Musea Brugge bracht de voorbije maanden Brugse leerlingen en bewoners van drie woonzorgcentra samen voor een uniek erfgoedproject. Samen met de leerlingen bundelden de bewoners herinneringen die zij willen doorgeven aan volgende generaties tot de mini-expo ‘Van alle tijden’.
De laatstejaarsleerlingen van KTA Brugge, MIA en Steinerschool Brugge trokken voor dit project naar drie Brugse woonzorgcentra: Ter Potterie, Ten Boomgaarde en Westervier. Beeldend kunstenaar Sara Claes en theatermaker Kathlyn Wuyts bereidden de leerlingen voor op de gesprekken en coachten hen bij de creatieve verwerking ervan. Het resultaat zijn drie mini-expo’s in de drie deelnemende woonzorgcentra.
Voor Musea Brugge is dit een experiment in participatief verzamelen. De tijd is voorbij dat alleen een museumconservator beslist wat erfgoed is en wat niet. In het project ‘Van alle tijden’ laten we de jonge en oude generatie zelf nadenken over welke verhalen, herinneringen en objecten zij willen doorgeven aan het nageslacht. De expowanden van ‘Van alle tijden’ nodigen bewoners en hun bezoekers uit om te luisteren naar fragmenten uit de gesprekken, die de leerlingen hebben geselecteerd, en om hun levensverhalen met elkaar te delen.
Bijzonder aan dit project is de uitwisseling tussen jongeren en ouderen, die zorgt voor een frisse blik op de levensverhalen van de bewoners. Ook het sappige Brugse dialect waarin de verhalen verteld zijn, is waardevol. Veel kleurrijke uitdrukkingen, die mensen vroeger gebruikten, bestaan vandaag niet meer. Door deze verhalen te bewaren zorgen we ervoor dat het ‘oude’ Brugse dialect ook door komende generaties gesmaakt kan worden.
Levensverhalen zijn bovendien niet alleen interessant voor de erfgoedwerking. Ook binnen de ouderenzorg spelen zij een belangrijke rol. Ook door de connectie tussen verschillende generaties heeft ‘Van alle tijden’ een grote maatschappelijk waarde.
De expowanden zijn te bezichtigen tussen 16 juni en 18 september in de drie woonzorgcentra. Het project zal uitmonden in een interactieve installatie in het Volkskundemuseum waar jong en oud levensverhalen kunnen ontdekken en met elkaar delen.