Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten
Collectieonderzoek

VERONA: Grootschalig onderzoek naar de werken van Jan van Eyck

Naar aanleiding van de veelbesproken restauratie van het ‘Lam Gods’ werd ook nieuw onderzoek gevoerd naar de andere werken van Jan van Eyck.

Onderzoeksproject VERONA 2lowres c Musea Brugge

Het onderzoek

Het zogenaamde VERONA-project (Van Eyck Research in OpeN Access) van het Studiecentrum Vlaamse Primitieven van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK/IRPA) startte in 2014. Dit grootschalige onderzoek is uniek door de systematische en gestandaardiseerde aanpak, met steeds dezelfde methodiek, apparatuur en onderzoekers. Interessant is dat daardoor alle resultaten op objectieve manier onderling vergelijkbaar zijn.

DSC_0457

Eerste fase

Tijdens de eerste fase van het project (2014-2016) werden 20 werken van Jan van Eyck onderzocht, waaronder alle werken die met zekerheid aan hem worden toegeschreven. Musea Brugge bewaart 2 van de 9 gesigneerde schilderijen van Jan van Eyck: ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’ en het ‘Portret van Margareta van Eyck’, de echtgenote van de schilder. Deze werken werden uitvoerig gedocumenteerd via macrofotografie (in gewoon licht, scheerlicht, infraroodlicht en ultraviolet-fluorescentie), infraroodreflectografie, radiografie en macro-XRF-scanning. Het KIK/IRPA realiseerde alle opnames, met uitzondering van de macro-XRF-scans, die door de Universiteit Antwerpen werden gemaakt.

Tweede fase

In een tweede fase (2017-2019) werden nog een reeks andere ‘Eyckiaanse’ werken op een gelijkaardige manier gedocumenteerd. Naast schilderijen bevat deze selectie één manuscript: het Turijn-Milaan-Getijdenboek. Musea Brugge stond in 2018 in voor de infraroodreflectografie-opnames van enkele belangrijke miniaturen in dit handschrift.

VERONA en Musea Brugge zetten Van Eyck online

Alle beelden van het VERONA-project worden samengebracht met de eerdere beelden van het ‘Lam Gods’ op de website Closer to Van Eyck. Musea Brugge financierde de bewerking en publicatie van de beelden.

Meer weten over het Groeningemuseum