Momenteel maken wij meer dan 50.000 erfgoedobjecten klaar voor verhuis. Al die objecten worden beheerd door Musea Brugge en behoren tot de toegepaste kunsten en de volkskundige collecties. Ze worden op dit moment nog bewaard op verschillende locaties in de stad, maar komen binnenkort samen in één depot: de Erfgoedfabriek.
Komende maanden nemen we je via deze blog mee in de depots en belichten we de vele deelcollecties die Musea Brugge rijk is. We bezorgen ook updates over de stand van zaken van de infrastructuurprojecten (Erfgoedfabriek, BRUSK) en geven achtergrondinformatie mee over onze collectie en de verhuis.
Deze maand tonen we je welke stappen een collectieobject moet ondergaan om het klaar te maken voor de verhuis. Want een collectie kostbare kunst- en erfgoedobjecten verhuis je niet zomaar. De collectieverhuis vraagt heel veel voorbereiding. Een goed plan van aanpak, een sterk team en een flinke dosis doorzettingsvermogen zijn cruciaal.
Anderhalf jaar geleden zijn we in de depots al van start gegaan met de voorbereidingen. Om de collectieobjecten op een gestructureerde en zorgvuldige manier klaar te maken voor de verhuis, hebben we een aantal registratiestraten ingericht. Een registratiestraat is een werkplek in de depots met een fotostudio, waar ieder erfgoedobject steeds dezelfde stappen ondergaat.
We beginnen met het object secuur te reinigen of ontstoffen. Vervolgens gaan we het collectieobject registreren en opmeten. Elk object krijgt een basisregistratie. Een verdiepende registratie volgt later, wanneer alle objecten verhuisd zijn. De gegevens van collectiestukken die in het verleden al geregistreerd werden, worden opnieuw gecontroleerd en alle registratiegegevens worden samen verzameld in een online databank. Een deel van de geregistreerde collectie kan je vandaag al vinden op Collectie Musea Brugge.
Nadat we het collectieobject hebben gereinigd en geregistreerd, zetten we het in de fotostudio om het te fotograferen. De volgende stap is labelen. Dit is heel belangrijk om later precies te weten waar welk object zich bevindt tijdens en na de verhuis. Elk object krijgt een label met een unieke barcode, zoals in de supermarkt of in een magazijn. De barcode wordt geprint met inkt van hoge kwaliteit op een duurzaam etiket, zodat de informatie lang leesbaar blijft. De code is verbonden aan de databank en werkt als een track-and-trace systeem tijdens het transport van de collectie.
Nadat het collectieobject door alle stappen van de registratiestraat is gegaan, gaat het in de verpakking. De verpakking van de objecten krijgt ook een barcode, die wordt gescand met een handscanner. De koppeling tussen object en verpakking komt terug in de databank. Eén druk op de knop en je krijgt meteen een overzicht van welke objecten in welke verpakking zitten. Heel handig bij een grote verhuis zoals deze!
Alle 50.000 erfgoedobjecten van Musea Brugge worden op deze manier zorgvuldig en gestructureerd verwerkt en verhuisklaar gemaakt. Het lijkt misschien een huzarenwerk, maar het resultaat geeft veel voldoening: een overzichtelijke verhuis van onze collectie kunst- en erfgoedobjecten naar onze nieuwe depots én een volledige update van onze online databank.