Sluiten
19 03 04 10 2020 Tenhuizevan Joseph Ryelandtc Ryelandtarchief Stadsarchief 9

ARCHIEF: Deze tentoonstelling is afgelopen

In deze expo wordt een levendig portret geschetst van de bijzondere Brugse fin-de-siècle componist Joseph Ryelandt.

Op 7 april 2020 zou componist Joseph Ryelandt 150 jaar geworden zijn. Hij werd in Brugge geboren, werkte en stierf er, maar zijn muziek weerklonk tot ver buiten de stadsgrenzen. Vandaag geldt hij als een van de belangrijkste componisten van het Belgische fin-de-siècle.

Ryelandt schreef religieuze oratoria, symfonieën, liederen en intieme kamermuziek. Als componist en latere directeur van het Stedelijk Conservatorium werkte hij zijn leven lang in Brugge, een stad waarvan hij innig hield. Zijn contacten met andere componisten, schrijvers en muziekuitgevers reikten tot ver buiten de stadsgrenzen. Ondanks zijn drukke muzikale leven, was Ryelandt ook een echte familieman. Hij genoot van zijn kroostrijke gezin in zijn riante Brugse woning of in zijn buitenverblijf in de Ardennen.

Het rijke familiearchief, dat recent aan het Stadsarchief Brugge geschonken werd, schetst al deze aspecten in woord, noot en beeld. Deze documenten worden aangevuld met persoonlijke bezittingen en museale objecten. Samen bieden ze een mooie blik op de wereld van deze bijzondere componist.

Bekijk ook de e-tentoonstelling hieronder

E-tentoonstelling 'Ten huize van Joseph Ryelandt'

Joseph Ryelandt speelt op 90-jarige leeftijd zijn eigen Claire de lune, uit: En Ardennes, opus 43 (1960)

Meer weten over het Arentshuis

19 maart 2020 tot 8 november 2020