Laatste dagen 'Oog in oog met de Dood': nog tot en met zondag 5 februari. Tickets & info

Sluiten
Groeningemuseum met je klas Groene Pluim Musea Brugge

Met je klas

Zelf doen in het museum

Begeleid zelf je klas doorheen onze musea. Er zijn verschillende poppen, spellen en koffers voorhanden om het bezoek op maat van je klas te maken en je museumervaring te verrijken.

Ontdek ons aanbod in...

De Groene Pluim Musea Brugge

Goed om te weten

Samen zorgen we ervoor dat jouw bezoek een comfortabele ervaring wordt.

  • De leraar begeleidt zelf
  • Maximum 25 leerlingen
  • Duur: 1 tot 1,5 uur
  • Reserveer je tickets op voorhand
  • Meer info: musea.reservatie@brugge.be

Groeningemuseum

De groene pluim

1ste-3de graad basisonderwijs

De halsbandparkiet van Jan van Eyck neemt je leerlingen mee op ontdekking door het Groeningemuseum. Hij staat niet alleen stil bij de wereldberoemde schilderijen van de Vlaamse primitieven, maar strijkt ook neer bij minder bekende kunstwerken van moderne meesters. Via zoek-, kijk- en doe-opdrachtjes komen de leerlingen meer te weten over zes eeuwen schilder- en beeldhouwkunst. Na het bezoek mogen ze hun favoriete kunstwerk bekronen met een groene pluim van de parkiet.

De doe-boekjes kan u afhalen na reservatie aan de vestiaire van het museum.

Boek je bezoek

Pentje Seel en de gevangen kleurtjes

Kleuters

De pop Pentje Seel woont in het museum en wil de kleuters haar huis tonen. Voer bij zes schilderijen een opdracht uit en verdien telkens een puzzelstuk. Leerkrachten krijgen een handpop, een mand en een reeks instructies mee.

In het spel 'de Gevangen kleurtjes' heeft het Aardmannetje zes kleurtjes in zijn hol opgesloten. De kleuters moeten die helpen bevrijden. Aan de vestiaire krijg je een sleutelbos met fragmenten van schilderijen en een ladenkoffer met vingerpopjes. Die helpen je de opdracht tot een goed einde te brengen.

Boek je bezoek

Gruuthusemuseum

Gruuthuse DIY-tool

4e-6e leerjaar basisonderwijs

In het Gruuthusemuseum is een gratis DIY-tool ter beschikking waarmee je als leerkracht aan de slag kan. De tool werd ontwikkeld voor klassen van het 5e en 6e leerjaar, maar je kunt ze ook gebruiken voor klassen uit het 3e en 4e leerjaar.

Aan de hand van tien kaarten ontdek je met je klas tien objecten in het museum. Je krijgt beknopte informatie over het object, kunt doordachte vragen stellen en er zitten ook leuke doe-opdrachten in. Je bepaalt zelf de duur van je museumbezoek.

Boek je bezoek

Volkskundemuseum

Julia's Vertellementjes

2-3de graad basisonderwijs

De erfgoedapp 'Julia’s vertellementjes' flitst je terug naar het jaar 1920. Het guitige meisje Julia wacht je daar op en neemt je met haar gezellige gebabbel mee doorheen het museum. Samen bezoek je haar school, de werkplaats van haar vader, de kruidenier, de tuin en haar huis. Ze vertelt je op elke plaats een verhaal en stelt je af en toe ook een vraag.

Tip: aan de kassa hebben we een iPad en een bluetooth-luidspreker, zo kun je het verhaal met de hele klas beluisteren. Deze kan je tot een week op voorhand reserveren via musea.reservatie@brugge.be

In het museum zijn er ook volksspelen en een koffer met allerhande kinderspelen (stoepkrijt om hinkelspel te tekenen, bikkels, rekkers, springtouw, knikkers en tollen) beschikbaar. Die worden altijd buitengezet bij mooi weer, ook in de winter. In de koffer zitten uitlegbladen voor elk spel.

Boek je bezoek

Kinderen van Toen

1ste-3de graad basisonderwijs

In deze expo neem je je klas mee naar de kindertijd van (groot)oma en (groot)opa. Hoe ging het er vroeger aan toe? Leer koffie malen zoals toen of leer netjes het bed opmaken. Verkleed je en neem een nieuwe klasfoto. Na je bezoek kun je je amuseren met de volksspelen in de tuin. Stap het verleden in, zonder televisie, choco, pizza of pokémonkaarten. Was alles toen beter?

In het museum zijn er ook volksspelen en een koffer met allerhande kinderspelen (Stoepkrijt (om hinkelspel te tekenen), bikkels, rekkers, springtouw, knikkers en tollen) beschikbaar, deze worden altijd buitengezet bij mooi weer (ook in de winter). In de koffer zitten uitlegbladen voor elk spel.

Boek je bezoek