Sluiten
Groeningemuseum met je klas Groene Pluim Musea Brugge

Met je klas

Jongerenrondleiding ‘Een hart voor zorg’

Tijdens de jongerenrondleiding ‘Een hart voor zorg’ neemt een museumgids je klas mee doorheen het nieuwe Museum Sint-Janshospitaal. Een plek waar zorg al 9 eeuwen lang de hoofdrol speelt. De interactieve rondleiding nodigt leerlingen van de 2e en 3e graad middelbaar uit om zelf na te denken over universele thema’s als zorg en empathie. Tegelijk maken ze ook kennis met de prachtige oude en hedendaagse kunstwerken en de wereldberoemde Memling-collectie.

231219 JAN4753jandarthet

Samen met de museumgids reis je terug in de tijd naar het middeleeuws hospitaal. Hoe zag zorg er in de 12e eeuw uit? Wat betekende barmhartigheid voor de middeleeuwers? Van hieruit richten we onze blik op vandaag. We dagen de leerlingen uit om mee te reflecteren over wat zorg, empathie en gastvrijheid vandaag voor hen en voor de maatschappij betekenen. Door stil te staan bij herkenbare waarden en actuele vraagstukken geven ze een nieuwe, eigen betekenis aan de eeuwenoude kunst en erfgoedobjecten.

De jongerenrondleiding is een interactieve begeleide zoektocht naar een eigen kritische en persoonlijke stem. Via activerende werkvormen inspireren we de leerlingen om zelf na te denken en te debatteren over universele thema’s als zorg, gastvrijheid, empathie, barmhartigheid, afscheid en spiritualiteit. Grote thema’s die tegelijk nauw aansluiten bij de leefwereld van tieners.

Deze rondleiding sluit door de universele thema’s mooi aan bij verschillende vakken van het middelbaar onderwijs. We raden de rondleiding aan voor leerkrachten zedenleer of godsdienst, (kunst)geschiedenis, cultuurwetenschappen of andere maatschappelijke vakken. Of voor vakoverschrijdende culturele schoolprojecten en -uitstappen.

Goed om te weten

Samen zorgen we ervoor dat jouw bezoek een comfortabele ervaring wordt.

  • Prijs: € 80 / gids
  • Maximum 25 personen, inclusief begeleider(s)
  • Duur: 90 min
  • De rondleiding is beschikbaar in het Nederlands
  • Reserveer de rondleiding minimum 2 weken op voorhand. De rondleidingen zijn uitsluitend online te koop, zo ben je zeker van je toegang.
  • Kom je met twee groepen? Boek dan twee museumgidsen. Per halfuur kan je voor maximum één klasgroep boeken, zo garanderen we een aangenaam en vlot museumbezoek.

Boek je bezoek