Sluiten
Gezellehuis Musea Brugge
Koop je tickets

Literair museum rond het werk van priester-dichter Guido Gezelle, voorvechter van de Vlaamse en Nederlandse taal, in een authentieke Brugse buurt

Gezellehuis

Guido Gezelle

Op deze locatie draait alles om Guido Gezelle (1830-1899), een belangrijke dichter en taalwetenschapper uit het Nederlandse taalgebied. Zijn persoonlijkheid en werk komen tot leven in de vele handschriften, foto’s en boeken. Je vindt er ook zijn schrijftafel, zijn reiskoffertje en rozenkrans. Gezelle werd in dit huis geboren en bracht er zijn jeugd door. De woning zelf dateert al van de 16e eeuw.

Gezelle was als schrijver veelzijdig en schuwde het experiment niet. Hij schreef vooral poëzie, maar ook proza, artikels voor tijdschriften en politieke polemieken. Vijf thema’s belichten zijn werk: natuur, religie, vriendschap, taal- en volkskunde, traditie en vernieuwing.

Een oase van rust en groen

Bezoek ook de schaduwrijke tuin met biologische moestuin, een ode aan de natuur die Gezelle zo inspireerde. Een oase van groen en rust in een authentieke Brugse buurt. Aan de ingang van het museum geeft ‘De man die vuur geeft’ van Jan Fabre het vuur van de poëzie door aan iedere bezoeker.

Musea Brugge heeft - naar aanleiding van de veroordeling van Fabre - beslist om de sculptuur 'De man die vuur geeft' niet te verwijderen uit de tuin van het Gezellehuis, maar om brede gesprekken op te starten rond grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik in de culturele wereld. Lees meer.

Wie was Guido Gezelle?

Ben je benieuwd naar het oeuvre en het leven van de fascinerende taalvirtuoos die Guido Gezelle was? Wil je meer weten over zijn liefde voor de natuur en de manier waarop hij die beschreef? Bekijk dan hier deze reportage.

Adres

Rolweg 64 , 8000 Brugge

Activiteiten en evenementen