Sluiten

Guido Gezelle Gelezen

Guido Gezelle Gelezen • OP ZONDAG

26 mei 2024
Kruisvest

Guido Gezelle (Brugge, °1830-1899) overleed 125 jaar geleden. Gelegenheid om de onvergetelijke en vernieuwende poëzie van deze grootmeester te herontdekken via de stemmen van drie generaties acteurs. Want Gezelles poëzie is tijdloos, net als zijn inspiratiebronnen: natuur, ecologie, spiritualiteit, diversiteit. Kenner Geert Buelens maakt een selectie uit de poëzie, hij vertelt Guido Gezelles verhaal en duidt waarom we hem vandaag blijven lezen. Zouzou Ben Chikha, Evgenia Brendes en grande dame Chris Lomme lezen uit zijn werk.

2024 MB opzondag website square gezelle

Praktisch

  • Zondag 26 mei, 14u00-16u00
  • Mirage spiegeltent, Kruisvest
  • Tickets: pay what you can - € 0, € 5 of € 10
Tickets

Op het podium

Geert Buelens

Geert Buelens (Duffel, °1971) is dichter, essayist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij schrijft columns en essays voor kranten in België en Nederland. Hij schreef over Gezelle in zijn bekroonde Van Ostaijen tot heden (2001) en Oneigenlijk gebruik. Over de betekenis van poëzie (2008). Voor Lies van Gasses graphic poem Vliegoefeningen (2021) schreef hij een inleiding over Gezelle en ecologie. Zijn werk werd meermaals bekroond en vertaald. Met Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972 (2022) ontving hij de Boon literatuurprijs. Hij werkt nu aan een nieuwe geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur waarin Gezelle een prominente plek zal innemen.

Chris Lomme

Dat Chris Lomme (Kortrijk, °1938) houdt van woorden, boeken, taal is geweten. Ze is actrice sinds haar twintigste, toen ze alom bekend werd in Schipper naast Mathilde. Ze stond decennialang op de planken in de KVS en andere theaters, was te zien in film en op televisie, maar is ook een bevlogen poëzieliefhebber die haar liefde met graagte overbrengt via poëzieprogramma’s die ze zelf samenstelt. Guido Gezelle, Charles Beaudelaire, Herman De Coninck, Edna St Vincent Millay, ze bracht het allemaal. In 2009 kreeg ze de carrièreprijs Gulden Mira voor haar uitzonderlijke loopbaan in de Belgische film- en televisiewereld, en in 2010 werd ze door de Vlaamse Televisie Academie gelauwerd. In 2018, bij haar 80e verjaardag, speelde ze in de KVS Reverence, waarin ze terugblikt op maar liefst zestig jaar spelen. Een solovoorstelling over groot verdriet en klein geluk, loslaten en een leven vol liefde.

Evgenia Brendes

Evgenia Brendes (Pavlodar, Kazachstan, °1989) kwam op elfjarige leeftijd met haar ouders naar België en vestigde zich in Antwerpen. Al vroeg was zij lid van het Russische toneelgezelschap Antwerpriza waar de vonk voor het acteren oversloeg. Naast haar passie voor toneel heeft ze sinds haar kindertijd gestijldanst en piano gespeeld. In 2014 behaalde ze haar Masterdiploma Acteren aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2016 richtte ze mee het theatercollectief De Erfgenamen op. Ze was te zien in verschillende theaterproducties bij Het Paleis, Internationaal Theater Amsterdam, tg STAN, De Roovers en Zuidelijk Toneel. Voor haar rol in de jeugdvoorstelling Dounia B van Het Paleis en Marhatentatief ontving ze in 2019 de prijs voor meest gewaardeerde theateractrice. In 2015 speelde ze een hoofdrol in de film Problemski Hotel van Manu Riche. Ze vertolkte een van de hoofdrollen in de VRT-serie Over Water.

Zouzou Ben Chikha

Zouzou Ben Chikha (Oostende, °1971) is acteur, muzikant, regisseur en theatermaker. Hij volgde een opleiding aan de Jazzstudio (Antwerpen). Tot 2001 was hij actief als gitarist en trompettist. Samen met zijn broer Chokri en artistieke partners Mourade Zeguendi en Ruud Gielens richtte hij in 2004 theatergezelschap Union Suspecte op. Vandaag leidt hij samen met zijn broer Chokri het collectief Action Zoo Humain, dat recent de voorstellingen Flandrien, De Waarheidscommissie en Join the Revolution maakte. Hij treedt ook op als coach voor andere makers. In Vlaanderen werd Zouzou Ben Chikha bij het grote publiek bekend dankzij zijn rol als garagehouder Amar in de televisieserie Bevergem en businessman Ibrahim in Generatie B. Zouzou was te zien in Platform en Onderworpen, twee romanbewerkingen die Action Zoo Humain met NTGent op de planken bracht.

Naast zijn werk als acteur is Zouzou ook actief als scenarist. In 2021 schreef hij met Wannes Cappelle en Dries Heyneman het scenario van de fictieserie Grond, waarvoor hij de Ensor voor Beste TV-Serie en Beste Scenario ontving.

Foto Geert Buelens foto Bob Bronshoff
Chris Lomme foto Jef Van Eynde
Evgenia Brendes Joris Smit
BENCHICKA foto Bas Bogaerts

Voor de samenstelling van dit unieke programma slaan de schrijvershuizen het Huis van Herman Teirlinck, het Streuvelshuis en het Gezellehuis de handen in elkaar.

Een samenwerking van

Andere activiteiten

Bekijk de volledige kalender