Sluiten

Bezoek de museumherberg ‘In de Zwarte Kat’

5 mei 2023

Welkom in de Museumherberg van het Volkskundemuseum. De herberg ‘In de Zwarte Kat’ is ingericht als een typisch volks café uit de late 19de eeuw. Bij mooi weer kun je ook op het terras genieten van een streekbier, een koffie of een fris drankje. Met wat geluk tref je ook Aristide aan, de zwarte museumkat en mascotte van het Volkskundemuseum.

Ingekinnetvolksmuseum036 Large

Korte geschiedenis

Brugge telt omstreeks 1900 maar liefst 1296 drankhuizen. Eén op acht huizen is een café! Vooral in de armere volksbuurten, zoals hier in Sint-Anna, schieten de ‘staminees’ en jeneverkroegjes als paddenstoelen uit de grond. Buurtbewoners treffen elkaar om hun zorgen te delen en weg te drinken.

607904a

De naam van de herberg herinnert aan het eerste cabaret in Parijs, Chat Noir (1881), en aan de gelijknamige Brugse Literaire Kring. Net als haar Parijse voorbeeld, brengt de Zwarte Kat een cultureel geïnteresseerd publiek bijeen voor literaire voordrachten, concerten en tentoonstellingen. Hun vergaderlokaal is een achterzaaltje van café Au lion belge in de Langestraat. In de museumherberg zijn enkele relicten van de Zwarte Kat bewaard: de sprekerston (1898) en een grote affiche naar ontwerp van Théophile Steinlen (1896).

De Brugse variant van Théophile Steinlens affiche is ondertussen bijna even gekend als het Parijse origineel. ‘Hier in de Zwarte Kat is te bekomen droog en nat’ mag u voor waarheid nemen. Ook vandaag kunt u hier halt houden voor een drankje en hapje. De vrijwilligers van de herberg helpen u graag bij uw keuze van een heerlijk streekbier.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht