Sluiten
Inge Kinnet Musea Stadhuis Buiten007

Het politieke hart van de stad in een eeuwenoud, monumentaal gebouw

Let op! Het Stadhuis is op 11 juli gesloten (Vlaamse Feestdag)

Stadhuis

Eén van de oudste stadhuizen van de Nederlanden

De monumentale gevel van dit gebouw verraadt meteen het belang ervan. De eerste steen werd gelegd in 1376 en daarmee is dit stadhuis één van de oudste van de Nederlanden. De bouw duurde tot 1421. Het gebouw inspireerde bouwmeesters van de stadhuizen in Brussel, Gent, Leuven en Oudenaarde en had een grote invloed op de gotische burgerlijke bouwstijl in de stad.

Via een monumentale trap bereik je de Gotische Zaal op de eerste verdieping, waar muurschilderingen uit het begin van de 20e eeuw de geschiedenis van Brugge in beeld brengen. Daarnaast springt ook het gewelf met originele 14e-eeuwse gepolychromeerde consoles in het oog. In de historische zaal daarnaast komt nog meer Brugse bestuursgeschiedenis tot leven dankzij originele documenten en schilderijen.

Op de benedenverdieping sta je oog in oog met levensgrote portretten van voormalige machtshebbers: burgemeesters, koningen, keizers en zelfs Napoleon. Je krijgt ook zicht op de evolutie van de Burg, het plein voor het stadhuis, ooit het burgerlijke en religieuze bestuurscentrum van de stad.

Vandaag

Ook vandaag klopt hier het politieke hart van de stad. De Brugse gemeenteraad komt nog maandelijks samen in de Gotische Zaal. In dit indrukwekkende decor beloven ook honderden verliefde koppels elkaar eeuwige trouw.

Adres

Burg 12 , 8000 Brugge