Sluiten
2023 RG Campagnebeeld Website Banner zondertekst

Ga naar...

Musea Brugge presenteert de meest urgente kunsttentoonstelling van het moment: Rebel Garden. Wat is de impact van de mens op de natuur, en wat zijn de gevolgen hiervan op onze omgeving? De ambitieuze expo breekt uit de traditionele museummuren en palmt maar liefst drie museumlocaties in. Oude en actuele kunst nemen de tumultueuze relatie tussen mens en natuur onder de loep en leggen de vinger op de pijnlijke wonde die klimaatcrisis heet. Een tentoonstelling in het kader van Triënnale Brugge.

Bosbranden, overstromingen, droogte, orkanen, nieuwe ziektes... Wat is de staat van onze planeet?

2023 RG Campagnebeeld final web 2

Tuin als toevluchtsoord en strijdtoneel

Het centrale thema ‘tuin’ - symbool voor verzorging, creatie en verzet - verbindt de drie locaties van Rebel Garden: het Groeningemuseum, het Gruuthusemuseum en het Museum Sint-Janshospitaal. Tuinen zijn lokale barometers van de staat van de planeet: ze zijn een deel van ons woonideaal en tegelijk een plek van verzet waar de gevolgen van ecologische veranderingen steeds zichtbaarder worden. Een ideaal vertrekpunt om onze complexe verhouding met de natuur af te toetsen.

Otobong Nkanga Unearthed Sunlight LR
Otobong Nkanga, Unearthed – Sunlight, 2021

Oude en actuele kunst

Rebel Garden en het bijhorende uitgebreide publieksprogramma snijden uiterst actuele thema’s aan zoals de gevolgen van de klimaatopwarming, de zesde massa-extinctie en klimaatactivisme, de symbiose van de mens met de natuur en de relatie tussen de kunstenaar en de tuin. Een selectie kunstwerken uit eigen collectie leiden die thema’s in en gaan het debat aan met enkele recente werken en creaties.

Uit de eigen collectie zijn onder meer werken van Roger Raveel, Emile Claus en Otobong Nkanga te zien, maar verwacht je ook aan topwerk van meer dan vijftig hedendaagse kunstenaars als Guillaume Bijl, Christine Ödlund, Giuseppe Penone, Rose Wylie en Per Kristian Nygård, die met zijn tuinsculptuur een van dé eyecatchers van Rebel Garden maakte op het Gruuthuseplein.

Rebelse museumtuin

De binnentuin van het Groeningemuseum is omgevormd tot een rebelse guerrilla garden, waar ook nagedacht wordt over de verschillende functies van de toekomstige BRUSK-tuin, die er vlak naast zal gecreëerd worden binnen enkele jaren. Een eetbare tuin, een plukbos, een groene ontmoetingsplek voor Bruggelingen en andere bezoekers...

Een co-creatief experiment in samenwerking met de studenten Toegepaste Architectuur van Howest en gecoacht door eco-entrepreneur Louis De Jaeger, permanent te bezoeken tijdens Rebel Garden.

De nieuwste expo van Musea Brugge is een niet-te-missen tentoonstelling in het kader van Triënnale Brugge.

Otobong Nkanga Unearthed Sunglight pic 2
Bild09 Schilf Helmut Wimmer 30x40cm CMYK
Emile Claus Musea Brugge
Brusselmans Winterlandschap Musea Brugge
Asselbergs Fontainebleau Musea Brugge
Stoorplanten Rebel Garden Musea Brugge2
Musea Brugge Femke den Hollander 2039
Musea Brugge Femke den Hollander 7763

Lijst kunstenaars

Hedendaagse kunstenaars:
Allora & Calzadilla (USA & CUB), Vaughn Bell (USA), Joseph Beuys (DEU), Guillaume Bijl (BEL), Ross Bleckner (USA), Gillian Brett (FRA), Dorota Buczkowska (POL), Damien Cadio (FRA), Chih Chiu (TWN), Christine Clinckx (BEL), Caroline Coolen (BEL), Peter De Cupere (BEL), Anuna De Wever (BEL), Daniël Dewaele (BEL), Lise Duclaux (FRA), Nick Ervinck (BEL), Tanya Goel (IND), Joanna Hadjithomas & Khalil Joreige (LBN), Eckart Hahn (DEU), Paul Harfleet (GBR), Riitta Ikonen & Karoline Hjorth (FIN & NOR), Aki Inomata (JAP), Maartje Korstanje (NLD), Emilio López-Menchero (ESP), Thomas Maddens (BEL), Tony Matelli (USA), Monali Meher (IND), Wesley Meuris (BEL), Sofie Muller (BEL), Otobong Nkanga (NGA), Per Kristian Nygård (NOR), Christine Ödlund (SWE), Ronald Ophuis (NLD), Giuseppe Penone (ITA), Renée Pevernagie (BEL), Nayra Martín Reyes (ESP), Pamela Singh (IND), Ben Sledsens (BEL), Howard Sooley (GBR), Gavin Turk (GBR), Maarten Van den Eynde (BEL), Awoiska van der Molen (NLD), Helmut Wimmer (AUT), Tatiana Wolska (POL), Rose Wylie (GBR), XR...

In dialoog met de collectie van MB:
Alphonse Asselbergs, Frits van den Berghe, Marcel Broodthaers, Pieter Bruegel II, Jean Brusselmans, Emile Claus, Henry Coeylas, Joseph Théodore Coosemans, Cornelis Cort & Frans Floris, Anna De Weert, Théodore Fourmois, Pierre Paulus, Roger Raveel, Roelant Savery, Gustave De Smet...

Over het expoticket

Prijs: € 25 / € 19 / € 13
Een expo ticket geeft 72 uur lang toegang tot alle locaties van Rebel Garden.

Bij aankoop van het expoticket (online, aan de kassa of aan een ticketkiosk) start de geldigheidstermijn van 72 uur bij de start van je eerste bezoek. Het ticket geeft je toegang tot het Groeningemuseum, het Gruuthusemuseum en het Museum Sint-Janhospitaal tijdens de reguliere openingsuren.
Sluitingsdag: maandag

Reserveer je tijdslot hier

Wil je zeker zijn van je bezoek? Dan raden we je aan om je tijdslot op voorhand online te boeken. Dat kan via de knoppen hieronder of in onze online ticketshop.

In het kader van Triënnale Brugge

13 april 2024 tot 1 september 2024
Groeningemuseum, Gruuthusemuseum & Museum Sint-Janshospitaal

Ga naar...