Sluiten

Vlotte verhuiszomer: een update uit de Erfgoedfabriek

2 oktober 2023

In de verhuisblog van deze maand geven we je graag een update over – hoe kan het ook anders - de verhuis. Meer bepaald de verhuis van onze collectieobjecten naar de splinternieuwe depotruimtes in de Erfgoedfabriek. Sinds de opening van de Erfgoedfabriek hebben onze teams niet stilgezeten. Na jaren van voorbereidend werk, verliepen de eerste verhuismaanden vlot.

Verhuisbeweging Verhuisblog Musea Brugge 5

35 maanden. De voorbereiding voor de collectieverhuis heeft bijna drie jaar in beslag genomen. Sinds augustus 2020 heeft een team conservatoren en registratoren zich in de depots teruggetrokken om de verhuisbeweging voor te bereiden. Er was namelijk een historische registratieachterstand, waardoor niet alle objecten in de depots gedetailleerd waren beschreven en gefotografeerd. De toekomstige verhuis naar een nieuw depot was het uitgelezen moment om die achterstand weg te werken en alle gegevens te controleren, de objecten te reinigen, te fotograferen en veilig te verpakken. Een operatie die tot in de puntjes werd voorbereid door onze collega’s van de afdeling Collectie. En dat heeft z’n vruchten afgeworpen…

Verhuisbeweging Verhuisblog Musea Brugge 1

Onze art handlers in actie

Verhuisbeweging Verhuisblog Musea Brugge 2

Deze zomer konden we al een groot deel van de objecten verhuizen naar de Erfgoedfabriek. De verhuis werd door onze eigen experts georganiseerd. Samen met onze ervaren art handlers hebben we drie maanden na de opening al 785 verpakkingen getransporteerd naar de Erfgoedfabriek. Zo’n 10% van onze steencollectie kreeg al een plek in hun nieuwe thuis. Zodra een object of een verpakking met objecten de Erfgoedfabriek binnenkomt, wordt het meteen gescand met ons slim barcodesysteem. Zo weten we steeds waar alle objecten zich bevinden. Meer dan 50.000 objecten zullen in de komende jaren hun weg vinden naar de Erfgoedfabriek.

Verhuisbeweging Verhuisblog Musea Brugge 4

Op transport naar de Erfgoedfabriek

Verhuisbeweging Verhuisblog Musea Brugge 3

Dit jaar verhuizen we alleen onze anorganische objecten. Dat zijn objecten die uit niet-organisch of niet-plantaardig materiaal bestaan (denk aan keramiek, steen, glas, metalen...). Dit jaar nog investeren we in een anoxiekamer in de Erfgoedfabriek voor onze organische objecten. Een anoxiekamer is een ruimte waarin het zuurstofpeil zo laag wordt gebracht dat insecten in alle stadia sterven. Dat is nodig om onze collectie te beschermen tegen schadelijke insecten. Eind 2023 zal die operationeel zijn en dan kan de organische collectie mondjesmaat ook richting de Erfgoedfabriek verhuizen. Daarover later ongetwijfeld meer.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht

Lees meer over Musea Brugge verhuist

Musea Brugge verhuist