Sluiten

Helden in de kijker: onze verhuis-vrijwilligers

1 augustus 2022

We zijn volop bezig met de voorbereidingen voor de verhuis van onze depots: 75.000 objecten worden klaargemaakt voor transport naar de nieuwe Erfgoedfabriek en BRUSK. Een gigantische werk dus, maar sinds deze zomer maken de extra handen van onze vele vrijwilligers de opdracht lichter én plezanter. In de verhuisblog van deze maand zetten we onze vrijwilligerswerking daarom graag in de kijker.

Verhuisblog vrijwilligerswerking Musea Brugge 8

Zoals jullie misschien weten, behelst de grote collectieverhuis van Musea Brugge twee grote projecten. Enerzijds is er de verhuis van de toegepaste kunsten en volkskunde collectie naar de Erfgoedfabriek. Anderzijds is er de verhuis van de prenten- en schilderijencollectie naar de depots in het toekomstige BRUSK.

Voor beide projecten is de voorbereiding van die twee grote verhuisbewegingen volop aan de gang: objecten schoonmaken, digitaliseren, inpakken… In totaal zetten 17 collega’s van de afdeling Collectie van Musea Brugge zich daarvoor in. Maar sinds deze zomer kunnen we rekenen op extra hulp.

Verhuisblog vrijwilligerswerking Musea Brugge 5

Vrijwilligers aan zet

Dit voorjaar werd een vrijwilligerswerking uitgerold binnen de verhuisprojecten van de afdeling Collectie. De collega’s werken op vaste momenten samen met een aantal vrijwilligers om de volkskunde collectie en de prentencollectie klaar te stomen voor verhuis. We kunnen daarbij rekenen op hulp van zowel de Vrienden van Musea Brugge als andere geïnteresseerden.

Verhuisblog vrijwilligerswerking Musea Brugge 8
Hulp in het Prentenkabinet

De Vrienden van Musea Brugge

De Vrienden van Musea Brugge is al meer dan 60 jaar een partnerorganisatie van Musea Brugge. De vereniging organiseert interessante lezingen en uitstappen. Daarnaast ondersteunen zij ons bij schenkingen, aankopen en andere taken. Hun vrijwilligerswerking zet zich in binnen beide verhuisbewegingen. Erfgoedliefhebbers die geen lid zijn van de Vrienden zijn uiteraard ook welkom in onze vrijwilligerswerking.

Takenpakket

Voor de Volkskunde collectie ligt de focus voornamelijk op de omvangrijke textielcollectie. Denk aan hoeden, kostuums, kant, merk- en stoplappen, doopkleedjes. De vrijwilligers helpen om alles te ontstoffen, te fotograferen, te registreren en in te pakken. Benieuwd naar hoe we onze collectieobjecten verhuisklaar maken? Ontdek hier alle stappen.

Daarnaast zorgen enkele vlijtige naaiers voor beschermhoezen voor de kostuums en marionetten.
Samen met de collectiezorger papier werken vrijwilligers aan nieuwe zuurvrije passe-partouts en bewaarhoezen voor de tekeningen en de prenten. De vrijwilligers assisteren ook in het depot van het Prentenkabinet bij de verhuisregistratie van de werken op papier.

Bekijk ook: Verborgen parels uit de collectie: hoedenmallen en malle hoeden
Verhuisblog vrijwilligerswerking Musea Brugge 7

Ontstoffen

Verhuisblog vrijwilligerswerking Musea Brugge 6

Fotograferen

Verhuisblog vrijwilligerswerking Musea Brugge 1

Labelen

Verhuisblog vrijwilligerswerking Musea Brugge 3

Inpakken

De verhuis van onze depots is een echt huzarenwerk. Maar met de hulp van onze vrijwilligers zetten we grote stappen vooruit. Daarom willen we de vrijwilligers danken voor hun hulp, inzet en interesse!

Voel je je ook geroepen om mee je schouders te zetten onder de verhuis van onze collectie? Wij zijn met name nog op zoek naar mensen die goed kunnen naaien. Contacteer ons voor meer informatie

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht

Lees meer over Musea Brugge verhuist

Musea Brugge verhuist