Laatste dagen 'Oog in oog met de Dood': nog tot en met zondag 5 februari. Tickets & info

Sluiten

Vauban en de vestingbouw in Brugge en omgeving

19 februari 2023
Vriendenzaal (Groeningemuseum)

Lezing op zondag 19 februari 2023 om 10:30 uur door prof. em. dr. Piet Lombaerde, georganiseerd door de Vrienden van Musea Brugge.

Sized Fig2 Brugge versterkt Vauban

Op zondag 19 februari 2023 komt prof. em. dr. Piet Lombaerde uit Antwerpen naar Brugge om ons te vertellen over Vauban en de vestingbouwkunde in Brugge en omgeving.

We moeten weten dat tijdens de opeenvolgende oorlogen van Lodewijk XIV in de Nederlanden verschillende provincies, waaronder Vlaanderen werden geannexeerd.
Vauban was toen de belangrijkste ingenieur van de Zonnekoning.

In het kader van de Spaanse successieoorlog gaat Vauban tussen 1700 en 1703 voor verschillende steden in de Zuidelijke Nederlanden vestingplannen opstellen, maar deze werden echter niet of slechts gedeeltelijk uitgevoerd. Voor Brugge maakt hij zelfs een lijvig rapport op waarin hij de tekortkomingen van de bestaande werken beschrijft en nieuwe werken voorstelt. Ook wordt een inundatieplan getekend, samen met ingenieur Lemercier de Senneton. Naar het noorden toe wordt de bouw van een versterkt kamp geprojecteerd dat zich tot Koolkerke uitstrekt. Damme wordt als een voorpost voor de verdediging van Brugge beschouwd en daarvoor ontwerpt hij een magistraal verdedigingsplan.

Prof. em. dr. Piet Lombaerde zal al die projecten in een boeiende lezing uitvoerig behandelen. Hij brengt aldus een reeks nieuwe gegevens mee samen met een uitzonderlijk aantal afbeeldingen om zijn betoog uitvoerig te illustreren.

Praktisch

  • Zondag 19 februari 2023 om 10:30 uur
  • Vriendenzaal - Dijver 12 - 8000 Brugge
  • Leden VSMB: gratis / Niet-leden: € 5,00
  • Zonder reservatie
Lees meer Meer over de Vrienden van Musea Brugge (VSMB)