Sluiten

Hoe verhuis je een gigantische archeologische collectie?

1 oktober 2022

Ook onze collega's van Raakvlak werken volop aan de voorbereidingen om de volledige archeologische collectie te verhuizen naar de Erfgoedfabriek. Wat houdt deze collectie precies in en hoe heeft die vorm gekregen over de jaren heen? Je leest het in deze verhuisblog.

Tzand brugge lakenlood 3 600x800

Archeologische ensembles

Met de bouw van de nieuwe Erfgoedfabriek en BRUSK verhuizen we de komende vijf jaar al onze collecties naar nieuwe, state-of-the-art depotruimtes. Een verhuis waar veel voorbereiding aan vooraf gaat. In deze verhuisblog maakten we al kennis met verschillende collecties van Musea Brugge, zoals de collectie toegepaste kunsten en volkskunde. Maar ook de archeologische collectie van Raakvlak, de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Brugge en Ommeland, verhuist weldra naar de Erfgoedfabriek.

Die archeologische collectie bestaat onder meer uit de vondsten die de archeologen van Raakvlak doen tijdens hun archeologisch onderzoek, maar ook uit de opgravingsgegevens - denk hierbij aan onder meer foto's, plannen, tekeningen, dagrapporten. Tezamen noemen we dit archeologische ensembles. Het is belangrijk dat alle opgravingsgegevens op dezelfde plek worden bewaard als de vondsten.

Verhuisblog archeologische collectie Musea Brugge 09
Luchtdichte dozen

Voorbereiden op de verhuis

De kerntaak van Raakvlak is om al deze archeologische ensembles te beheren en te bewaren op een kwalitatieve, duurzame en permanente manier.

Voor de verhuis herverpakken we al onze 'oudere vondsten' volgens de hedendaagse noden en normen. Waar vroeger alle vondstcategorieën (glas, been, metaal, aardewerk...) in één doos belandden, worden die nu opgesplitst per categorie. Zo worden metalen objecten bijvoorbeeld per site en per context verpakt in doorprikte zakjes en bewaard in een luchtdichte doos met silicagel.

Infographics verhuisblog 2 1
Het OE-depot de Pakhuizen (periode 2016-2021)

Tot aan de verhuis bewaren we de dozen in een omgeving met een stabiele (of traag schommelende) temperatuur van 18-20°C, zonder (UV)licht. Per object schrijven we de informatie met een archiefstiftje op een zuurvrij, onscheurbaar en watervast kaartje. Een behoorlijk intensief werk, maar gelukkig kunnen we rekenen op de hulp van negen vaste vrijwilligers.

Tijdens dit herverpakken komen heel wat bijzondere voorwerpen (opnieuw) aan het licht. Het is dan ook de ideale gelegenheid om deze objecten indien nodig te conserveren en een selectie te ontsluiten op de depotwebsite van Raakvlak. Neem zeker eens een kijkje.

Collectie raakvlak
Verhuisblog archeologische collectie Musea Brugge 1

Onze vrijwilligers aan het werk

Verhuisblog archeologische collectie Musea Brugge 2
Verhuisblog archeologische collectie Musea Brugge 6
Pakhuizen

Terug in de tijd: de oorsprong van onze archeologische collectie

In totaal verhuizen we ongeveer 10.000 dozen van de Pakhuizen aan de Komvest, waar de collectie vandaag wordt ondergebracht, naar de nieuwe Erfgoedfabriek.

Tzand brugge lakenlood 3 600x800
Een lakenloodje gevonden tijdens de opgraving aan het Koning Albert I-park

Onze collectie is heel uiteenlopend: van de prehistorie tot vlak na de Tweede Wereldoorlog. De meerderheid van de vondsten in de archeologische collectie is verzameld door Raakvlak en haar voorgangers. Die vondsten zijn het resultaat van archeologische onderzoeken bij werkzaamheden op het openbaar domein of op terreinen van de Stad Brugge, en sinds 2004 ook in het Brugse ommeland. Tijdens graafwerken in het Koning Albert I-park bijvoorbeeld, ontdekten we onlangs restanten van houten raamwerken en maar liefst 241 lakenloodjes. Een belangrijk archeologisch bewijs voor de bruisende Brugse lakenindustrie.

Een kleiner deel van de archeologische collectie bestaat uit zogenoemde oude archeologische ensembles. Dat is alles wat verzameld is vóór de oprichting van de Stedelijke Archeologische Dienst Brugge in 1977. Zo gaat ons depot terug tot 1865 wanneer de Société Archéologique de Bruges (Oudheidkundig Genootschap van Brugge) wordt opgericht. Onder de twaalf stichtende leden bevinden zich James Weale - een belangrijke Brits-Belgisch kunsthistoricus - en priester-dichter Guido Gezelle. Deze vereniging bracht een rijke verzameling beelden, meubelen en textiel bijeen, maar ook talrijke archeologische objecten uit verschillende vindplaatsen verspreid in tijd en ruimte. Vandaag staat deze collectie bekend als de Gruuthusecollectie. Het archeologische luik hiervan wordt bewaard in de depots van Raakvlak.

Tentoonstelling 'Verhalen uit de ondergrond' Raakvlak

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht

Lees meer over Musea Brugge verhuist

Musea Brugge verhuist