Wist je dat ons Prentenkabinet meer dan 23.000 werken op papier bewaart? Al die prenten, tekeningen, schetsalbums, affiches, ex-librissen, postkaartjes en nog veel meer verhuizen binnenkort naar een gloednieuw prentendepot in het nieuwe, state-of-the-art museumgebouw BRUSK. Hoe zorgen we ervoor dat we al die prenten in de beste conditie kunnen verhuizen? Met de hulp van onze vrijwilligers en een flinke portie organisatietalent.
In een vorige blogpost toonden we hoe we dankzij drie open registratieprojecten verschillende deelcollecties uit het Prentenkabinet verdiepend konden registreren en digitaliseren. Ook onze andere prenten worden zorgvuldig voorzien van nieuwe passe-partouts (zuurvrije mappen), geregistreerd en klaargemaakt voor hun verhuis naar het nieuwe depot.
Ben je ooit zelf al eens verhuisd? Dan weet je wat voor een organisatie hierbij komt kijken. Om de verhuis in goede banen te leiden en ons ervan te verzekeren dat alle stukken in goede conditie van ons huidige depot naar het nieuwe depot worden verplaatst, wordt er achter de schermen van het Prentenkabinet hard gewerkt. Opnieuw kunnen onze collega's van het Prentenkabinet hiervoor rekenen op de hulp van enkele fantastische vrijwilligers, die we maar al te graag in de kijker zetten.
Met de hulp van onze enthousiaste vrijwilligers vouwen we passe-partouts van zuurvrij papier om de prenten in te bewaren. Die mappen worden met de hand op maat gesneden en krijgen een uniek objectnummer zodat we een specifieke prent steeds gemakkelijk kunnen terugvinden.
Soms zijn de stukken vroeger al eens van een passe-partout voorzien. Het karton van die oude mappen is nu vaak verzuurd en dat is niet ideaal voor de werken. Jutta, onze collectiezorger papier, verwijdert de oude passe-partouts voorzichtig van de tekeningen en voorziet de werken van een nieuwe, zuurvrije passe-partout.
De werken op papier worden aan de bovenzijde met scharnieren van dun Japans papier aan het karton bevestigd. Op die manier kan je een prent gemakkelijk optillen om de achterkant te beschrijven – en wie weet staat daar ook wel iets interessants op getekend of geschreven!
In het depot van het Prentenkabinet helpen de vrijwilligers Evelien, onze conservator Prentenkabinet, met de registratie van de werken op papier. Op dit moment wordt het hart van de collectie - de prenten die John Steinmetz verzamelde en in 1864 aan Stad Brugge schonk - doorgenomen en in het digitale collectiebeheersysteem ingegeven.
Hiervoor onderzoeken Evelien en de vrijwilligers zorgvuldig de prenten en zoeken uit wat er op de tekening is afgebeeld en wie het werk heeft gemaakt.
De prenten en tekeningen worden ook opgemeten. Die gegevens worden net als de andere gegevens in het collectiebeheersysteem geregistreerd zodat we ze daarna gemakkelijk kunnen opzoeken.
Kwetsbare collecties verhuizen, zoals onze prentencollectie, vraagt veel aandacht en precisie. Maar dankzij de vlotte en warme samenwerking met onze enthousiaste vrijwilligers zien we de voorbereidingen van de verhuis naar ons nieuwe depot in BRUSK steeds meer vorm krijgen.