Breng een vrij bezoek aan één van onze locaties. Je klasticket kan je eenvoudig op deze pagina boeken. Tot snel!
Samen zorgen we ervoor dat jouw bezoek een comfortabele ervaring wordt.
Op de eerste verdieping van dit elegante 18e-eeuwse herenhuis maak je kennis met het oeuvre van Frank Brangwyn (1867-1956). De Brangwyn-collectie is gevarieerd: van schilderijen, aquarellen, tekeningen, grafiek, meubelen tot tapijten en aardewerk. Zelfs de vitrinekasten zijn gemaakt naar een ontwerp van Brangwyn.
Geschikt voor kleuter-, lager en secundair onderwijs.
Vrije toegang (Reserveren niet mogelijk)
Het 83 meter hoge Belfort uit de 13e eeuw is een van de drie iconische torens van Brugge. Wie de 366 trappen beklimt, wordt beloond met een indrukwekkend zicht op Brugge en haar omgeving. Misschien zie je wel je school liggen? Op weg naar boven, kun je halt houden in de schatkamer waar de stadskeuren, het stadszegel en de stadskas werden bewaard in de middeleeuwen. Een verdieping hoger kom je de indrukwekkende muziektrommel tegen die de beiaard aanstuurt en in de torenkamer zie je het klavier waarop de beiaardier de klokken bespeelt. Daag je leerlingen uit voor deze beklimming!
Geschikt voor lager en secundair onderwijs.
Op deze locatie draait alles om Guido Gezelle (1830-1899), een belangrijke dichter en taalwetenschapper uit het Nederlandse taalgebied. Zijn persoonlijkheid en werk komen tot leven in de vele handschriften, foto’s en boeken. Je vindt er ook zijn schrijftafel, zijn reiskoffertje en rozenkrans. Gezelle werd in dit huis geboren en bracht er zijn jeugd door. De woning zelf dateert al van de 16e eeuw. De feeërieke tuin is ook meer dan een bezoek waard, en je kunt er picknicken!
In het Groeningemuseum kun je terecht voor zes eeuwen Belgische beeldende kunst op één locatie, met werk van Vlaamse primitieven als Jan van Eyck, Hans Memling en Gerard David, neoclassicisme van Joseph Odevaere en Joseph Ducq, Vlaams expressionisme en 20e-eeuwse moderne kunst van René Magritte, Roger Raveel, Raoul De Keyser.
Geschikt voor kleuter-, lager en secundair onderwijs.
Het Gruuthusemuseum neemt je mee naar drie cruciale periodes in de rijke Brugse geschiedenis. De Bourgondische bloeiperiode van de stad, de iets minder bekende 17e en 18e eeuw en de historistische ‘heruitvinding’ van Brugge in de 19e eeuw. Deze drie periodes komen tot leven in meer dan 600 collectiestukken die elk een eigen verhaal vertellen. Van majestueuze wandtapijten tot unieke gotische glasramen, van elegante houtsculpturen tot historisch kant, schilderijen, porselein en zilver.
Geschikt voor kleuter-, lager en secundair onderwijs.
De eerste vermelding van dit hospitaal aan de oever van de reitjes dateert van eind 13e eeuw. Het was dan een passantenhuis voor pelgrims, reizigers en zieken. De historische ziekenzaal en de kloosteromgang zijn nu gevuld met kunstwerken, klooster- en eredienstrelicten en gebruiksvoorwerpen van vele eeuwen zorg. Het pronkstuk is de zilverkast. Opmerkelijk is het ‘cantoortje’ uit het midden van de 16e eeuw met de initialen van Keizer Karel. Het 13e-eeuwse kalkstenen mirakelbeeld in de kerk is één van de oudst bewaarde beelden in Brugge. Het maakte ooit van deze kerk een druk bezocht bedevaartsoord.
Geschikt voor kleuter-, lager en secundair onderwijs.
