Sluiten
Registratieprojecten

Leerling-meester: Garemijn ontcijferd

Het project Leerling-Meester is een van de inhaalbewegingen die Musea Brugge voert op vlak van collectieregistratie, gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Het volgt op de eerdere subsidieprojecten ‘Verrijk de kijk op Brugge’ en ‘Hub! Van Depot tot digicollectie’. Vanaf november 2022 gaat het crowdsourceproject van start om de 18de- eeuwse notitieboekjes van de Brugse kunstenaar Garemijn te ontcijferen met jouw hulp.

Garemijn ontcijferd registratieproject Musea Brugge

Acht notitieboekjes boordevol boeiende inhoud

Voor dit open registratieproject plaatsen we acht notitieboekjes van Bruggeling Jan Antoon Garemijn online. Als directeur van de Academie Brugge hield hij een reeks administratieve dagboeken bij. In totaal gaat het om maar liefst 543 pagina's met aantekeningen uit de periode 1766-1775. De acht notitieboekjes geven een unieke inkijk in het reilen en zeilen aan de kunstacademie. Garemijn hield de poseersessies van modellen nauwkeurig bij. Hij schetste hun poses en schreef leuke anekdotes in de kantlijn. Bijzonder boeiende inhoud om te transcriberen.

Het doel van dit project is om de onderwijsmethodes van de academie te ontrafelen en digitale koppelingen te maken tussen onze academietekeningen, objecten uit de eigen collectie én externe collecties.

000 GRO 1676 2 8v II

Update: Garemijn is ontcijferd!

Na de startdag gingen geïnteresseerde vrijwilligers aan de slag om zich over de notitieboekjes te buigen en bladzijde na bladzijde te ontcijferen op DoeDat. Het crowdsourceproject kende meteen een ongelooflijk succes. Het resultaat? Alle acht notitieboekjes zijn inmiddels volledig beschreven en getranscribeerd door een bijzonder gedreven en geëngageerde groep vrijwilligers. En dat in een absoluut recordtempo, op twee weken tijd! Hoewel alle bladzijden ontcijferd zijn, is het open registratieproject nog niet helemaal voorbij.

Controleren en perfectioneren

Heb jij je aangemeld als vrijwilliger en enkele bladzijden ontcijferd? Dan kan je ons verder helpen om je ingevoerde taken te controleren. Was je niet helemaal zeker over een leeswijze? Of wil je iets aan de beschrijving en transcriptie toevoegen? Op DoeDat kan je de ingevulde bladzijden herbekijken en aanpassen indien nodig. Controleren en aanvullen is volledig vrijblijvend, maar weet dat jouw bijdrage bijzonder waardevol is. Zo hopen we alle ingevoerde informatie integraal te ontsluiten bij de registratie van Garemijns notitieboekjes.


Notitieboekjes transcriberen van A tot Z

Voor elke pagina in de notitieboekjes gaan we op zoek naar vier soorten informatie.

Wil je alle informatie op een rijtje?

Meer weten over het project Leerling-meester?

Lees hier verder