Kleine boekjes vol vurige smeekbedes en adembenemende miniaturen: getijdenboeken waren voor middeleeuwers kostbaarder dan juwelen. Ze waren een krachtig instrument om onheil en ziekte te bezweren en om een gunstig lot in het hiernamaals voor te bereiden. Vandaag bieden ze ons een intieme blik in de wensen en angsten van onze voorouders.
Maar er is meer. Want waarom lieten invloedrijke dames en heren zich met een getijdenboek portretteren door meesters als Petrus Christus of Hans Memling? Wat onthulde dit over hun identiteit, status en ambities? Deze collectiepresentatie nodigt je uit om verder te kijken dan het schitterende bladgoud en de levendige miniaturen. Laat je meevoeren in een wereld van hoop, intenties en imago en ontdek de diepere betekenis van deze middeleeuwse bestsellers.
Samen met Uitgeverij Hannibal publiceert de Openbare Bibliotheek Brugge een toegankelijk boek over de betekenis en het gebruik van getijdenboeken, met vernieuwende bijdragen van internationale experts en talrijke prachtige illustraties. In Hoofdbibliotheek Biekorf loopt de parallelle expo ‘Boekje Troost’ met hedendaagse fotoportretten van lezers met een boek dat hen na aan het hart ligt.
Naar aanleiding van Trots en Troost verschijnt op 19 mei 'Boek van Troost Boek van Hoop'. Een rijkgeïllustreerde publicatie over getijdenboeken in de laatmiddeleeuwse samenleving en hun frequente weergave in Vlaamse portretten. Het boek is te koop bij Musea Brugge.
Op woensdag 21 mei 2025 om 19u30 stellen we het boek voor in de Hoofdbibliotheek Biekorf, samen met enkele gerenommeerde specialisten, waaronder Nicholas Herman (curator aan het Schoenberg Institute for Manuscript Studies, University of Pennsylvania) en Evelien Hauwaerts (curator manuscripten, Openbare Bibliotheek Brugge).
Meer over de boekvoorstelling