Sluiten
Registratieprojecten

Leerling-meester: Garemijn ontcijferd

Het project Leerling-Meester is een van de inhaalbewegingen die Musea Brugge voert op vlak van collectieregistratie, gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Het volgt op de eerdere subsidieprojecten ‘Verrijk de kijk op Brugge’ en ‘Hub! Van Depot tot digicollectie’. Vanaf november 2022 rekenen we graag op jouw hulp om de 18e-eeuwse notitieboekjes van de Brugse kunstenaar Garemijn te ontcijferen.

Garemijn ontcijferd registratieproject Musea Brugge

Acht notitieboekjes boordevol boeiende inhoud

Voor dit open registratieproject plaatsen we acht notitieboekjes van Bruggeling Jan Antoon Garemijn online. Als directeur van de Academie Brugge hield hij een reeks administratieve dagboeken bij. In totaal gaat het om maar liefst 543 pagina's met aantekeningen uit de periode 1766-1775. De acht notitieboekjes geven een unieke inkijk in hoe de klassen naar model in de Academie georganiseerd werden.

Verwacht je aan informatie over modellen en hun vergoedingen, schetsen van hun poses en leuke anekdotes in de kantlijn. Gegarandeerd boeiende inhoud om te transcriberen dus.

Het doel van dit project is om de onderwijsmethodes van de academie te ontrafelen en digitale koppelingen te maken tussen onze academietekeningen, objecten uit de eigen collectie én externe collecties.

000 GRO 1676 2 5v II

Duik in de creatieve geest van Garemijn en transcribeer mee

STAP 1: Ben je nog niet ingeschreven voor het project? Registreer jezelf dan snel via de link hieronder.

Ik doe mee - Registreer me
000 GRO 1676 2 8v II

STAP 2: Starten met beschrijven

Tip: Lees onze handleiding boordevol tips en tricks voor je aan de slag gaat.

Starten met beschrijven

Meer tips en tricks

Voor elke pagina gaan we op zoek naar vier soorten extra informatie. Klik op de link hieronder en leer hoe je elke rubriek kan invullen.

  1. Identificatie
  2. Inzamelgegevens
  3. Specificaties
  4. Extra gegevens

Hulp nodig?

  • Lukt het niet om te registreren of in te loggen?
  • Heb je een vraag over één van de pagina's?
  • Wil je nog iets anders vragen?

Contacteer ons via info@verrijkdekijkopbrugge.be of 050 47 53 96.

Blijf op de hoogte

Vervolgsessie Garemijn ontcijferd 29 november

Welkom op de vervolgsessie van Garemijn ontcijferd. Tijdens deze sessie helpen we je verder op weg bij het transcriberen en wisselen we enkele nuttige tips en tricks uit. Dinsdag 29 november, 14u00 - 16u00 in Vriendenzaal Groeningemuseum, Dijver 12. Schrijf je hier in.

Meer nieuws

Meer weten over het project Leerling-meester?

Lees hier verder