Sluiten

Werken in het Volkskundemuseum. Heropening: 15 augustus

11 april 2024

Tussen 15 april en 15 augustus sluit het Volkskundemuseum. Het museum ondergaat enkele noodzakelijke infrastructuurwerken. Tegelijk maken we van de gelegenheid gebruik om de collectie in het museum te registreren en fotograferen, en om enkele nieuwe elementen toe te voegen aan de collectiepresentatie. Wat gebeurt er precies? Je leest het hier.

Volkskundemuseum Femke den Hollander Musea Brugge 36

Tijdens de sluiting krijgt het museum een nieuwe verwarmingsinstallatie, die de temperatuur in de verschillende zones van het museum beter kan regelen. In de vleugel aan de Balstraat worden de convectorputten vernieuwd, de oude lampen worden vervangen door energiezuinige ledverlichting, de buitenmuren krijgen een likje verf en er komt een nieuwe doorgang zodat je het museum in één lus kan ontdekken zonder op je stappen te moeten terugkeren.

Registreren en fotograferen

Voor de werken moeten we het Volkskundemuseum deels ontruimen. Dé ideale gelegenheid om onze registratiestraten te installeren in het museum en de collectieobjecten ter plekke te registreren en fotograferen.

De afgelopen maanden zijn we achter de schermen volop bezig geweest met een inhaalbeweging qua registratie van onze grote volkskundige collectie. De erfgoedobjecten in het depot uit deze deelcollectie worden stuk voor stuk gefotografeerd, geregistreerd en verhuisd naar het nieuwe depot in de Erfgoedfabriek. Door ook de collectiestukken in de museumopstelling toe te voegen aan onze online databank, krijgen we een beter beeld van de omvang, samenstelling en sterktes van de collectie. Belangrijk werk dus. Meer weten over dit werk achter de schermen?

Volkskundemuseum Femke den Hollander Musea Brugge 01

Nieuwe elementen

Daarna geven we de collectiepresentatie een kleine opfrisbeurt. Zo zullen we nog meer inzetten op kindvriendelijke elementen door interactieve stations toe te voegen aan het parcours. De expo 'Kinderen van toen' op de eerste verdieping krijgt een volledige make-over. In drie ervaringshoeken kunnen (groot)ouders met hun (klein)kinderen de kindertijd uit de jaren 1950-1960 samen beleven en verhalen delen met elkaar.

Op het gelijkvloers krijgen twee museumkamers een nieuwe invulling. In de kamer over spel en vermaak komt er een nieuwe opstelling over de geschiedenis van gezelschapsspelen, met spellen uit de rijke collectie van het SpellenLab. In de laatste kamer, nu ingericht als winterkamer, maken we een nieuwe opstelling over textiel (kant, haakwerk, breiwerk, kledij herstellen, merklappen...).

Daarnaast willen we de bezoekers ook uitnodigen om mee na te denken over het verzamelbeleid van Musea Brugge. De volkskundige collectie bevat objecten die getuigen over het dagelijks leven van vroeger. Welke objecten of verhalen vind jij belangrijk om door te geven aan de volgende generaties?

Volkskundemuseum Femke den Hollander Musea Brugge 10

En wat vindt Aristide V hiervan? Onze museumkat is heel nieuwsgierig naar alle werkzaamheden. Tijdens de sluiting zal hij elke dag aandacht krijgen van de collega's die de objecten registreren. Op dagen dat er niemand aanwezig is, zorgt het kattenteam voor aaitjes en liefde.

Heropening

Vanaf 15 augustus opent het museum opnieuw de deuren. Tip: op zondag 15 september organiseren we samen met Erfgoedcel een dag vol textielworkshops, -rondleidingen en -verhalen in het museum en de museumtuin. Meer info volgt snel.

Foto's: © Femke den Hollander

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht