Sluiten

Verborgen parels uit de collectie toegepaste kunsten en volkskunde

1 mei 2022

Wij beheren een enorme collectie toegepaste kunsten en een grote volkskundige collectie. Twee deelcollecties die misschien niet zo bekend zijn bij het grote publiek, maar die volgens ons absoluut de moeite waard zijn om te ontdekken. We stellen ze graag aan je voor.

VIII 1983 0271
BMV 15903
Depotparel: Muziekrol voor pianola, eind 19de eeuw, Musea Brugge, inv. BMV.15903, volkskundige collectie

Wat houdt de collectie toegepaste kunsten en volkskunde in?

Toegepaste kunst wordt ook wel kunstnijverheid genoemd. Dat zijn functionele voorwerpen zoals meubels, textiel, vaatwerk… die door ambachtslui zijn vervaardigd en die esthetisch vormgegeven zijn.

Onze grote deelcollectie toegepaste kunsten is verder opgedeeld in dertig deelcollecties, aangeduid met Romeinse cijfers. Die deelcollecties zijn bepaald op basis van materiaalsoort of type object. Voorbeelden van deelcollecties zijn: steen, hout, zilver, tin, kant, meubilair, wapens, muziekinstrumenten, meetinstrumenten enzovoort.

De collectie volkskunde wordt onderverdeeld volgens thema, bijvoorbeeld ambachten, devotie, huisraad, kledij of onderwijs.

In 2023 verhuizen die twee grote deelcollecties naar een nieuw depot, de Erfgoedfabriek. Naast deze twee collecties hebben we natuurlijk ook een uitgebreide collectie schilderijen, prenten en tekeningen. Deze deelcollecties verhuizen op termijn naar het nieuwe BRUSK.

De deelcollecties worden klaargemaakt voor de Erfgoedfabriek

Het voorbereidingstraject op de collectieverhuis startte officieel in augustus 2020. Maar wat is er nu allemaal al gebeurd tijdens de afgelopen twintig maanden?

Eén ding is zeker: de collega’s van de afdeling Collectie hebben niet stilgezeten. Tien van de dertig deelcollecties binnen de toegepaste kunsten werden al helemaal afgewerkt en klaargemaakt voor transport.

XVI O 0033
Depotparel: Weefsel met gezicht, 17de eeuw, Musea Brugge, inv. XVI.O.0033, deelcollectie weefsels

Het gaat concreet om deze collecties: parelmoer (VIII), blik en lood (XIII), ijzer (XIV), weefsels (XVI), borduursels (XVIII), wandtapijten (XVII), leer en goudleer (XX), keramiek (XXI), glas (XXII) en werktuigen (XXVII).

Van de volkskundige collectie werden de schoolplaten, het hangend textiel en een groot deel van de ambachtencollectie al afgewerkt.

De teller staat momenteel op maar liefst 22.800 gereinigde objecten die al geüpdatet werden in onze collectiedatabase. 19.600 objecten werden al zorgvuldig ingepakt en zijn transportklaar. Dat is goed voor meer dan 1000 gevulde verpakkingen. Benieuwd welke stappen een object allemaal ondergaat? Dat kom je hier te weten.

De teller staat momenteel op maar liefst 22.800 gereinigde objecten die al geüpdatet werden in onze collectiedatabase.

Depotparels

Dat een collectiestuk niet getoond wordt in de museumzalen wil niet zeggen dat het niet de moeite waard is om te bestuderen of te bewaren. Integendeel. We trakteren jou op enkele verborgen depotparels, geselecteerd uit de deelcollecties die al werden afgewerkt.

VIII 1983 0271
VIII 1983 0271 B
  • Olie- en azijnstel van parelmoer en koper, 18de eeuw, Musea Brugge, inv. VIII.1983.0271, deelcollectie parelmoer
BMV 00130 A
BMV 00130 C
  • Snorrenkop en schotel van porselein, 19de eeuw, Musea Brugge, inv. BMV.00130.A, schenking Mevr. Gaby Vanhaesebrouck (2010), volkskundige collectie
  • Foto van de eigenaar van de snorrenkop, Victor-Gregoire De Pourcq (1852 - 1919), 19de eeuw, Musea Brugge, inv. BMV.00130.C, schenking Mevr. Gaby Vanhaesebrouck (2010), volkskundige collectie
XXVII 0021 0078
XX O 0010
  • Textieldrukblok van hout met handgreep van leer, 18de eeuw, Musea Brugge, inv. XXVII.0021.0078, deelcollectie werktuigen
  • Kist van hout, leer en smeedijzer, 16de of 17de eeuw, Musea Brugge, inv. XX.O.0010, deelcollectie (goud-)leer

Benieuwd naar andere deelcollecties, verborgen depotparels of updates over Musea Brugge Verhuist? Elke maand trakteren we je op nieuws van achter de schermen van de verhuis. Hou onze website en kanalen in de gaten.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht

Lees meer over Musea Brugge verhuist

Musea Brugge verhuist