Musea Brugge wil een afspiegeling vormen van onze steeds veranderende samenleving. Daarom zetten we sterk in op diversiteit en inclusie.
We streven ernaar om van onze musea en monumenten een open huis van ontmoeting, beleving, dialoog en creatie te maken voor iedereen. Een plaats waar we zoveel mogelijk fysieke en mentale drempels wegnemen en waar gelijkwaardigheid het uitgangspunt is.
Musea Brugge hecht bijzonder veel belang aan diversiteit en inclusie, meer zelfs: we beschouwen het als de kern van onze werking. Oprecht inclusief worden kan alleen als het unieke van elk individu wordt (h)erkend en verwelkomd, gesteund door een beleidskader.
Musea Brugge is een open huis waar we bewust in dialoog willen gaan met de maatschappij, aan zelfreflectie doen en diverse perspectieven willen weerspiegelen in tentoonstellingen en programma’s.
We brengen die diverse perspectieven in ons programma door in te zetten op nieuwe samenwerkingen.
Musea Brugge streeft naar het creëren van een ‘veilige(re) ruimte’ waar bezoekers en medewerkers zich gerespecteerd en beschermd voelen.
We bouwen verder een team op dat een afspiegeling is van de diverse samenleving die we verwelkomen, waarbij we actief streven naar inclusie van verschillende achtergronden, perspectieven en ervaringen. We zetten in op gelijkwaardigheid en eisen een cultuur van respect, openheid en samenwerking ongeacht je plek in de organisatie. Door diversiteit te omarmen in onze personeelsinzet en de interne diversiteit aan stemmen te beluisteren, versterken we niet alleen ons team, maar ook onze capaciteit voor innovatie, creativiteit en empathie.
Eind 2023 stelde Musea Brugge een externe diversiteits- en inclusie-expert aan: Oriënta. In co-creatie met een intern diversiteits- en inclusieprojectteam voerde de expert een nulmeting uit en formuleerde een strategisch meerjarenplan met actiepunten. Hiervoor onderging Musea Brugge eerst een grondige screening. Via het meerjarenplan werken we als organisatie aan de verbetering van diversiteit en inclusie. Ons strategisch plan is vormgegeven op basis van de Code Diversiteit en Inclusie aan de hand van de 4 P's: programma, partners, personeel en publiek.
Op het vlak van programma, publiek en partners werden al inspanningen geleverd.
We startten de voorbije jaren diverse structurele partnerships op om minderheden beter te bereiken, blinde vlekken weg te werken en meerstemmigheid te optimaliseren. We werken samen met verschillende partners zoals DO vzw, FMDO, Taranta, Diversiteitsdienst Stad Brugge, Avansa/Allemaal Mensen en Refu Interim, Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie en ‘Iedereen verdient Vakantie’. Hieruit vloeien projecten en events voort gericht op onze superdiverse samenleving.
Toegankelijkheid:
Meerstemmigheid:
Een paar voorbeelden uit het recente verleden:
Binnen het team publieksbemiddeling is er een coördinator die specifiek werkt op diversiteit, inclusie en toegankelijkheid.
Bij Musea Brugge zijn we trots op de stappen die we al hebben gezet in ons diversiteit- en inclusietraject, maar we erkennen dat onze reis nog niet ten einde is. Samen blijven we bouwen aan een open huis waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt.
We gebruiken de term diversiteit om aan te geven dat mensen op een reeks van zichtbare en onzichtbare kenmerken van elkaar verschillen en met elkaar overeenkomen. Diversiteit is een gegeven. Mensen verschillen van elkaar. De verschillen betekenen iets voor ieders positie in de samenleving en de kansen die men krijgt. De verschillen spelen altijd in samenhang een rol. Identiteitsvorming vindt plaats door de unieke combinatie van deze verschillen.
De faire behandeling van mensen (en hun culturele uitingen), afgestemd op ieders verschillen en verschillende behoeften. Gelijkwaardigheid is anders dan gelijkheid. Het erkent juist de onderlinge verschillen en probeert iedere vorm van voorkeurs- of nadelige behandeling weg te nemen.
Inclusie omarmt zowel de verschillen als de overeenkomsten. De kracht van diversiteit en de voordelen ervan worden benut wanneer het unieke van elk individu wordt (h)erkend en verwelkomd. Inclusie is de mate waarin iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig en gerespecteerd voelt.
In deze context doelen we met deze term op de verscheidenheid aan perspectieven, invalshoeken en verhalen.
Binnen diversiteit en inclusie spreekt men van ‘veiligere ruimtes’ in plaats van ‘veilige ruimtes’ om aan te geven dat het streven naar veiligheid een voortdurend proces is. Het gebruik van ‘veiligere ruimtes’ benadrukt dat er altijd ruimte is voor verbetering en dat het belangrijk is om actief te blijven werken aan het creëren van een omgeving waarin iedereen zich welkom en veilig voelt.
Een ‘safe space’ is een omgeving waarin mensen zich veilig, geaccepteerd en gerespecteerd voelen, ongeacht hun achtergrond, identiteit of overtuigingen. Het is een ruimte waar open communicatie wordt aangemoedigd en waar mensen vrijuit kunnen praten zonder angst voor veroordeling of discriminatie. Safe spaces worden vaak gecreëerd binnen diversiteits- en inclusie-initiatieven, maar kunnen ook in andere contexten voorkomen, zoals op scholen, op de werkplek of in gemeenschapsorganisaties.