Sluiten
Restauraties

Goudleer

Om te kunnen schitteren in het vernieuwde Gruuthusemuseum onderging dit mooie ensemble van drie aan elkaar genaaide banen goudleer een restauratiebeurt

Goudleer5

Goudleer als wandbekleding

Goudleerbehang was op het einde van de 16e eeuw de nieuwste trend op het vlak van wandbekleding. Het vervangt vanaf dan geleidelijk de wandtapijten in de huizen van de rijke burgerij, om dan in de 18e eeuw opnieuw te worden vervangen door beschilderd textiel.

Goudleer2

Dit stuk meet bijna twee op tweeënhalve meter en huist al lang in de collectie. Het werd lange tijd geplooid op de naden bewaard, waardoor het vervormde en de naden loskwamen. Het goudleer was hier en daar gescheurd en had vochtschade.

Goudleer4

De restauratie

De firma Cordovano uit Melle is gespecialiseerd in de restauratie van papier, leer en goudleer en werkt voor musea, galerieën, archieven en particuliere eigenaars. Zij konden het beste voorstel voorleggen. Via gespecialiseerde technieken bereikten ze een heel mooi resultaat. Het goudleer werd hersteld en gereinigd. De restauratie duurde een tweetal maanden.

Goudleer

Waar komt dit goudleer vandaan?

Hoogstwaarschijnlijk is deze lap afkomstig uit een Brugse woning, maar wellicht werd ze niet in Brugge gemaakt. In de 17e eeuw zijn Amsterdam, Den Haag en Middelburg vrij grote productiecentra. Zij exporteren goudleer tot ver buiten de grenzen. Ook in Vlaanderen wordt in die periode goudleer geproduceerd, onder meer in Mechelen. Andere productiecentra zijn Brussel en Antwerpen en in mindere mate ook Gent, Luik en Ieper.

Bepalen waar dit stuk is gemaakt, is moeilijk. Vermoedelijk in Vlaanderen, omdat er gelijkenissen zijn met Brusselse stukken goudleer. Nog moeilijker is het om de maker aan te wijzen. Op het goudleer zit een etiketje met de letter G als initiaal, maar dit is niet noodzakelijk een verwijzing naar de maker. Dit kon ook gewoon een aanduiding zijn voor de montage. De makers van goudleer werden destijds ‘patsers’ genoemd. De betekenis van dit woord vandaag, vindt nog zijn oorsprong in dit eeuwenoude ambacht.

Meer weten over het Gruuthusemuseum