Sluiten

Delphine Lecompte, museumdichter 2021

Woordkunstenaar Delphine Lecompte ging in 2021 de uitdaging aan om de allereerste museumdichter van Musea Brugge te worden binnen het kader van 'Mind the artist'. Ze liet zich inspireren door de rijke collecties van Musea Brugge en zorgde een jaar lang voor passende poëtische interventies.

Delphine Lecompte Groeningemuseum c Sarah Bauwens

'Ik zeg volmondig ja!’ was haar spontane antwoord op de vraag of zij de eerste museumdichter van Musea Brugge wilde worden. Gulzig, koortsig en driftig liet de eigenzinnige dichteres zich een jaar lang onderdompelen in onze rijke museumcollectie. Ze nam deel aan performances van andere artiesten en schrijf acht museumgedichten.

Wie is Delphine Lecompte?

Woordkunstenaar Delphine Lecompte (1978) ontving voor haar debuutbundel 'De dieren in mij' (2009) de C. Buddingh’-prijs 2010. Daarna verschenen nog zeven dichtbundels van haar hand, waaronder de recentste 'Vrolijke verwoesting' (2019). In 2020 maakte Lecompte haar debuut als prozaïste met 'Beschermvrouwe van de verschoppelingen'. In oktober 2021 verscheen 'Beschermvrouwe van de verschoppelingen II', waarin de waanzin andermaal welig tiert en dat naar eigen zeggen dubbel zo goed is. Daarnaast schrijft Delphine Lecompte columns voor onder meer Humo en De Morgen. In 2021 was Delphine Lecompte de allereerste museumdichter van Musea Brugge.

Delphine Lecompte Mauro Pawlowksi Musea Brugge

Projecten

Op 14 augustus presenteerden Delphine Lecompte en muzikale duizendpoot Mauro Pawlowski een pittige literaire avond in de tuin van het Gezellehuis.

Geïnspireerd door acht collectiestukken schreef Delphine Lecompte tijdens haar museumdichterschap acht gedichten. Klik op de kunstwerken om haar gedichten te lezen of beluisteren.