verpakking voor een kwetsbaar miniatuurschip (zie foto).

Verhuisblog verpakken Musea Brugge 7

Het technisch atelier creatief aan de slag

Verhuisblog verpakken Musea Brugge 5

Beweging uit verpakking halen

Verhuisblog verpakken Musea Brugge 3
Verhuisblog verpakken Musea Brugge 2
Verhuisblog verpakken Musea Brugge 1

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht

Lees meer over Musea Brugge verhuist

Musea Brugge verhuist