Het politieke hart van de stad in een eeuwenoud, monumentaal gebouw
Brugge wordt al meer dan 600 jaar bestuurd vanuit een van de oudste stadhuizen van de Nederlanden. De monumentale gevel van dit gebouw verraadt meteen het belang ervan. De eerste steen werd gelegd in 1376, maar de bouw zelf duurde tot 1421. Het gebouw inspireerde bouwmeesters van de stadhuizen in Brussel, Gent, Leuven en Oudenaarde en had een grote invloed op de gotische burgerlijke bouwstijl in de stad.
Via een monumentale trap bereik je de gotische zaal op de eerste verdieping, waar spectaculaire muurschilderingen uit het begin van de 20e eeuw de Brugse geschiedenis in beeld brengen. Kijk omhoog en ontdek een magnifiek, kleurrijk gewelf.
In de historische zaal daarnaast ontdek je de geschiedenis van Brugge en de zee. Dat onderwerp is niet toevallig gekozen. Brugge dankt haar welvaart en rijkdom namelijk aan de verbinding met de Noordzee. Al liep de relatie met de zee soms behoorlijk woelig. Eeuwenlang heeft de stad moeten vechten. Om zichzelf te beschermen tegen het water, of juist om de verbinding met de zee open te houden. Dankzij een Augmented Reality-maquette en verschillende archeologische en kunstobjecten komt de geschiedenis tot leven. De maquette met AR-projectie is gebaseerd op jarenlang archeologisch onderzoek van de UGent en kwam tot stand in samenwerking met Westtoer en Timescope.
Op de benedenverdieping sta je oog in oog met levensgrote portretten van voormalige machtshebbers: burgemeesters, koningen, keizers en zelfs Napoleon. Je krijgt er ook zicht op de evolutie van de Burg, het plein voor het stadhuis, ooit het burgerlijke en religieuze bestuurscentrum van de stad.
Ook vandaag klopt hier het politieke hart van de stad. De Brugse gemeenteraad komt nog maandelijks samen in de gotische zaal. In dit indrukwekkende decor beloven ook honderden verliefde koppels elkaar eeuwige trouw.
Foto's: © Femke den Hollander