Sluiten

Purrfecte aanwinst: nieuwe museumkat Aristide de Vijfde

20 juni 2023

Begin vorige maand deelden we een bijzondere vacature voor… een zwarte museumkat. Er kwamen veel reacties op de vacature: 21 schattige katidaten, euh kandidaten, stuurden hun cv in. Na een intensieve selectieprocedure stellen we zondag (25 juni) trots de kersverse museumkat Aristide de Vijfde voor in het Volkskundemuseum tijdens MB op zondag.

2023 Aristide persbericht 2

Het Volkskundemuseum heeft opnieuw een mascotte. Na de mysterieuze verdwijning van Aristide IV gingen we op zoek naar een opvolger met talent voor kopjes geven, muizen vangen in het museum en dutjes doen in de zon. De nieuwe Aristide - de Vijfde van zijn naam - is een jonge, sociale kater. Hij is dol op de aaitjes en aandacht van museumbezoekers. Het is een speels en nieuwsgierig katje dat graag op verkenning gaat in het Volkskundemuseum en de museumtuin.

2023 Aristide persbericht 3
Het enthousiaste kattenteam

Eigen hofhouding

Als nieuwe mascotte van het museum krijgt Aristide een eigen hofhouding: zes medewerkers van Musea Brugge zullen de museumkat dagelijks voederen en vertroetelen. Na een lange dag vol avontuur en kattenkwaad kan hij zich terugtrekken in zijn eigen appartement in het museum. Het appartement is volledig ingericht naar zijn behoefte: een hoekje voor dutjes, een krabpaal voor krabbeltjes en speeltjes voor als hij nog niet is uitgespeeld.

Kattendynastie

Het Brugse Volkskundemuseum, op de hoek van de Balstraat en de Rolweg, kent een lange traditie van zwarte museumkatten. Toen het Volkskundemuseum in 1984 werd uitgebreid met de museumherberg ‘In de Zwarte Kat’, nam de eerste – jawel – zwarte kat zijn intrek in het museum. De nieuwe museumkat kreeg de naam Aristide, verwijzend naar de Franse chansonnier Aristide Bruant (1851-1925), die een lied schreef over zijn stamcafé Le Chat Noir in Parijs.

De eerste ‘meester van huis en muis’ werd de meest aaibare kat van Brugge genoemd en kent tot nu toe vier navolgers. Over de mysterieuze Aristide II is weinig bekend, hij werd zelden gezien en stuurde zijn kat naar vele vergaderingen. Aristide III, gekenmerkt door een kapje in zijn oor, was wat schuchter maar heel geliefd. Daarna kwam de jonge Aristide IV uit het asiel gehuppeld. Hij vertoefde heel graag in de herberg en was een straatrasechte allemansvriend.

Welke pootafdruk Aristide V als museumkat zal achterlaten in het museum, valt nog te bezien. Zeker is dat bezoekers vanaf 25 juni (met een beetje geluk) de kersverse museumkat kunnen ontmoeten in het Volkskundemuseum.

Ari 1
Ari 2
A Ri 3
Ari 5
Ari 4

Portretten van de Aristides: museumillustrator Pieter Van Eenoge

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht