Sluiten

Hoe verhuis je een volledige museumbib?

27 februari 2023

Op de nieuwe museumsite aan de Garenmarkt bouwen we naast de tentoonstellingshal BRUSK ook aan het kenniscentrum BRON, waar onze museumbibliotheek een prominente plek zal krijgen. Net als voor onze collecties bereiden we momenteel dus ook de verhuis van de museumbibliotheek voor. Gelukkig konden we tijdens de coronaperiode al bergen werk verzetten toen we de bibliotheek tijdelijk verhuisden. En daar plukken we nu de vruchten van. In deze blog lees je over de twee verhuisbewegingen van onze bibliotheek.

POR181031 04 LR
POR181031 02 LR
Museumbibliothecaris Björn in de oude museumbibliotheek

Op zoek naar een tijdelijke plek

Het is februari 2020. We weten het zelf nog niet, maar covid-19 staat voor de deur. Op dat moment zijn we al volop bezig met de plannen voor BRUSK en BRON. De nieuwe museumsite betekent een gigantische stap voorwaarts voor onze collectie- en publiekswerking. De oude gebouwen op de site worden afgebroken om plaats te maken voor BRUSK. Maar die gebouwen geven op dat moment nog onderdak aan onze museumbibliotheek met leeszaal, werkplekken en 200 kasten met ruim 1.400 lopende meter boeken en tijdschriften.

Tijd dus om op zoek te gaan naar een locatie om onze grote bibliotheekcollectie tijdelijk onder te brengen in afwachting van de opening van BRON. Het lijkt een onmogelijke opdracht… Gelukkig komt er dankzij een interne verhuis binnen Stad Brugge een ruimte vrij in Oostmeers 17. Daar krijgt de museumbibliotheek een tijdelijke leeszaal, met plaats voor de werkplek van de bibliothecaris en 30 kasten basiscollectie, goed voor 12,5% van de volledige collectie. De overige boeken en tijdschriften krijgen een plek in een tijdelijk bibliotheekdepot in het Grootseminarie. De museumbibliotheek schakelt dus tijdelijk over naar een depotwerking. Dat betekent dat het grote publiek niet langer zelf aan de boeken kan en dat onze bibliothecaris Björn op aanvraag werken klaarlegt.

Verhuis Museumbibliotheek Musea Brugge 4

De oude museumbibliotheek verhuizen

Verhuis Museumbibliotheek Musea Brugge 1

Een eerste keer verhuizen in 2020

Zo’n depotwerking is alleen mogelijk met een stevige voorbereiding. Om de nieuwe bibliotheekwerking vlot te laten verlopen, is het belangrijk dat we alle werken in de collectie registreren vooraleer we ze verhuizen. We moeten immers altijd exact kunnen weten welk boek zich in welke doos of kast bevindt. Op dat moment was nog maar 30% van de bibliotheekcollectie geregistreerd en raadpleegbaar in de online catalogus. We hadden dus nog heel wat werk.

Verhuis Museumbibliotheek Musea Brugge 2
Verhuizen naar de tijdelijke bibliotheek

Ondertussen komt covid-19 aan in België en sluiten onze musea noodgedwongen de deuren. Met de hulp van twee BIS-stagiairs, schakelt de museumbibliotheek in volle coronatijd een versnelling hoger: in zes maanden tijd kunnen we 80% van de bibliotheekcollectie registreren en online raadpleegbaar maken. Doordat onze locaties gesloten zijn, kunnen we ook rekenen op de hulp van onze museumassistenten om de registreerde boeken in dozen te verpakken om naar het depot te verhuizen. In totaal vullen we een paar duizend dozen met boeken en tijdschriften. Na de intensieve verhuisvoorbereiding en tientallen ritten met dozen vol boeken, heeft onze museumcollectie eindelijk een nieuwe plek en is de verhuisstress gaan liggen. Of toch voor even...

Uitkijken naar onze nieuwe museumbibliotheek in 2025

Half 2025 openen we onze nieuwe museumbibliotheek in BRON, met een ruime leeszaal, overlegruimten, zithoeken, stiltebureaus en brainstormhubs. Dan begint de hele verhuisbeweging opnieuw. Gelukkig kunnen we dan de vruchten plukken van ons registratiewerk tijdens de lockdown van 2020. Én kunnen we uitkijken naar een splinternieuwe, comfortabele museumbibliotheek in het hart van het nieuwe Brugse Museumkwartier.

BRUSK Onderzoekscentrum Musea Brugge

BRON?

BRON is een belangrijk onderdeel van onze nieuwe museumsite. Het kenniscentrum wordt de uitgelezen plek voor onderzoek naar onze rijke collecties, een kennishub voor experts, gidsen, studenten, medewerkers en geïnteresseerde bezoekers. In BRON vind je naast de museumbibliotheek onder meer de kantoren van onze collectie-afdeling en een consultatieruimte voor het Prentenkabinet.

Meer over BRUSK en de museumsite

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht

Lees meer over Musea Brugge verhuist

Musea Brugge verhuist