Voor Musea Brugge was de nood aan een nieuwe, gecentraliseerde plek om de collectie te bewaren al decennialang heel groot. In 2017 kocht Stad Brugge daarom een oude fabriek aan op een industrieterrein buiten de stad. Vooraleer de toegepaste kunsten en de volkskundige collectie er heen kunnen, moet het gebouw natuurlijk nog aangepakt worden om optimale bewaring voor de toekomst te kunnen garanderen.
Als stadsdienst kunnen we niet zomaar beginnen met de verbouwingen van zo’n groot project. Eerst gaat er een intensief administratief luik aan vooraf waarbij we onder meer op zoek gaan naar de juiste partner om de verbouwingen uit te voeren. De Stad Brugge heeft hiervoor architectenbureau Claeys-Haelvoet onder de arm genomen, die eerder ook al het regionaal erfgoeddepot Potyze nabij Ieper realiseerde. Zij ontwierpen een gebouw waarbij functionaliteit en het behoud van de collecties op het hoogste niveau staan.
Er wordt daarnaast ook intensief samengewerkt met collega’s van andere stadsdiensten zoals de dienst Facilitair Beheer, Raakvlak (de regionale archeologische dienst) en het kostuumatelier.
De verbouwingswerken zijn gestart april dit jaar. Ondertussen is het grootste sloopwerk al gebeurd. Zowel het dak, de vloer en de gevelbekleding werden al deels vernieuwd. Het gebouw zal opgeleverd worden in voorjaar 2023. Daarna moeten alle depots en facilitaire ruimtes (quarantaineruimte, behandelingskamer, fotostudio...) nog ingericht worden. Pas als al deze fases afgerond zijn kan de collectie eindelijk in het nieuwe gebouw ondergebracht worden.
Als laatste stap worden de nieuwe werkplekken (kantoren, vergaderruimtes) van Raakvlak en het kostuumatelier ingericht.
In de Erfgoedfabriek zullen de meer kwetsbare materialen onderdak vinden in een zestal geklimatiseerde ruimtes. De steencollectie en de archeologische collecties van Raakvlak krijgen een apart depot, geïsoleerd en voorzien van een basisverwarming én een koelcel.
Totale vloeroppervlak Erfgoedfabriek: 7.355 m² (2600m² verdieping + 4755m² gelijkvloers)