Musea Brugge heeft beslist om de sculptuur 'De man die vuur geeft' van Jan Fabre niet te verwijderen uit de tuin van het Gezellehuis, maar om brede gesprekken op te starten rond grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik in de culturele wereld.
Vandaag werd Jan Fabre door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld voor geweld, pesterijen, ongewenst seksueel gedrag en aanranding van de eerbaarheid. Musea Brugge nam akte van deze uitspraak en keurt om te beginnen het gedrag van Jan Fabre uiteraard volledig af. We betreuren het leed dat hij veroorzaakte bij collega's en medewerkers, en de vaak langdurige gevolgen die zij met zich meedragen.
Na uitvoerig overleg met verschillende betrokken partijen zijn we tot het besluit gekomen dat we het werk ‘De man die vuur geeft’, dat sinds 1999 in de tuin van het huidige Gezellehuis staat, niet zullen verwijderen. We willen dit maatschappelijk probleem immers niet uit de weg gaan. We pleiten er net voor om het – meer – bespreekbaar te maken. Het gedrag van Jan Fabre staat helaas immers niet op zichzelf.
Hiervoor zullen we samenwerken met SMAK Gent, dat dit najaar hierover samen met de Genderkamer een aantal brede gespreksmomenten zal organiseren. Deze gesprekken zullen niet specifiek gaan over de case van Jan Fabre, maar de brede problematiek van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik behandelen.
Op basis van deze debatten zal een manifest opgesteld worden, dat Musea Brugge mee zal ondertekenen. Op deze manier willen wij als museumgroep onze verantwoordelijkheid opnemen en actief bijdragen aan een structurele oplossing voor een breed maatschappelijk probleem.