De Onze-Lieve-Vrouwekerk heeft, met zijn 115,5 meter, de op één na hoogste bakstenen toren ter wereld. Binnenin deze kerk wacht je een wereld vol kunstschatten, met als absolute topstuk Michelangelo’s marmeren Madonna met kind. In het hoogkoor van de kerk zie je enkele imposante schilderijen. Blikvangers zijn ook de 15e en 16e-eeuwse praalgraven van Karel de Stoute en zijn tragisch verongelukte dochter Maria van Bourgondië. Let ook op de eeuwenoude verbinding met het Gruuthusepaleis via de bidkapel in het hoogkoor.
Geschikt voor kleuter-, lager en secundair onderwijs.
Het Sint-Janshospitaal is één van de oudste hospitaalgebouwen van Europa. De vroegste sporen dateren van midden 12e eeuw. Schilderijen, beelden, meubelen, zilverwerk en tinnen voorwerpen zijn de getuigen van eeuwenlange zieken- en zielszorg op deze plek. De middeleeuwse ziekenzalen en de daarbij behorende kerk en kapel herbergen een imposante collectie kunstwerken en medische instrumenten.
Van 28 oktober 2022 tot en met 5 februari 2023 huist de adembenemende expo 'Oog in Oog met de Dood. Hugo van der Goes, oude meesters, nieuwe blikken' in het Sint-Janshospitaal.
Geschikt voor kleuter-, lager en secundair onderwijs.
Een bezoek aan de molen is een zeer geschikte uitstap voor lagere en middelbare scholen. De molenaar vertelt je graag meer over de molen die nog in werking is. Ga ook eens langs in het Volkskundemuseum en/of het Gezellehuis. Ze bevinden zich op wandelafstand van de molen. Je loopt er doorheen één van de meest groene, authentieke Brugse buurten.
Let op: de molen is geopend van 1 april tot en met 30 september. Tijdens de wintermaanden is de molen gesloten.
Is je klas begeesterd door het molenbezoek en wil je in de klas nog even verder gaan met het thema? Leen dan de molenbrigadekoffer uit. Meer info: www.molenbrigade.be
Geschikt voor lager en secundair onderwijs.
Het Brugse Stadhuis is één van de oudste stadhuizen van de Nederlanden. De gevel is monumentaal, de eerste steen werd al gelegd in 1376. Via een imposante trap in de hal bereik je de Gotische Zaal op de eerste verdieping, waar muurschilderingen uit het begin van de 20e eeuw de geschiedenis van Brugge in beeld brengen. Je kunt ook niet naast het indrukwekkende, originele gewelf kijken. Op de benedenverdieping sta je dan weer oog in oog met levensgrote portretten van burgemeesters, koningen, keizers en zelfs Napoleon. Ook vandaag komt hier nog de gemeenteraad samen, én beloven honderden verliefde koppels elkaar eeuwige trouw.
Geschikt voor kleuter-, lager en secundair onderwijs.
In het Volkskundemuseum ontdek je het gewone dagelijkse leven in Brugge in de 19e en begin 20e eeuw. Je komt er in een oud klaslokaaltje, een oude apotheek, een kleermakersatelier, een suikerbakkerij of kruidenier. Het lijkt of de tijd stilstaat in deze gerestaureerde werkmanshuisjes. In alle kamers is een schat aan oude voorwerpen te vinden: tabaksproducten, kunstig gesneden pijpenkopjes, bedevaartvaantjes, oude kinderspelletjes, koek- en chocoladevormen. Elke eerste en derde donderdagnamiddag van de maand komt de spekkenbakker er snoepen bakken.
In het museum zijn er ook volksspelen en een koffer met allerhande kinderspelen (Stoepkrijt (om hinkelspel te tekenen), bikkels, rekkers, springtouw, knikkers en tollen) beschikbaar, deze worden altijd buitengezet bij mooi weer (ook in de winter). In de koffer zitten uitlegbladen voor elk spel.
Geschikt voor kleuter-, lager en secundair onderwijs.