Sluiten
Brugse Vrije Musea Brugge Femke den Hollander
Koop je tickets

Eeuwenoud machtscentrum met 16e-eeuwse monumentale pronkschouw van Lanceloot Blondeel

Het Brugse Vrije is tussen 12 augustus 2024 en 31 januari 2025 tijdelijk gesloten door onderhoudswerken aan de schouw. Heropening: 1 februari 2025

Brugse Vrije

De gevel van het Brugse Vrije op de Burg naast het Stadhuis, springt meteen in het oog. Vrouwe Justitia schittert in goud op het dak. Het is een verwijzing naar de functie van het gebouw als gerechtshof vanaf 1795 tot 1984.

De schepenkamer

Via de oude assisenzaal kom je in de schepenkamer van het Brugse Vrije. Eeuwen vorstelijke macht en rechtspraak worden samengebracht in de monumentale pronkschouw uit 1528 . De schouw is een eerbetoon aan Keizer Karel V (1500-1558). Ze is opgebouwd uit eikenhout, marmer en albast en is een ontwerp van Lanceloot Blondeel. Het schilderij van Gillis Van Tilborgh uit de 17e eeuw geeft een goed beeld van een zitting in de schepenkamer. De setting van het schilderij is bewaard, waardoor je jezelf al bij het binnenkomen in het verleden waant.

Het Brugse Vrije

Het Brugse Vrije was sinds begin 12e eeuw de benaming voor een onafhankelijk bestuurlijk, financieel en rechterlijk onderdeel van het graafschap Vlaanderen. Het gebied omvatte de streek en de gemeenten rond Brugge, begrensd door de Noordzee, de Westerschelde en de Ijzer. Het had een eigen schepencollege dat op de Burg zetelde, maar geen bevoegdheid over de stad Brugge zelf had. Aan het einde van de 14e eeuw werd ’t Vrije het ‘vierde lid’ van Vlaanderen, naast de drie grote steden Brugge, Gent en Ieper. Pas in 1795 werd het Brugse Vrije opgeheven.

Vandaag

Vandaag huist het Stadsarchief van Brugge in het Landhuis van het Brugse Vrije. Enkel de schepenkamer maakt deel uit van Musea Brugge. Het Stadsarchief bewaart het geschreven geheugen van de stad, waardoor het een schatkamer is voor historisch onderzoek.

Musea Brugge Femke den Hollander 9577
Musea Brugge Femke den Hollander 9551
Musea Brugge Femke den Hollander 9543

Foto's: © Femke den Hollander

Adres

Burg 11 a , 8000 Brugge