Sluiten

Wandel virtueel binnen op hoog niveau in het Groeningemuseum

23 april 2020

Musea Brugge ontwikkelde in samenwerking met verschillende partners een 360° virtuele, verdiepende tour doorheen het Groeningemuseum.

2020 04 22 virtualtour

Het belang van kunst en cultuur is vandaag meer dan ooit duidelijk. Desondanks het feit dat cultuur tot de essentie van de samenleving hoort, dwingt de coronacrisis ons “in ons kot” te blijven. De 14 locaties van Musea Brugge gingen op slot. Het pas heringerichte Groeningemuseum sloot samen met de expo “Jan van Eyck in Bruges” de deuren na amper 1 dag.

We gaven opdracht aan kunstfotograaf Dominique Provost om nieuwe panoramafoto’s van de zalen van het zopas vernieuwde Groeningemuseum te maken. Hij monteerde deze in een 360°-tour die specifiek aan de verwachtingen van een kunstpubliek voldoet, als smaakmaker voor een museumbezoek dient én van digitale top-kwaliteit is.

Till-Holger Borchert, directeur Musea Brugge

Verdiepende info voor cultuurminnenden
De tour is niet enkel vlug even binnenkijken in een museum, maar geeft je uren leerplezier. Elke zaal start met een introtekst om je wegwijs te maken. Bij quasi elk schilderij krijg je extra-informatie: een viewer met extra fotomateriaal en veel details van de kunstwerken, een infotekst per werk en de bestanden uit de audioguides die normaliter aangeboden worden aan de museumbezoekers.
De zaal-en labelteksten zijn viertalig (Nederlands, Frans, Duits, Engels). Wegens een technische beperking zijn de audioguideteksten weliswaar voorlopig enkel in Engels voorzien.
Dankzij de jarenlange samenwerking met Lukas, Art in Flanders - sindskort heet die organisatie Meemoo – en de Vlaamse Kunstcollectie kan Musea Brugge nu al deze informatie op een zeer gebruiksvriendelijke manier ter beschikking stellen.

Toekomst
Musea Brugge onderzoekt intussen alvast de mogelijkheden om ook andere locaties in een virtuele tour uit te werken. Het recent gerenoveerde Gruuthusepaleis is de volgende in de rij.

Klik hier en bekijk de virtuele tour

Voor wie niet langer kan wachten om de herinrichting te bezoeken, is deze 360°view een absolute aanrader. Meer dan 100 kunstwerken zijn nu via deze tour in detail te bekijken en te bewonderen. Kunstliefhebbers en onderzoekers, krijgen zo een diepgaande blik op de indrukwekkende collectie van het Groeningemuseum.

Nico Blontrock, schepen voor cultuur van de Stad Brugge