Sluiten

De Erfgoedfabriek: een blik op de toekomst

31 juli 2023

De Erfgoedfabriek is ondertussen net geen maand open. Tijd dus voor een blik op de toekomst. Het gloednieuwe depot betekent het begin van een nieuw hoofdstuk voor de depotwerking van Musea Brugge, Raakvlak en de bredere regio rondom Brugge. Voor welke uitdaging staan we vandaag en wat brengt de toekomst?

2023 Musea Brugge Opening Erfgoedfabriek Femke den Hollander 79

Elk object dat onderdak krijgt in het depot de Erfgoedfabriek barst van verhalen over de Brugse regio en haar inwoners. Verhalen uit alle tijdsperiodes en -vlakken, vanaf de prehistorie tot op vandaag. Het is fantastisch om al dat moois eindelijk te kunnen centraliseren en in optimale omstandigheden te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Maar eerst is er nog heel wat werk aan de winkel.

Opening Erfgoedfabriek3 Femke den Hollander Musea Brugge
De rekken zijn klaar om gevuld te worden © Femke den Hollander

Vanaf deze zomer: verhuizen

De voorbije jaren hebben we onze collectieobjecten zorgvuldig geregistreerd en ingepakt voor verhuis. Nu het depotgebouw instapklaar is, is het tijd voor de verhuis. Dat gebeurt in twee fases.

Fase 1: anorganische objecten

Tussen juli en december verhuizen we onze anorganische objecten. Anorganische materialen, zoals steen, glas, keramiek, gips en allerhande metaalsoorten, zijn weinig tot niet vatbaar voor insecten en schimmels. We hoeven die objecten dan ook niet te behandelen vooraleer we ze in de rekken leggen. Tijdens de voorbereiding van de verhuis werden alle objecten wel zorgvuldig gereinigd en netjes verpakt (meer over objecten verhuisklaar maken). Dankzij het grote voorbereidende werk van de afgelopen jaren kunnen de objecten vandaag rechtstreeks naar hun nieuwe plek in de Erfgoedfabriek.

Verhuisblog verpakken Musea Brugge 4

Anorganische objecten: glazen

Verhuisblog verpakken Musea Brugge 5

Organisch object: muts van textiel

Fase 2: organische objecten

Vanaf 2024 starten we met de verhuis van onze organische collectieobjecten. Organische materialen, zoals hout, riet en textiel, vragen een extra behandeling. Daarom wachten we met deze fase van de verhuis tot onze anoxiekamer is geïnstalleerd. Dat is een speciale behandelingskamer om insecten te bestrijden die aanwezig kunnen zijn in organische objecten. Om onze collectieobjecten te beschermen tegen schade door insecten en om contaminatie tegen te gaan, kiezen we ervoor om alle objecten met organische materialen eerst door de anoxiekamer te laten gaan. We plaatsen de objecten in de afgesloten behandelingskamer, waarna een generator alle zuurstof uit de kamer trekt. Hierdoor blijft enkel de stikstof in de lucht over. Zonder zuurstof sterven alle insecten die zich in de objecten zouden kunnen bevinden. Zo’n behandeling duurt 21 dagen, maar is een absolute meerwaarde voor een duurzame en optimale bewaring.

Vanaf 2026: Uitrol regionale werking

De anoxiekamer is niet alleen zeer interessant voor onze eigen werking, maar ook voor de bredere regio. Het is namelijk één van de weinige vaste anoxie- of lage zuurstofkamers in de Vlaamse erfgoedsector. De Erfgoedfabriek stelt de behandelingskamer dan ook graag ter beschikking voor alle erfgoedbeheerders uit de regio die deze nodig zouden hebben.

En daar blijft het niet bij. De Erfgoedfabriek wil haar rol vanaf 2026 uitbreiden en het kloppend hart worden van depotbeheer en erfgoedwerking in de regio Brugge-Oostende. Samen met Erfgoedcel Brugge en Erfgoedcel Kusterfgoed zullen we een nieuw regionaal erfgoed- en depotnetwerk uitrollen en een lerend netwerk voor erfgoedbeheerders opstarten. Erfgoedpartners uit de regio zullen bij de Erfgoedfabriek terecht kunnen voor adviesverlening en educatie op maat. Bovendien is er in de Erfgoedfabriek ruimte voor nood- en transitieopvang van erfgoedcollecties uit de regio.

Niets dan mooie vooruitzichten voor dit nieuwe state-of-the-art depotgebouw. Wij zijn er alvast helemaal klaar voor en kijken ernaar uit om jullie verder mee te nemen achter de schermen van onze verhuis- en depotwerking in onze maandelijkse verhuisblog.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht

Lees meer over Musea Brugge verhuist

Musea Brugge verhuist