Lezing op zondag 26 maart 2023 om 10:30 uur door Em. Prof. Dr. Yvan Vanden Berghe
Vijftig jaar geleden verscheen mijn doctoraat “Jacobijnen en Traditionalisten. De reacties van de Bruggelingen in de Revolutietijd (1780-1794)” (Brussel Pro Civitate 1972 2 delen).
Omdat er destijds bijna uitsluitend aandacht werd besteed aan de rijke geschiedenis van de Brugse middeleeuwen, genoot deze studie maar weinig aandacht. Door het verschijnen van het prachtig boek “Brugge voor Napoleon” kwam de geschiedenis van Brugge op het einde van de achttiende eeuw plots in de aandacht.
Aandachtige lezers vragen zich af hoe deze bescheiden provinciestad van circa 30 000 inwoners in een uithoek van het Habsburgse keizerrijk zoveel internationaal bekende kunstenaars kon voortbrengen, waarvan Jozef Benedictus Suvée wel de bekendste was.
Het is een verhaal van Brugse internationale kooplui, adellijke grootgrondbezitters die vanuit Brugge het Brugse Vrije - een van de rijkste landbouwgebieden van West-Europa - bestuurden en hun ambtsadellijke collega’s die de plak zwaaiden over de stad en zetelden in de Staten van Vlaanderen.
Maar ook de welstellende ambachten die hun privilegies uit de archiefkamer van de Halletoren lieten afdalen en dachten volgens de voorrechten verleend door Maria van Bourgondië de macht in het stadbestuur te kunnen overnemen.
Het was de tijd van de filosofen die in Brugge druk werden gelezen, maar ook van de Brabantse Omwenteling (1789 -1790), het uitbarsten van de Franse Revolutie (1789) en de Eerste Franse inval (1792-1793).
De wereld stond op zijn kop en hoe reageerden de Bruggelingen daarop?
Ik zal me laten inspireren door het dagboek van burgemeester Robert Coppieters en deze van de ambachtsman Jozef Van Walleghem om het verhaal een episch karakter te geven.
Wie? Em. Prof. Dr. Yvan Vanden Berghe
Wat? lezing “Brugge op het einde van de achttiende eeuw”
Waar? Vriendenzaal - Dijver 12 - 8000 Brugge
Wanneer? zondag 26 maart 2023 | 10:30 uur | niet-leden € 5,00 | VSMB leden gratis
Hoe? inschrijven niet nodig