Sluiten

Vlaamse musea schenken beschermmateriaal aan Oekraïne

3 januari 2023

De oorlog in Oekraïne raakt het land op vele vlakken. Dat het menselijke leed enorm is, staat buiten discussie. Ook de schade aan het Oekraïense (culturele) erfgoed is aanzienlijk, dat wordt ook bevestigd door UNESCO. Daarom lanceerde de Civiele Bescherming een oproep aan de erfgoedsector om beschermende materialen te bezorgen aan Oekraïne. Verschillende erfgoedinstellingen, waaronder Musea Brugge, gingen hierop in.

Monument to Petro Sahaidachny during Russian invasion of Ukraine 02

Sinds de start van de Russische inval in Oekraïne, op 24 februari 2022, kon Unesco schade vaststellen aan 221 erfgoedlocaties. Preventief wordt veel gedaan om het erfgoed te beschermen. We kennen de foto’s van de standbeelden die worden beschermd door zandzakjes en de lege muren in de Oekraïense musea. Om onze Oekraïense collega’s te ondersteunen bij de bescherming van hun kunst en erfgoed, doneert een groep Belgische erfgoedinstellingen en musea beschermende materialen. FARO leidt deze actie in goede banen.

Met Musea Brugge konden we onder meer al hoezen voor hangend textiel, stevige houten transportkisten, noppenfolie en tape, herbruikbare handschoenen en beschermende kledij verzamelen. Samen met de andere schenkingen - van onder meer AMVB, Stadsarchief Herentals, Stadsmuseum Lier, Erfgoedlabo Leuven, In Flanders Fields Museum, KADOC en KU Leuven - gaat dit materiaal in het voorjaar op transport naar Oekraïne.

Op dit moment is FARO nog op zoek naar een centraal en eenvoudig te bereiken transitdepot in Brussel waar we het materiaal kunnen verzamelen, registreren en op paletten kunnen plaatsen. Heb jij zo'n locatie in gedachten? Laat het dan zeker weten aan FARO.

Dit initiatief gaat uit van FARO, FOD Binnenlandse Zaken, BlueShield, ICOM, ICOMOS, VGC, AAFB en KIK.

Wil je zelf ook een steentje bijdragen om getroffen Oekraïners te steunen en beschermen? Kijk op de website van het Rode Kruis hoe jij kan helpen.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht