Sluiten

Hulpmiddelen voor de bescherming van cultureel erfgoed aangekomen in Kiev, Oekraïne

20 april 2023

Eind 2022 deed FARO een oproep aan de Belgische musea en erfgoedorganisaties om beschermmateriaal aan Oekraïne te schenken. De respons was enorm. De levering, goed voor een totale waarde van zo’n 10.000 euro, werd eind maart naar collega’s in Oekraïne gestuurd om het cultureel erfgoed van het land te helpen beschermen.

01 2023 Oekraine Leger3
01 2023 Oekraine Leger8
Beschermmateriaal verzamelen

Belgische erfgoedorganisaties, archieven, erfgoedbibliotheken en musea doken in hun voorraden en verzamelden dozen vol (niet-)zuurvrij archiefmateriaal, twee generatoren, twee plannenkasten, vier ontvochtigers, tien houten transportkisten, diverse meettoestellen, metalen en houten demonteerbare rekken, labels, schuimfolie, plastic boxen en veel meer. Bij Musea Brugge verzamelden we hoezen voor hangend textiel, stevige houten transportkisten, noppenfolie en tape, herbruikbare handschoenen en beschermende kledij.

Dankzij het AMVB, het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid (Archiefdepot te Vilvoorde), de Bibliotheek van het Grondwettelijk Hof Brussel, het Design Museum Gent, Erfgoedlabo Leuven (KADOC-KULeuven, KULeuven Bibliotheek Maurits Sabbe, PARCUM, M Leuven en Stadsarchief Leuven), FARO, FOMU, Musea Brugge, Musea Ieper (In Flanders Fields Museum, Yper Museum en Merghelynck Museum), Stadsarchief Herentals en Stadsmuseum Lier werd beschermingsmateriaal ingezameld ter waarde van 10.000 euro.

01 2023 Oekraine Leger6

Alle hulpgoederen werden gecentraliseerd opgeslagen in de Kennissite Vilvoorde. De Collectie Vlaamse Gemeenschap en het Archiefdepot van de Vlaamse overheid stelde hiervoor hun gedeelde transitzone ter beschikking. Om gedoneerde materialen snel en efficiënt te kunnen verzamelen, bundelde FARO de krachten met het Blauwe Schild, die meehielp met de communicatie en het klaarmaken van het geschonken materiaal voor verzending naar Oekraïne. Voor het transport naar Vilvoorde konden we bij MB rekenen op de bereidwillige medewerking van Defensie (zie foto's).

01 2023 Oekraine Leger1

Voor het transport naar Vilvoorde konden we rekenen op de hulp van Defensie

01 2023 Oekraine Leger12

Met enige vertraging, een gevolg van de aardbeving in Turkije en Syrië, werd het materiaal door B-FAST eind maart getransporteerd naar Kiev. Daar werd het opgevangen door het Heritage Emergency Response Initiative (HERI), die het verder verdeelt. Het materiaal zal worden gebruikt om een beschermende bekleding aan te brengen rond monumenten en erfgoedobjecten en archiefstukken veilig te verpakken en op te bergen.

Nogmaals dank aan iedereen die heeft meegeholpen!

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht