Sluiten
Groeningemuseum met je klas Groene Pluim Musea Brugge

Met je klas

Zelf doen in het museum

Begeleid zelf je klas doorheen onze musea. Er zijn verschillende poppen, spellen en koffers voorhanden om het bezoek op maat van je klas te maken en je museumervaring te verrijken.

Ontdek ons aanbod in...

De Groene Pluim Musea Brugge

Goed om te weten

Samen zorgen we ervoor dat jouw bezoek een comfortabele ervaring wordt.

  • De leraar begeleidt zelf
  • Maximum 25 leerlingen
  • Duur: 1 tot 1,5 uur
  • Reserveer je tickets op voorhand
  • Meer info: musea.reservatie@brugge.be

Groeningemuseum

De groene pluim

1ste-3de graad lager onderwijs

De halsbandparkiet van Jan van Eyck neemt je leerlingen mee op ontdekking door het Groeningemuseum. Hij staat niet alleen stil bij de wereldberoemde schilderijen van de Vlaamse primitieven, maar strijkt ook neer bij minder bekende kunstwerken van moderne meesters. Via zoek-, kijk- en doe-opdrachtjes komen de leerlingen meer te weten over zes eeuwen schilder- en beeldhouwkunst. Na het bezoek mogen ze hun favoriete kunstwerk bekronen met een groene pluim van de parkiet. Haal de doe-boekjes gratis af na reservatie aan de vestiaire van het museum.

Pentje Seel en de gevangen kleurtjes

Kleuters

De pop Pentje Seel woont in het museum en wil de kleuters haar huis tonen. Voer bij zes schilderijen een opdracht uit en verdien telkens een puzzelstuk. Leerkrachten krijgen een handpop, een mand en een reeks instructies mee.

In het spel 'de Gevangen kleurtjes' heeft het Aardmannetje zes kleurtjes in zijn hol opgesloten. De kleuters moeten die helpen bevrijden. Aan de vestiaire krijg je een sleutelbos met fragmenten van schilderijen en een ladenkoffer met vingerpopjes. Die helpen je de opdracht tot een goed einde te brengen.

Museum Sint-Janshospitaal

Het Geheim van Hugo

1e-6e leerjaar lager onderwijs

Het Geheim van Hugo is een hilarische audiotour voor kinderen i.s.m. Het Geluidshuis. Museumassistent Hugo heeft tijdens zijn ronde door het museum ontdekt dat hij met de personages op de schilderijen kan praten. Hij wijdt je met plezier in zijn geheim in. Met veel humor ontdek je de collectie van het museum. De audiotour voor kinderen werd in samenwerking met Het Geluidshuis gemaakt en ingesproken door een topcast bestaande uit Wim Willaert, Ann Tuts, Tom Vermeir, Liesa Naert en Sébastien Dewaele.

Tip: aan de kassa hebben we een bluetooth-luidspreker, zo kun je het verhaal met de hele klas beluisteren. Deze kan je tot een week op voorhand reserveren via musea.reservatie@brugge.be

Gruuthusemuseum

Gruuthuse DIY-tool

4e-6e leerjaar lager onderwijs

Aan de hand van tien kaarten ontdek je met je klas tien objecten in het museum. Je krijgt beknopte informatie over het object, kunt doordachte vragen stellen en er zitten ook leuke doe-opdrachten in. Je bepaalt zelf de duur van je museumbezoek.

Volkskundemuseum

Bij mooi weer zetten we volksspelen en een koffer met kinderspelen (stoepkrijt om hinkelspel te tekenen, bikkels, rekkers, springtouw, knikkers en tollen) buiten in de museumtuin. In de koffer zitten uitlegbladen voor elk spel.

Julia's Vertellementjes

2-3de graad lager onderwijs

De erfgoedapp 'Julia’s vertellementjes' flitst je terug naar het jaar 1920. Het guitige meisje Julia wacht je daar op en neemt je met haar gezellige gebabbel mee doorheen het museum. Samen bezoek je haar school, de werkplaats van haar vader, de kruidenier, de tuin en haar huis. Ze vertelt je op elke plaats een verhaal en stelt je af en toe ook een vraag.

Tip: aan de kassa hebben we een iPad en een bluetooth-luidspreker, zo kun je het verhaal met de hele klas beluisteren. Deze kan je tot een week op voorhand reserveren via musea.reservatie@brugge.be

Kinderen van Toen

1ste-3de graad lager onderwijs

In deze expo neem je je klas mee naar de kindertijd van (groot)oma en (groot)opa. Hoe ging het er vroeger aan toe? Leer koffie malen zoals toen of leer netjes het bed opmaken. Verkleed je en neem een nieuwe klasfoto. Na je bezoek kun je je amuseren met de volksspelen in de tuin. Stap het verleden in, zonder televisie, choco, pizza of pokémonkaarten. Was alles toen beter?

Beleef Musea Brugge met je klas

Met je klas naar het museum